Gå till innehåll

Höststäda sparandet – fem steg till din nästa miljon

Ge dina pengar möjlighet att växa med fem enkla steg. Även mindre belopp kan bli stora summor med tid och ränta-på-ränta-effekt.

Person bygger torn av klossar

1. Skaffa koll.

Har du koll på ditt sparande? Både på kort och lång sikt, kanske ända till pension? Se över dina sparkonton och gör en årlig check av din ISK, kapitalförsäkring och tjänstepension. Du kommer att tacka dig själv i framtiden!

Spara & investera med bättre koll

2. Välj bekväm risknivå.

Det är lätt att ryckas med när börsen står på plus. Fundera själv och gör din egen analys – själv eller med hjälp av en rådgivare. Dina pengar ska klara att åka lite berg- och dalbana över tid.  Självklart är din avsikt att pengarna ska öka i värde till dess att du har uppnått ditt sparmål. I grund och botten handlar det alltså om vad du har för syfte med ditt sparande och vad du har för tidshorisont. 

3. Boosta ditt månadssparande.

Spara utan att det märks med ett automatiskt månadssparande. Då behöver du inte varje månad tänka hur mycket du behöver sätta undan. Vissa månader kommer du att köpa på toppen men ibland också precis på botten. Över tid blir det ofta en ganska jämn kurva. Öka beloppen successivt under livet och karriären. Ett tips för att enkelt öka sparandet är att lägga hälften av kommande löneökningar på sparande och resten på roliga saker här och nu.

Börja månadsspara redan idag

4. Löneväxla.

Ett smart sätt att månadsspara till pensionen för dig som är tjänar lite mer är att löneväxla till tjänstepension. Ju högre lön du har, desto större del av din sammanlagda inkomst som pensionär kommer att bestå av tjänstepension och eget sparande. Att säkra lönen efter karriären är därför det kanske mest långsiktiga sparandet av dem alla. Du behöver en månadslön på minst 45 865 kronor efter avdraget för löneväxling (2021).

Så börjar du löneväxla

5. Spara med hållbart fokus.

Klimatomställningen är en av vår tids stora frågor, oavsett om man sitter i ett styrelserum eller pratar runt köksbordet. Nu kan du både investera med hållbart fokus och samtidigt skapa möjlig avkastning till låg avgift. Här kan du läsa mer.

 

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Fonder med hållbarhetsfokus

Med hållbarhetsfokus menar vi att miljörelaterade och/eller sociala egenskaper är avgörande vid val av fondens investeringar. Investeringar görs företrädelsevis i verksamheter eller organisationer som arbetar för miljö och samhälle. Fonden är fossilfri, dvs. väljer bort bolag som utvinner eller genererar kraft från fossila bränslen. Fonden väljer även bort bolag som kränker internationella normer, producerar tobak, vapen eller cannabis. Läs mer om hållbarhet i fonder.

Andra läser om

Se fler nyheter