Gå till innehåll

Låt dina medarbetare löneväxla digitalt

Bli en mer attraktiv arbetsgivare genom att erbjuda löneväxling. Med vår nya unika tjänst kan dina medarbetare enkelt ansöka om att löneväxla digitalt. Den gör det också smidigt för dig som arbetsgivare genom att förenkla administrationen.

Jämvikt på en gungbräda

Bra anställningsförmåner underlättar att behålla och locka de bästa medarbetarna till företaget. Löneväxling, där du kommer överens med din medarbetare att omvandla en del av lönen till pension, är ett bra erbjudande vid löneförhandlingar och en förmån som allt fler medarbetare efterfrågar.

Löneväxling - en win-win

Du som arbetsgivare kan rekrytera och behålla de bästa medarbetarna utan extra kostnad. Eftersom skatten på pensionssparande är lägre än sociala avgifter på lönen kan du till och med välja att betala in upp till ca 6 procent extra till medarbetarens pension utan att det kostar dig mer. 

För medarbetaren är det ett bra sätt att spara till pensionen, om de tjänar över 8,07 inkomstbasebelopp (vilket motsvarar 47 748 kronor 2022 - men kommer att höjas en hel del vid årsskiftet så tänk på att hålla koll på detta). Ifall månadslönen blir lägre kan allmän pension, sjukpenning, föräldrapenning och andra förmåner inom socialförsäkringen minska. Sparandet kan nämligen bli högre än löne­minskningen då man betalar skatt först på pensionsutbetalningarna – och den kan bli lägre än vad medarbetarna i dag betalar i skatt på lönen.

Vår nya tjänst underlättar

För att underlätta löneväxling har vi på Skandia nu tagit fram en unik tjänst.
–Den innebär att era medarbetare enkelt kan ansöka om att löneväxla digitalt, och förenklar administrationen för både mindre och lite större företag, säger Magnus Runberg, affärsutvecklare på Skandia.

– Löneväxling är en uppskattad förmån som blir allt viktigare för att locka och behålla de bästa medarbetarna. Många medarbetare som tjänar lite mer önskar växla en del av sin månadslön till sin framtida pension. Det här är ett steg i att göra löneväxling tillgänglig för ännu fler, säger Sara Skagbo, affärsspecialist på Skandia.

Vill du komma igång med digital löneväxling? Ta kontakt med din rådgivare för mer information.

Så här fungerar vår nya unika tjänst:

  1. Kontakta oss och signera avtal för tjänsten
  2. Ditt företag får en länk till löneväxlingsportalen och bestämmer hur den ska visas eller skickas ut till era medarbetare
  3. Medarbetaren ansöker enkelt digitalt och gör följande val:
    • Anger belopp att löneväxla
    • Hur pengarna ska placeras
    • Väljer med eller utan återbetalningsskydd – ett extra skydd för familjen
  4. Ditt företag godkänner ansökan via Skandia Företag – nu är löneväxlingen igång!

Passar många företag

Vi erbjuder digital löneväxling både till företag med eller utan kollektivavtal.

Löneväxling passar medarbetare som tjänar lite mer

För att löneväxla bör medarbetaren ha en månads­lön på minst 8,07 inkomstbasbelopp (47 748 kronor 2022) efter avdraget för löne­växlingen. Om lönen blir lägre minskar allmän pension, sjukpenning, föräldra­penning och andra förmåner inom social­försäkringen.  

Kontrollera vad som gäller inom aktuellt kollektivavtal och om medarbetaren har en inkomstförsäkring. 

Så kan pengarna för löneväxling placeras

Vi har ett stort utbud av placeringsalternativ och det är enkelt att göra medvetna val och välja placeringar som bidrar till en hållbar utveckling:

Löpande ändringar sker enkelt via Skandia Företag

Vid önskemål om ändring eller avslut av löneväxling vänder sig medarbetaren till ansvarig på företaget som lätt kan uppdatera direkt via Skandia Företag.

Vill du komma igång med digital löneväxling?

Ta kontakt med din rådgivare för mer information.

Andra läser också om

Till nyhetsarkivet