Gå till innehåll
Staplar

En påse pengar

Hur maxar jag mitt sparande? Hur skapar jag den perfekta portföljen? Detta och mycket mer besvaras i podden "En påse pengar". En kvart varje vecka möter vi kända och okända gäster som alla har ett gemensamt intresse – kärleken till börsen, aktier, fonder, sparande och investeringar!

Avsnitt 27: Så lämnar du Swish-träsket! Om barn, veckopeng och sparande

Gäst: Charlie Söderberg

Pengar är en viktig del av vår uppfostran. Men hur ska man egentligen tänka som förälder? Vi rådfrågar sparprofilen Charlie Söderberg, som tipsar om hur du kan väcka ditt barns intresse för ekonomi. Vad menar Charlie med fyra olika veckopengar? Ska man betala extra för hushållssysslor och betyg? Och hur kommer jag ur mitt Swish-beroende? 

Tidigare sändningar

Avsnitt 26: Isabella Löwengrip del 2, Husdrömmar, bröllop och frysta blåbär

Gäst: Isabella Löwengrip

Om sparande, lön, lycka, bröllopsplaner, New York-drömmar och det nya husbygget. Detta och mycket mer i del 2 av vårt samtal med entreprenören Isabella Löwengrip. 

Avsnitt 25: Isabella Löwengrip del 1, “Inget kommer gratis”

Gäst: Isabella Löwengrip

Om miljonerna, investeringar, kontanter, tillväxt- vs värdeaktier, strategi och känslan av att plötsligt tvingas sälja allt. I del 1 av vår intervju med Isabella Löwengrip pratar vi också om hennes nästa företag, stort risktagande och ett osvenskt driv att tjäna pengar. 

Avsnitt 24: Sparprofilernas samlade tips (best of säsong 1)

God Jul! Här kommer en kavalkad av guldkorn och värdefulla spartips från första säsongen av En påse pengar! Tack för att du lyssnat 2021 – vi ses igen nästa år! 

Avsnitt 23: Börskrascher vi minns - historiens värsta kriser

Låtsasland i Karibien, tulpanmani, 30-talskris och rövarbaroner. Ja, vilken är egentligen historiens värsta krasch? Och ser vi några likheter mellan börsrallyt 2021 och millennieskiftets it-yra? Ekonomihistorikern Lars Ahnland reder ut begreppen och korar en vinnare.

Avsnitt 22: ”Jag älskar ordet nyrik!”

Om guldkant på tillvaron, Dallasvräkighet, pensionssparande, ålderism och att sätta sprätt på en miljon - eller varför inte tio?! I del 2 av vår intervju med Amelia Adamo pratar vi också vidare om startups, backup-planer, ackumulerat välstånd och att vara kär i sitt arbete.

Avsnitt 21: Whinter is coming (del 2)

Gäst: Daniel Winther,

Miljarderna i Klarna, deeptechelflygplan, robotarmar och portföljföretaget som kan komma att göra mobiltelefonen obsolet. Detta och mycket mer i del 2 av vårt samtal med Daniel Winther, chef för Private Equity & Infrastruktur på Skandia. ”Man får en inblick i framtiden!” 

Avsnitt 20: Gick in med 100.000 kr – förlorade 97 procent

Gäst: Mohammed Salih

Sparkarriären inleddes minst sagt skakigt. I del två av vår intervju berättar Mohammed Salih om bilresan där allt började och chockförlusten som fick honom att tänka långsiktigt. "Jag vill inte ha 58 procent av lönen i pension!"

Avsnitt 19: Winther is coming

Gäst: Daniel Winther

Han är superförvaltaren som bedömer vilka som kan bli nästa Uber, Klarna eller Spotify. Daniel Winther investerar svenskarnas pensionskapital i en växande värld av spännande tillgångar som du som sparare annars inte kommer åt. Och det har gett miljardvinster!

Avsnitt 18: Hur stort är egentligen ett f*ck off-kapital?

