Gå till innehåll

Så maxar du din pension – mina bästa tips

Du har kanske hunnit bygga upp både en del tjänstepension och eget sparande. Mycket bra! Nu är det dags att börja planera för att lägga pensionspusslet: allmän pension, tjänstepension och sparande. Det positiva är att det finns tid att påverka!

Man och kvinna i dykardräkter håller hand

Det här med pension är faktiskt ganska enkelt. 

Det handlar om att jobba, betala skatt, ha tjänstepension och ett eget sparande på toppen. 

Själva pensionsprognosen blir mer relevant ju närmare pensionen du kommer. Titta särskilt noga på delar du själv kan påverka genom egna val.  

Skaffa helhetsbild

Om du inte redan aktiverat ditt konto på minpension.se är det dags nuDärefter går du in på vår tjänst Digital pensionsrådgivning, där du  15 minuter får koll på hela din pension. Här kan du också få konkreta råd från vår kapitalförvaltning som passar just dig. 

En bit in i karriären kan din tjänstepension finnas spridd hos flera aktörer. Om du samlar den på ett ställe kan det bli det lättare att få en överblick både på placeringar och utbetalningar. Anpassa familjeskydd och liknande utifrån din aktuella situation och tveka inte att ta hjälp av en rådgivare – särskilt när utbetalningspusslet sedan ska läggas.   

Räkna på din pension

Boosta sparandet

När barnen flyttat ut är det ett utmärkt tillfälle att öka på det egna sparandet ytterligare. Ett annat bra knep är att vid varje löneförhöjning lägga hälften direkt på sparandet och låta andra hälften gå till eventuell konsumtion. På så sätt belönar du dig själv både på kort och på lång sikt.  

Du som varit med om både en IT-bubbla och finanskrisen 2008 vet att det är svårt att förutse marknaden. Därför är det smart att månadsspara regelbundet för att bygga kapital och jämna ut svängningar på börsen över tid.  För dig som tjänar lite mer kan det allra smartaste pensionssparandet vara att löneväxla. Det innebär att du avstår delar av bruttolönen och istället förstärker din tjänstepensionFör att tjäna på att löneväxla bör du ha en månadslön på minst 45 865 kronor efter avdraget för löneväxlingen (2021) för att maximera allmänna socialförsäkringar och pension.   

Så funkar löneväxling

Planera för ett långt och aktivt liv

70 är det nya 50 och vi har Europas friskaste befolkning. Därför är det viktigare än någonsin planera för ett långt och aktivt liv.  

Kanske vill du minska risken något i ditt sparande ju mer du närmar dig pension. Men sänk inte risken för mycket för tidigt! Pengarna ska räcka resten av livet och har många år kvar att växa även under utbetalningstiden.   

Så kör hårt i karriären men börja planera för livet efter lönen.  

Din framtid är ljus!   

Pensionskoll för dig som vill gå om 5-10 år

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter