Gå till innehåll

Så maxar du din pension – pensionsekonomens 3 bästa tips

Du har säkert hunnit bygga upp både tjänstepension och ett eget sparande till pensionen. Bra jobbat! Nu är det dags att planera för utbetalningen. Det positiva är att det ofta finns tid att påverka!

Man sitter i stol med läsplatta

Det här med pension är faktiskt ganska enkelt. 

Det handlar om att jobba, betala skatt, ha tjänstepension och ett eget sparande på toppen. 

Men när du lägger pensionspusslet sitter djävulen så att säga i detaljerna. Här finns några fallgropar men framförallt stora möjligheter! 

Se över helheten

Efter en lång karriär har du säkert din tjänstepension spridd hos flera aktörer. Om du samlar den på ett ställe kan det bli lättare att få en överblick både på placeringar och utbetalningar.  

Att gå in på sajten minpension.se är en bra ingång för att få koll. När du lägger pensionspusslet är det bra att ha ett bollplank. Anpassa familjeskydd och liknande utifrån din aktuella situation med hjälp av en rådgivare!   

Det kan vara svårt att göra en plan för 20-25 år framåt. Ett tips kan vara att tillsammans med din rådgivare göra femårsplaner och sedan fatta nya beslut längs vägen.

Fokusera på det du kan påverka

Premiepensionen utgör bara en liten del av den totala pensionen för dig som närmar dig eller har gått i pension. Så fokusera istället på saker du kan påverka, som delar av tjänstepensionen och det egna sparandet. 

Stirra dig inte blind på pensionsdagen som en slutpunkt för sparandet. Det är faktiskt lika viktigt att fundera på hur du ska få pengarna att fortsätta växa även som pensionär. Det här brukar jag kalla för den bortglömda avkastningen.  

Kanske vill du minska risken något i ditt sparande ju mer du närmar dig pension. Men inte för mycket för tidigt. Pengarna ska räcka resten av livet och har många år kvar att växa även under utbetalningstiden. Här gäller det att hitta rätt balans mellan avkastning och trygghet.  

Normen kring att pensionera sig vid just 65 är fortfarande stark, men många vill och kan idag jobba högre upp i åldrarna än så. Varje extra arbetsår efter 65 års ålder ger cirka 7–8 procent högre allmän pension – för resten av livet. Om du fortsätter att arbeta efter din 66-årsdag betalar du dessutom lägre skatt på lönen, på grund av dubbelt jobbskatteavdrag och höjt grundavdrag. Kom ihåg att förhandla med arbetsgivaren om tjänstepensionsavsättningar efter 65 års ålder – det är ingen självklarhet.   

Planera för ett långt och aktivt liv

Trenden är tydlig: Sverige har Europas, möjligtvis även världens, friskaste pensionärer. Att fylla tresiffrigt – det som förr var något av en utopi – blir allt vanligare. Och antalet hundraplussare kommer bara att fortsätta öka, inte minst när landets 40-talister når högre åldrar framöver. 

Så 70 är alltså något av ”det nya 50”. Därför är det också viktigare än någonsin planera för ett långt och aktivt liv. Ett misstag många gör är att ta ut stora delar av sin tjänstepension på för kort tid och att sedan upptäcka att det finns för mycket liv kvar när pensionen är slut.

Din framtid är ljus!  

Pensionsvalen att ha koll på - innan du går i pension

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter