Gå till innehåll

Nu utmanar vi storbankerna – med vårt transparenta bolån

Transparens och inga dolda avgifter, det tycker svenska folket är det viktigaste i relationen med banken. Samtidigt misstror hela 4 av 10 att de blivit erbjudna den bästa möjliga bolåneräntan. Hos oss får alla med samma förutsättningar samma ränta.

Två kvinnor flyttar inredning

Det viktigast för svenskarna i sin relation med banken är ”att banken är transparent och inte har dolda avgifter”. Det svarar hela 4 av 10 i en ny undersökning, genomförd av Novus på uppdrag av Skandia.

Samtidigt litar lika många inte fullt ut på att banken har erbjudit dem bästa möjliga bolåneränta, medan 3 av 10 svarar varken eller och vet ej.

– Att 43 procent inte litar på sin bank fullt ut är bedrövligt. Men förståeligt. Här behöver branschen rycka sig i kragen och jobba på förtroendet. Vi tror att det bästa sätter att bygga förtroende är genom transparens och öppenhet kring hur vi sätter kundernas bolåneränta, säger Johanna Cerwall, vd på Skandiabanken. 

Skippa förhandlingen 

Allt fler hittar till Skandias bolån och vår transparenta prismodell med en av marknadens lägsta bolåneräntor - där du slipper jobbiga förhandlingar, omförhandlingar och hårda helkundskrav. Hos oss kan du lita på att du får samma rabatt som din granne om era förutsättningar är desamma.

Ett bolån är ofta den största utgiften i hushåll, och med en lägre ränta kan det finnas tusenlappar att spara. Våra kunder har hittills i år i snitt betalat 1,21 % i ränta på ett bolån bundet på 3 månader. Motsvarande ränta för totala marknaden har legat på 1,42 %, och ännu högre hos storbankerna.

– Utmaningen med den bolånemodell som många banker använder är att de främst gynnar dem som är bra på att förhandla. Vi vill se en bolånemarknad där transparens råder för bolånekunden, det tror vi är det absolut bästa utifrån ett kundperspektiv, säger Johanna Cerwall.

Läs också: Riksbankens höjning – så påverkas du och ditt bolån

*Effektiv ränta 1,90 %

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inkl. avgifter. Vår bästa ränta just nu 1,88 % motsvarar en effektiv ränta på 1,90 %.

Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift för bostadslån och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. 

Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med tecknad tjänstepension, en bindningstid på 3 månader, en belåningsgrad på upp till 60 % av bostadens värde, ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 40 %, ett lånebelopp 2 400 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 6 060 kr (inkl. amortering om 4 000 kr) och en total kreditkostnad om 3 019 040 kr utan hänsyn till ev. skatteavdrag.

Riksbanken höjer tempot

Som förväntat höjde Riksbanken idag räntan med en halv procentenhet. Räntehöjningen är därmed dubbelt så stor som i ...  Läs mer

Fler nyheter