Gäst: Amelia Adamo

Vi frågar Amelia Adamo, som vad det kostar att ligga på topp. För Sveriges 74-åriga tidningsdrottning vägrar nöja sig med falukorv. ”Har det varit lite anklever däremellan klöser man sig fast!” I del 1 av 2 förklarar Amelia krig mot ålderismen, ångrar sitt strategiska misstag från skilsmässan och berättar varför det är så viktigt att spara tidigt till pension.

Asvnitt 17: Familjen fick tigga till mat – nu är Mohammed miljonär

Gäst: Mohammed Salih

Det här är den fantastiska berättelsen om Mohammed Salih, som i nästan tio år levde ett liv i fattigdom på flykt. Del 1 av 2: ”Jag vill aldrig någonsin hamna i den situationen igen”, säger den unga sparprofilen och menar att vem som helst kan bli ekonomiskt rik och skapa trygghet. Men kärleken till mamma i Kallinge går inte att mäta i pengar… 

Avsnitt 16: Sju miljarder i potten – betalar du för mycket för ditt bolån?

Gäst: Johanns Cerwall, VD Skandiabanken

Skandiabankens vd Johanna Cerwall brinner för öppenhet och transparens på bolånemarknaden. Och upprörs över att svenskarna betalar för mycket för sina bolån. Sju miljarder kronor för mycket, närmare bestämt! 

Avsnitt 15: “Framtidens miljonärer sparar hållbart”

Gäst: Andra ”Börshajen” Farhad 

Andra ”Börshajen” Farhad sparade ihop sin första miljon redan som 21-åring. Nu berättar den bokaktuella sparprofilen om varför hon plötsligt lagt om hela sin pensionsportfölj. "Vill du göra skillnad på riktigt ska du se över ditt sparande och framför allt det långsiktiga!" Andra berättar också om att skolka från skolan, månadssparandet och sin starka längtan till skogen.  

Avsnitt 14: Han tjänar 80 000 – men jobbar bara 70 procent (del 2)

Ekonomiprofessor Micael Dahlen avslöjar den geniala strategin bakom att aldrig göra sitt bästa. I den andra delen av två pitchar han också sina bästa affärsidéer och bryter stigmat kring hur mycket vi tjänar. Och så pratar vi pengar och lycka, långsiktigt sparande och svängningar på börsen.

Avsnitt 13: Micael Dahlen förlorade allt: ”Jag skrek ut finska ortsnamn!” (del 1)

Gäst: Micael Dahlen

Ekonomiprofessor Micael Dahlen berättar om sitt livs värsta Mission Impossible-ögonblick, då hundratals nedlagda arbetstimmar plötsligt gick upp i rök. Bokstavligen! I den första delen av två i vår stora intervju, får vi också lära oss allt om människan som sifferdjur. Vi pratar om rikedom och IQ, hur man sparar för att bli 1000 år gammal samt att bostadsrallyt åtminstone delvis kan bero på siffran i våra stegräknare… 

Avsnitt 12: Här finns bostadsklippen - Tre nya supertrender 

Gäst: Liza Nyberg

Hur framtidssäkrad är din bostad egentligen? Liza Nyberg, vd Svensk Fastighetsförmedling, pekar ut tre supertrender att ha koll på. Vi pratar också om hur unga ska komma in på bostadsmarknaden. Och varför svensken är beredd att betala så mycket, bara för att bo. 

Avsnitt 11: Stjärnförvaltaren: "Det är en jättebubbla på sina håll"

Gäst: Simon Blecher

Inom 18 månader ska börsen ned 20-25 procent. I alla fall om vi ska tro fondförvaltaren Simon Blecher. Och den största faran lurar där vi minst anar… I det här avsnittet pratar vi vidare om vikten av långsiktig strategi, nästa bubbla, värde vs tillväxt samt om egna höns verkligen ska ses som ett pensionssparande. 

Avsnitt 10: Tjejen som gillar aktier (del 2 av 2)

Gäst: Christina Engelen

Värde vs tillväxt? Vad är en smart aktiestrategi? Hur kan utdelningsbolag bidra till pensionssparandet? Vad har godis på ICA med aktier att göra? Dessa frågor och många fler besvaras i den andra delen av två i vår intervju med Christina Engelen från gruppen ”Tjejer som gillar aktier” på Facebook.

