Gå till innehåll

Här är trumfkortet som hjälper dig vinna talangerna

Attrahera och behåll de bästa medarbetarna – utan någon extra kostnad för dig som arbetsgivare. Att erbjuda dina medarbetare att löneväxla är en riktig ”win-win”, här listar vi fördelarna och berättar hur du kommer igång.

Jämvikt på en gungbräda

Konkurrensen är knivskarp när det gäller att locka - och behålla - de bästa medarbetarna.

– Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Att få pengar till vår framtida pension via jobbet är den viktigaste löneförmånen för oss svenskar, visade en Sifoundersökning vid Tjänstepensionens dag. Även yngre personer (15-29 år) värdesätter tjänstepension högre än friskvårdsbidraget.

Löneväxling = "win-win"

För de medarbetare som tjänar lite mer finns ett smart knep som ger en extra skjuts i det egna pensionssparandet – nämligen löneväxling. Det innebär att du kommer överens med din medarbetare om att omvandla en del av lönen eller bonusen till tjänstepensionsförsäkring. 

Ett tips är därför att lyfta löneväxling i lönesamtalet som ett extra trumfkort från din sida för de som det kan vara relevant för. I första hand gäller det de som har en lön över 47 748 kronor (för 2022) efter avdraget för löneväxlingen.

– Löneväxling innebär att dina medarbetare kan få högre pension samtidigt som du som arbetsgivare kan erbjuda en attraktiv förmån utan att det kostar något extra. Det är absolut en win-win-situation!, säger Mattias Munter.

Extra pensionssparande – avdragsgillt

Löneväxling är ett förmånligt sätt för dina medarbetare att pensionsspara lite extra, och premien är avdragsgill för dig som arbetsgivare.

– Företaget kan dessutom räkna upp pensionspremien med omkring sex procent utan att det kostar något extra. Skillnaden beror på att den särskilda löneskatten som betalas på pensionspremien är lägre än arbetsgivaravgiften på lön, säger Mattias Munter.

Skattemässigt fördelaktigt

Skattemässigt kan det också vara en fördel att löneväxla. Eftersom medarbetarna placerar en del av bruttolönen i tjänstepensionssparande betalar de ingen inkomstskatt på beloppet de sparar. Medan de som sparar privat placerar redan beskattade pengar.

När medarbetarna går i pension betalar de inkomstskatt på utbetalningarna, men den kan bli lägre än vad de i dag betalar i skatt på lönen. Det gör växlingen ännu mer fördelaktig.

– För den anställda är löneväxling ett smart sätt att öka pensionssparandet efter slopandet av avdragsrätten. För alla arbetsgivare är tjänstepension och möjlighet till löneväxling idag närmast en hygienfaktor i jakten på kompetens, säger Mattias Munter. 

För vem passar löneväxling?

Löneväxling till tjänstepension passar i första hand den som tjänar lite mer, med en lön över 47 748 kronor (för 2022) efter avdraget för löneväxlingen. Om lönen blir lägre minskar allmän pension, sjukpenning, föräldrapenning och andra förmåner inom socialförsäkringen.  

Kontrollera vad som gäller inom aktuellt kollektivavtal och om medarbetaren har en inkomstförsäkring. 

Därför ska du erbjuda löneväxling

  • Löneväxling kostar inte något extra för dig som arbetsgivare
  • Bra anställningsförmån för att behålla och locka de bästa medarbetarna till företaget
  • Det är en uppskattad personalförmån
  • Företaget skapar en bättre pension för medarbetarna

Läs mer om löneväxling och räkneexempel på hur det maximera medarbetarnas pension här.

 

Erbjud löneväxling till dina medarbetare

Vill du erbjuda löneväxling till dina medarbetare – Kontakta din rådgivare, så kan hen berätta mer.

Andra läser också om

Till nyhetsarkivet