Lugn! Så här får du allt gjort innan jul (jo, du hinner läsa den här texten)
Har du en hektisk tid, både på jobbet och privat? Du är inte ensam. Här är psykologens tips för att hinna allt och få till ett bra avslut, så att du kan koppla av i jul.

December: Glöggmingel, julfest, adventspyssel, julklappar, och tusen saker att stänga innan årets slut… känner du igen dig?
– Det är ok att ha lite puls inför julen, vem har inte det? Känner du dig ofta alltför stressad, och i synnerhet inför jul? Det är framför allt då du behöver läsa råden nedan. Vad kan man då göra? Våga prioritera bland arbetsuppgifter och sänk kraven på julförberedelserna – för att skapa utrymme för att varva ned och njuta av högtiden, säger Magdalena Wiik, legitimerad psykolog hos vår samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.
Magdalenas 5 tips – få ett bra avslut innan julen
1. Prioritera!
Om du prioriterar och vid behov vågar välja bort så kommer det att ge positiv effekt på ditt välmående och långsiktiga prestation. Detta gäller både glöggmingel och arbetsuppgifter.
Måste du verkligen gå på tre julaktiviteter samma vecka? Om det är någon arbetsuppgift som vore skönt att bli klar med – men som inte är viktigt att bli klar med innan årsslutet – prioritera bort det till i vår.
För dig som är arbetsledare gäller det att ha samma tanke kring dina medarbetare, hur ser deras belastning ut, behöver du tänka om kring någon deadline?
2. Sänk kraven på julen!
Vad är verkligen viktigt i jul för dig? Att du hunnit med ”allt” eller att du kan njuta av det som du prioriterat? Ett vanligt hinder för att varva ned och njuta är att vi vill göra så mycket, att tiden inte räcker till. Vad kan du vara utan i jul? Vad vill du verkligen ha?
3. Pausa!
Vad som är återhämtning är olika för olika personer. Men att ta små pauser under dagen verkar vara ett framgångsrecept för de allra flesta.
Om du tar små pauser under dagen klarar du en arbetstopp bättre. Tänk att du bör återhämta dig fem gånger om dagen och göra något helt annat än den aktivitet du just utfört en kortare stund, kanske 10–15 minuter. Prioritera gärna in några timmar varje helg för något som är nedvarvande för just dig.
4. Variera ditt tempo!
När vi blir stressade har vi en tendens att försöka göra saker fortare och det kan bidra till att vi får svårt att slappna av när den efterlängtade ledigheten väl infinner sig. Öva på att sänka tempot några gånger om dagen. Kanske när du slår in klappar eller bakar pepparkakor? Eller varför inte se rödljuset i trafiken som en stund att andas långsamt?
5. Sätt av tid för planering efter ledigheten!
Att förebygga stress handlar till viss del om att hålla sig till en struktur och en realistisk planering. Avsätt tid efter ledigheten då du är återhämtad för att planera och strukturera ditt arbete och din kalender för våren. Boka in veckovisa tider i din kalender för reflektion och planering.
Du som är ledare – reflektera kring din tillgänglighet för dina medarbetare, hur tillgänglig behöver du vara och i vilka kanaler/forum ska den tillgängligheten synas?
Öva sen på att hålla dig till din planering i vår!
Tjänstepension med Hälsa
Vi vet att friska och trygga medarbetare skapar välmående företag. Därför erbjuder vi dig och dina medarbetare en heltäckande och prisvärd tjänstepension med extra fokus på hälsa.
Ta reda på merAndra läser också om

Skodrottningen Cecilia Blankens: “Jag brukar fira lill-födelsedagar varje fredag”
Hon är entreprenören och influencern som väljer att gasa när andra bromsar. Här berättar hon om drivkraften, hennes ... Läs mer

Så undviker du att gå in i väggen – här är psykologens viktiga råd
Svara direkt på mejl som trillar in, pressa oss liiite till, säga ja fast vi menar nej, hoppa över lunchen, prioritera ... Läs mer

Hjälp, min medarbetare bränner ut sig! Vad kan jag göra?
Vilka är varningssignalerna på att en medarbetare är på väg in i väggen? Vad kan du göra om du ser dem? Ifall ... Läs mer