Gå till innehåll

Så maxar du din pension – pensionsekonomens 3 bästa tips

Du befinner dig mitt i karriären och har många år kvar att jobba. Via jobbet har du förhoppningsvis tjänstepension och sparar en del på egen hand. Toppen i så fall för det finns gott om tid att påverka!

Kvinna bär på en stor mängd arbetsmaterial

Det här med pension är faktiskt ganska enkelt. 

Det handlar om att jobba, betala skatt, ha tjänstepension och ett eget sparande på toppen. 

Skaffa överblick

Logga in på minpension.se och gör en prognos. Därefter går du in på vår tjänst Digital pensionsrådgivning, där du på 15 minuter får koll på hela din pension. Här kan du också få konkreta råd från vår kapitalförvaltning som passar just dig.  

Med ett öga på prognosen, se främst över vilka delar du kan påverka och gör aktiva val som passar dig här och nu. Se över både risknivån i dina placeringar och anpassa familjeskyddet utifrån din familjesituation.  

Ju högre lön du har, desto större del av din pension kommer att bestå av tjänstepension och eget sparande. Som 70-talist har du troligtvis bytt jobb några gånger och kan därför ha tjänstepension hos flera olika pensionsbolag. Du som är företagare ansvarar själv för att säkra din framtida pension. Om du har din tjänstepension samlad på ett ställe blir det enklare att få en överblick både på placeringarna och utbetalningar.  

Räkna på din pension

Boosta månadssparandet

Du har hunnit vara med om både IT-bubblan och finanskrisen 2008 och vet hur svårt det är att själv försöka tajma upp- och nedgångar på börsen. Att månadsspara kontinuerligt är ett bra sätt att jämna ut svängningar. Öka ditt sparande vid nästa löneförhöjning, ett tips är att lägga hälften på sparande och den andra halvan på eventuell konsumtion. Våga fortsätta spara långsiktigt även när börsen går ned – du har lång tid kvar tills du ska använda pengarna som pension.   

Ett bra knep är att själv öronmärka ett sparande till pensionen. I brist på en dedikerad sparform kan det vara smart att använda en särskild kapitalförsäkring för pensionen. Då kan det kännas mindre frestande att nalla av pengarna till skid- eller sommarsemestern.  

Hur mycket behöver du spara för att nå ditt mål? Räkna här

Löneväxla till tjänstepension

För dig som tjänar lite mer kan det smartaste pensionssparandet vara att löneväxla. Det innebär att du avstår delar av bruttolönen och istället förstärker din tjänstepension.  Kom ihåg att du efter löneväxlingen inte ska ha en lön under 47 748 kr (för 2022) per månad för att inte den allmänna pensionen ska påverkas negativt.  

Så funkar löneväxling

Så fortsätt bygga din karriär och se till att boosta det egna sparandet för att bygga en lika fin pension.  

Rätt hanterat är din pensionsframtid ljus!  

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Skyhög tillväxt i sikte

Efter fjolårets tvärnit för världsekonomin väntas en massiv rekyl i år. Med en tillväxttakt på omkring 5,5 procent för ...  Läs mer

Fler nyheter