Gå till innehåll

Säkra lönen efter karriären – bästa knepen

Du är ung, taggad och i början av karriären med många år kvar att jobba. Kanske har du redan börjat få tjänstepension via din arbetsgivare? Det är grymt bra i så fall! Här är mina tre bästa pensionstips till dig.

Kvinna tittar i sin mobil

Kom igång med karriären! 

Det kan kännas avlägset att tänka på pensionen när man är så ung. Jag vet. Det viktigaste pensionsbeslutet du kan ta i din ålder är när du på allvar börjar jobba och bygga din framtida pension.  

En utbildning är en bra förutsättning för karriären och samtidigt också bra för pensionen. Men tar du din universitets- eller högskoleexamen sent kan det innebära ett större behov av eget sparande under karriären för att få den pension du vill ha.  

Jobba med tjänstepension

Tjänstepension är en riktigt värdefull jobbförmån och det viktigaste för att trygga ”lönen efter karriären”. Så se till att du har en via din nuvarande eller framtida arbetsgivare.  

Om du driver eget behöver du spara mer på egen hand för att säkra pensionen. Tjänstepensionen handlar om stora belopp över tid så se till att ta höjd för det i din affärsidé.

Så funkar tjänstepension

Kickstarta (eller boosta) ett eget sparande

Utöver tjänstepension behöver du också ett eget långsiktigt sparande. Enklast är att komma igång med ett månadssparande och där är autogiro, som drar en summa direkt när lönen kommer, sparandets bäste vän. Pengar du inte märker av är pengar du inte saknar, eller hur? En riktigt bra grej med att månadsspara är att lite mindre belopp kan växa till stora summor med tiden och ränta på ränta-effekten 

Kör hårt i karriären och se till att komma igång med ett långsiktigt sparande så tidigt som möjligt. På så sätt kan du se ljust på din pensionsframtid! 

Räkna på hur mycket du bör spara

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter