Gå till innehåll

Så lyckas du med ditt buffertsparande – här är 3 smarta tips

Just nu har vi något av en perfekt storm – med stigande inflation, höjda räntor och skenande elpris. Men Skandiabankens vd Johanna Cerwall tycker inte man ska drabbas av panik - däremot är det hög tid att se över sitt buffertsparande.

Känner du stress över ekonomin just nu? Då är du långt ifrån ensam, visar vår nya Novus-undersökning (men det finns stöd att få - läs mer här)

– Det är viktigt att vi banker är tydliga mot våra kunder och hjälper till både när det är lite kämpigare och när allt går som på räls, konstaterar vår vd Johanna Cerwall när hon gästade vår podd En påse pengar.

Hon ger rådet att, om möjligt, spara ihop till en buffert. Förändringar i ekonomin kan komma snabbt, och då är det bra att vara beredd på extra utgifter.

– Jag som varit med länge och sett flera finanskriser, ser också att för varje kris som kommer så blir det lite större effekt lite snabbare, sen har de många gånger också klingat av snabbt. Det faktum att saker kan gå snabbare för att vi är i en global värld och vi blir påverkade av så många faktorer det ställer ännu högre krav på att man själv funderar över det här med buffertsparande.

Ska man satsa på buffertsparande eller amortering?

– Generellt sett ska man försöka ha en ekonomi som gör att man kan ha både lite amortering och lite buffertsparande månad för månad. Sen när man hamnar i de lite extrema lägen som vi är nu och man får en ny utgift eller en väldigt hög räkning då kan man använda buffertsparandet för att betala det. Du kan inte använda amorteringen till att betala någonting med. Sen har vi kunder som vill amortera lite extra nu också.

Hur stort buffertsparande behöver man?

Vår generella rekommendation är 2–3 månadslöner efter skatt, men vilket belopp som är rimligt för just dig beror t.ex. på vilken typ av bostad du har, om du har en partner att dela utgifterna med och om ni har barn eller ej. 

– Man behöver sätta sig ner och fundera lite på sin ekonomi: hur känslig är man, vad är det för intäkter man har kontra utgifter? Är man en stor familj så har man kanske behov av ett större buffertsparande för att det kan hända mer oförutsedda saker. Är man egen företagare kan man behöva ha en större buffert för att man kanske inte har lika fasta inkomster.

Hur ska hushållen ha råd att buffertspara nu?

– Jag tror att den situation vi har nu är extrem, jag har svårt att tro att det kommer se så här illa ut framåt. Så man ska nog inte drabbas av panik nu, men det är klart att det här ger oss ju en tankeställare att saker kan gå fort och det kan bli väldigt dyrt. Men precis som att vi inte skulle tro att de låga räntorna vi hade skulle vara för evigt, så tror jag inte heller att vi ska behöva tro att de höga kostnader vi har nu varar för alltid.

3 tips för ditt buffertsparande

1. Börja spara – varje krona räknas

Börja spara här och nu. Välj en summa som automatiskt förs över från lönekontot till bufferten den 25:e varje månad. Ett automatiskt månadssparande märks inte lika mycket som om du själv för över en klumpsumma då och då.

2. Utgå från din situation

Fundera över hur känslig just din situation är, vad har du för intäkter kontra utgifter? Har du till exempel en stor familj är egen företagare eller äger ditt boende behöver du kanske lite mer än om du bor ensam i hyresrätt och har en stadig inkomst.

3. Se över din ekonomi

Ta tillfället i akt och se över dina stående utgifter (kom ihåg abonnemang och streamingtjänster). Kom ihåg: Om du har din tjänstepension hos oss får du rabatt på bolånet, räkna på din ränta här.

Tips! Vårt Sparkonto passar när du vill spara på kort sikt, som till en buffert - läs mer om det här!

Vad kan ett månadssparande ge?

Hoppsan, ett fel uppstod

Sparkonto

Passar när du vill spara pengar på kort sikt, t.ex. buffert. 

  • Ingen bindningstid
  • Fria uttag
  • Insättningsgaranti
Läs mer om Sparkonto

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Lyssna på: En påse pengar

Hur maxar jag mitt sparande? Hur skapar jag den perfekta portföljen? Detta och mycket mer besvaras i podden "En påse pengar". En kvart varje vecka möter vi kända och okända gäster som alla har ett gemensamt intresse – kärleken till börsen, aktier, fonder, sparande och investeringar!

Finns där poddar finns!

Lyssna hos oss Lyssna på Spotify Lyssna på Podcaster

Till nyhetsarkivet