Gå till innehåll

Fira Tjänstepensionens dag – lyft viktigaste löneförmånen  och vinn talangerna

Förklara vinsterna med tjänstepensionen på jobbet – och öka chansen att ta ledning i talangkriget! Passa på nu den 27/9, och fira Tjänstepensionens dag! Här är 6 tips som hjälper dig lyfta fördelarna, och såväl attrahera som behålla de bästa medarbetarna.

Kvinna fångar konfetti med händerna

Att locka de bästa medarbetarna till ditt företag innebär knivskarp konkurrens. Har du tänkt på att era inbetalningar till medarbetares tjänstepension i slutändan kan bli miljonbelopp och en betydelsefull ”framtida” lön?

Tjänstepensionen rankar i topp som den viktigaste förmånen bland medarbetare och är den löneförmån som har störst ekonomiskt värde. Trots det är det förvånansvärt få som får information om hur det ser ut med tjänstepensionen på arbetsplatsen – både som anställd och på jobbintervjuer.

Här har du och ditt företag chansen att ta ledning i talangkriget!

Du har stor möjlighet att forma medarbetarnas bild av företaget. Att informera om er tjänstepension kommer garanterat att uppskattas!

6 tips – Så här kan du synliggöra tjänstepensionen

1. Först och främst: Erbjud tjänstepension

Att erbjuda tjänstepension är en hygienfaktor. Det är både den mest populära och den mest värdefulla löneförmånen.

Det finns även en rad bra och värdefulla försäkringar att koppla till tjänstepensionen. Vi på Skandia har en förebyggande hälsoförsäkring tillagd utan kostnad när du har tjänstepension med sjukförsäkring hos oss. Men den går också att köpa separat. Via vår hälsosluss får du och dina medarbetare kontakt med en hälso- och rehabvägledare. Som arbets­givare kan du få stöd i frågor som rör en medarbetares hälsa. Allt för att förhindra kostsamma sjukskrivningar!

2. Fira Tjänstepensionens dag 27 september

Passa på att berätta om er tjänstepension på intranätet, via mejl eller muntligt nu på Tjänstepensionens dag den 27/9. Ta hjälp av vår text nedan så är det gjort på några minuter. Kanske kan ni till och med bjuda på fika?

3. Lyft alltid tjänstepension på jobbintervjuer

Se till att lyfta tjänstepensionen vid anställningsintervjuer -- och visa vad det innebär i faktiska kronor. Berätta även redan i platsannonsen att ditt företag erbjuder tjänstepension.

4. … och vid lönesamtal

Passa på att lyfta fram tjänstepensionen som en förmån vid det årliga lönesamtalet. Ett tips är också att lyfta löneväxling i lönesamtalet som ett extra trumfkort från din sida för de medarbetare som tjänar lite mer (över 47 748 kronor för 2022, efter avdraget för löneväxlingen).

Löneväxling innebär att ni kommer överens om att omvandla en del av lönen eller bonusen till tjänstepensionsförsäkring. Det innebär att dina medarbetare på ett förmånligt sätt kan få högre pension samtidigt som du kan erbjuda en attraktiv förmån utan att det kostar något extra, premien är avdragsgill för dig som arbetsgivare. Läs mer om löneväxling här.

5. Synliggör på företagets intranät

Beskriv kort vad tjänstepensionen består av och vilka eventuella försäkringar som ingår och om det finns möjlighet att löneväxla. Samt var de kan få reda på mer information, och till vem de kan ställa frågor.

6. Tipsa om att skaffa koll – och påverka

Uppmuntra dina anställda att själva se över sin pension – kanske kan de samla den, välja sparform och fonder eller se över att de har rätt skydd för familjen. Här kan de ta reda på mer.

Fira Tjänstepensionens dag! Varsågod: Här är en text du kan använda

För att göra det enkelt för dig att synliggöra tjänstepensionen har vi här ett förslag på text som du ni kan använda på ert intranät eller skicka ut via mejl:

 

Idag är det Tjänstepensionens dag – Du har tjänstepension via jobbet!

Vi vill passa på idag att påminna dig om att du har tjänstepension! Här på företaget sätter vi varje månad av pengar till din framtida pension. Det betyder att du får mer pengar att röra dig med senare i livet.

Passa på att få bättre koll på din tjänstepension idag:  

  • Gå in på minpension.se och skaffa dig överblick över hur stor pensionen kan bli. 

  • Ta några minuter och läs på lite om tjänstepension.

  • I vår tjänstepension ingår även en unik hälsoförsäkring. Du kan få hjälp redan innan du blir sjuk. Om du redan är sjukskriven får du rehabiliteringshjälp för att snabbt komma tillbaka till arbetet. Så här funkar din hälsoförsäkring.

  • Du kan också få rabatt på bolån hos Skandia när du har tjänstepension hos dem.  Läs mer om erbjudandet här. 

3 fördelar med löneväxling för dig som arbetsgivare

  • Attraktiv arbetsgivare – ett sätt att både behålla och rekrytera talangfulla medarbetare.
  • Löneväxling påverkar inte den ordinarie lönestrukturen.
  • Sparandet för medarbetaren blir högre än löneminskningen.
Läs mer om löneväxling

Andra läser också om

Till nyhetsarkivet