Avsnitt 9: Tjejen som gillar aktier (del 1 av 2)

Gäst: Christina Engelen

Christina Engelen driver ett av Sveriges största aktieforum på Facebook, ”Tjejer som gillar aktier”. I den första delen av två avslöjar hon sina bästa nyckeltal, hur du kan tänka som Warren Buffett, målet med sitt sparande, hennes livs mörkblålackerade dröm och den tråkiga historien om hur allt en gång började…

Avsnitt 8: De bortglömda miljonerna!

Gäst: Mattias Munter

Mattias Munter har svart bälte i maratonsporten pensionssparande. På 15 minuter tar han oss närmare nirvana ur ett pensionsperspektiv. I det här avsnittet av "En påse pengar" pratar vi allt från krockkuddar och smarta sparportföljer till ålderismens effekt på våra pensioner och det kanske största månadssparandet av dem alla: de bortglömda miljonerna! 

Avsnitt 7: Miljonärens dolda knep – så blir barnen rika med listig psykologi

Gäst: Jonathan Eliasson

För psykologen och sparprofilen Jonathan Eliasson handlar allt om ekonomisk trygghet. För hela familjen. Och när det kommer till att göra barnen rika har han ett listigt knep...

Avsnitt 6: Svensk doldis med 800 miljarder på fickan

Gäst: Lars-Göran Orrevall

Han är måhända en doldis bland svenska folket. Men på svensk investerarhimmel är Lars-Göran Orrevall en gigant. Möt Skandias kapitalförvaltningschef som ansvarar för en portfölj värd hisnande 800 miljarder kronor. Hur ska man spara långsiktigt till pensionen? Vilket tillgångsslag har ökat 100 procent enbart i år? Vad tror han framåt om marknaden, räntan och inflation? Detta och mycket mer i dagens avsnitt av "En påse pengar". 

Avsnitt 5: Så blir du ekonomiskt fri

Gäst: Sandra Bourbon

Hur går du från "en slösa" till "en spara" med ett ekonomiskt fritt liv och tidig pension? I veckans avsnitt träffar vi Framtidsfeministen Sandra Bourbon som är högaktuell med boken "Frihetsmaskinen". "Jag vill äga min tid - som en pensionär!" säger hon och delar med sig av sina knep.

Avsnitt 4:  Fritidsledare blev mångmiljonär - sparar halva sin lön i aktier

Gäst: Oscar Fagler

Han är fritidsledaren som blivit mångmiljonär på börsen innan 30. I podden ”En påse pengar” avslöjar Oscar Fagler sin vinnande strategi – och sitt största fiasko. ”Det gick bra i början…” 

Avsnitt 3: Allokera mera - så sprider du risken som ett proffs

Gäst: Maria Qundos, portföljförvaltare på Skandia

Den prisbelönta fondförvaltaren Maria Qundos avslöjar i podden hur du som sparare kan använda samma smarta tänk som proffsen när det kommer till riskspridning av din portfölj. Och självklart: vad hon skulle göra om hon fick EN PÅSE PENGAR innehållandes en miljon. "Jag skulle faktiskt ta en liten del och sätta..."

Avsnitt 2: Så lurar du hjärnan att spara en miljon

Gäst: Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer

Hur kan vi lura vår gamla savannhjärna att spara stora belopp? Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, vet hur man gör. ”Det är så sjuka pengar som långsiktigt sparande ger”, pratar hon bland annat om i detta avsnitt.

Avsnitt 1: Aktier och fonder är som fotboll - så bygger du det vinnande laget

Gäst: Seyran Naib, makroekonom Skandia

Vad har sparande i aktier och fonder gemensamt med fotboll? Ganska mycket om man får tro veckans gäst Seyran Naib. Hon är makroekonom på Skandia och föreläser dessutom om aktier och sparande. I poddens premiäravsnitt ger Seyran bland annat sina bästa tips om hur du utformar en vinnande sparstrategi - där varje innehav vet sin plats i laget.