Gå till innehåll

Fonden Skandia Time Global prisas för tredje året i rad

Fonden Skandia Time Global får nytt pris av Lipper Fund Award i kategorin globala aktiefonder. Även i år prisas Skandia Time Global för framgångsrik förvaltning under tre tidsperioder: 3 år, 5 år och 10 år. Det är tredje året i rad som fonden får utmärkelsen.

Dator på skrivbord

Den flerfaldigt prisade fonden har en stark historik av att hitta vinnande bolag över hela världen inom TIME-sektorerna, alltså telekom, information, media och entertainment (underhållning). 

Skandia Time Global har också utsetts till Årets Branschfond både 2016 och 2018 av Fondmarknaden. Fondens framgångsrecept består i att hitta bolag som på olika sätt gynnas av digitalisering och tekniktrender. Receptet har inneburit en mycket bra avkastning för spararna över tid.

Vid årsskiftet var avkastningen över fem år nästan +180 procent. Sedan årsskiftet har fonden, under en period av exceptionell turbulens på världens börser, backat drygt 6 % medan utvecklingen senaste månaden ligger på drygt +15 % (per den 15 april). 

– Vi jobbar ständigt med att försöka slå jämförelseindex och våra konkurrenter, säger ansvarige förvaltaren Erling Thune, vars team består av fyra specialister. 

– Det är såklart kul att få en massa priser, men det är inte det vi går igång på. Vi blickar hela tiden framåt! Vi brinner för vårt arbete med att hitta rätt bolag till fonden och att göra bästa möjliga resultat, säger han. 

"Framtidens globalfond" 

Skandia Time Global har investeringar i allt från amerikanska Microsoft och Google (Alphabet) till franska Ingenico, svenska Edgeware och norska Telenor. 

– Fonden har kallats ”framtidens globalfond” på grund av att området kommer att vara en så stor del av våra liv, säger Erling Thune. 

– Om du ser på branscherna vi analyserar och hur de äter sig in i andra branscher, så kommer detta att förändra världen på fem eller tio år. De områden vi först tror kommer att bli påverkade av ”machine learning” – artificiell intelligens – är traditionell detaljhandel i USA, eftersom aktörer som Amazon tar allt större del av branschen. 

AI viktig trend 

Tekniksektorn är mer spännande idag än kanske någonsin tidigare. Erling Thune pekar bland annat på allt som just nu händer inom just AI (datorer med intelligent beteende), IOT (internetuppkopplade prylar) och 5G (femte generationens mobilnät och trådlösa system). 

– Den finns många enormt spännande trender inom tech, men det kanske viktigaste området just nu är artificiell intelligens. AI kommer att få mycket stor påverkan på många företag och på hela vårt samhälle och kommer att ge många möjligheter för oss som förvaltare att hitta spännande bolag att investera i. 

Tänk på

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Fondens faktablad och informationsbroschyr finns på skandia.se/fonder. Denna produktinformation ska inte ses som placeringsrådgivning. Om du vill ha en personlig rådgivning utifrån dina individuella förutsättningar rekommenderar vi att du kontaktar en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter