Gå till innehåll

Checklista – så skaffar du koll på pensionen

Mycket kan hända under ett arbetsliv och det är därför bra att komma ihåg att de beslut du tar idag faktiskt har stor effekt på din pension i framtiden. Här är checklistan för dig som både vill få koll på pensionen – och maxa den.

Jämvikt på en gungbräda

1. Skaffa överblick 

Med rätt verktyg behöver det inte ta mer än 15 minuter att få bättre koll. Vår tjänst för digital pensionsrådgivning  gör det enklare att göra medvetna val här och nu. Verktyget går bland annat igenom önskad pensionsnivå och hur aktiv du som sparare vill vara. Därefter får du förslag på ett sparande som passar just dig.

2. Se över det privata sparandet

Att månadsspara är ett smart sätt att spara där du kan bygga upp ett pensionskapital över tid. Enklast är att sätta i gång med ett månadssparande som dras direkt när lönen kommer. Pengar du inte märker av är pengar du inte saknar, eller hur? En riktigt bra grej med att månadsspara är att lite mindre belopp kan växa till stora summor med tiden och ränta på ränta-effekten.   

3. Se till att du har tjänstepension

Tjänstepensionen utgör en stor del av din framtida pension. Så för att kunna leva gott även efter karriären bör du se till att ha tjänstepension via din arbetsgivare. Om inte bör du förhandla med din arbetsgivare om högre lön för att kunna kompensera med ett privat sparande.

4. Anpassa valen till din familjesituation

Välj mer försäkringsskydd om familjen är mest beroende av just din inkomst. Läs mer om vår livförsäkring här.

5. Fundera över hur aktiv du vill vara

En hög aktivitet gör att du kan placera smalare. Fundera även i vilket typ av sparande du vill spara i. Vill du exempelvis spara i räntefonder eller aktier? Ta reda på mer här.

6. Se över risknivån i din portfölj

Se regelbundet över dina fondval inom premie- och tjänstepensionen. Fördelningen mellan aktie- och räntefonder kommer till största del att avgöra hur stor avkastningen blir men också hur mycket det kommer att svänga. Ju längre ifrån pensionen du är, desto högre risk kan du ta. I oroliga tider kan det vara bra att välja en tryggare sparform för ditt sparande. Ett sparande med garanti.

7. Pensionsdejta din partner

Varje år och varje lön räknas för pensionen! Och deltidsarbete är en riktig pensionsfälla. Det kan därför vara en bra idé att kompensera med extra sparande  för den som jobbar deltid eller tar ett större ansvar för livspusslet.

8. Glöm inte bort löneväxlingen

För dig som är höginkomsttagare kan löneväxling vara det allra bästa tjänstepensionssparandet. Att löneväxla innebär att du avstår delar av bruttolönen och i stället förstärker din tjänstepension. Kom ihåg att du efter löneväxlingen inte ska ha en lön under 47 748 kr (för 2022) per månad för att inte den allmänna pensionen ska påverkas negativt.

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter