Gå till innehåll

De teamar upp med kollegorna i ny stegutmaning

Hur kan du motivera dig själv och dina kollegor under dessa coronatider? Jo, genom att teama upp och anta nya stegutmaningen i hälsoappen. Vi har pratat med fyra av många inspirerande deltagare.

Nina Thür, Camilla Ek, Daniel Rådberg och Cathrin Lang

Här är appen som ska skapa friskare företag

För mindre än två månader sedan var livet som vanligt. Nu råder plötsligt ett helt nytt läge i världen. Oavsett om du jobbar hemifrån eller är på kontoret kan det vara svårt att få ihop arbete med vardagslivet.

– När man sitter hemma är det bra att lägga in rörelse i schemat så att det säkert blir av. Stegutmaningen gör att fler kommer i rörelse och peppar varandra. Tävling gör så att man pressar sig lite mer än annars, säger Cathrin Lang, executive assistant på Accenture.

Hälsoappen erbjuds kostnadsfritt till företag som har försäkring inom Skandias Hälsokedja. Med vår utmaning vill vi inspirera till fler steg i en aktivitet som dessutom ger ökat socialt umgänge – även det en bristvara för många just nu.

Cathrins kollega och teamkompis Nina Thür, som jobbar med kundupplevelse på Accenture, berättar att de båda har ett ambitiöst mål på 15 000 steg om dagen och att hamna på topp 10 med sitt lag ”Accenture Sweden”.

– Jag älskar upplägget! Det bidrar till en härlig stämning på kontoret då man peppar varandra, säger hon.

”Ger lagkänsla”

Det är inte alltid enkelt att hitta den där extra pushen för promenader och löparrundor. Daniel Rådberg, Manager Sustaining & Product Development Services på Cochlear, konstaterar att det blir mer sittandes när man arbetar hemifrån.

– Man behöver inte röra sig för att komma till jobbet, man går tex inte till en kollega för att diskutera. Man blir också sittandes på sin plats mer, oftast längre dagar då man har jobbet hemma och inte lämnar det efter arbetsdagens normala slut, säger han.

Både Cochlear i Göteborg och Accenture i Stockholm har stora hälsosatsningar på respektive arbetsplats. Daniel Rådberg, som är med i laget ”Hörselgångarna”, berättar att han normalt tar ut hela sitt team på lunchpromenader, promenadmöten samt cyklar och springer flera gånger i veckan.

– Hade allt varit som vanligt hade jag tränat för Göteborgsvarvet och Vätternrundan just nu. Men jag är glad att jag kommer ut så ofta som jag gör. Utmaningen i hälsoappen får mig att ta fler steg än normalt. Det ger lite lagkänsla och man mår bra, säger Daniel och får medhåll av Cathrin Lang på Accenture.

– Det blir ett behov att ta den där promenaden. Antingen med sällskap eller med en bra bok att lyssna på! säger hon.

Här är appen som ska skapa friskare företag

”Blir mer taggad”

Camilla Ek, kommunikatör på Skandia, tycker att det är extra viktigt att röra på sig just nu.

– Jag upplever att man sitter mer statiskt stilla på hemmakontoret än på Skandiakontoret. På jobbet blir det automatiskt mer rörelse naturligt med spontana avstämningar, prata med kollegor, gå på lunch osv, säger hon.

Har din vardagsmotion förändrats i samband med dessa coronatider?

– Egentligen har den inte ändrats så mycket, mer än att jag får jobba lite hårdare för att få till den. Men jag tror att det hänger på att hålla fast vid rutiner och jag har fått in en bra rutin med att checka in/ut från jobbet genom att ”gå till och från hemmakontoret”. Så om det inte regnar så blir det alltid en promenad innan arbetsdagen startar och när den slutat, säger Camilla, som är med i det fem personer starka teamet ”Gå mot corona”.

Målet är att röra mig minst 10 000 steg varje dag, genom att gå eller springa.

– Jag tycker att man blir mer taggad och tänker lite extra på att ta de där sista stegen eller lägga in en extra kvart på promenaden. Om man är en tävlingsmänniska är det ju dessutom alltid roligt att se hur ens lag flyttar sig uppåt i resultatlistan och går om andra Skandia-kollegor om man haft en bra gådag!

Camilla Ek skickar avslutningsvis med ett tips till alla ”hemmajobbare”.

– Efter att ha jobbat hemma i några veckor nu är det ju lätt att man tröttnat på promenadsträckorna runt hemmet och känner sig mindre motiverad. Mitt tips är då att försöka ha ett mål med promenaden, såsom att fixa ett ärende, så man tar sig ut. Att ta sig ut brukar vara det största hindret. Samt att ladda ner någon rolig podcast, ringa en vän eller kollega när man ska ut på promenaden. Tiden går snabbare samtidigt som man får lite social stimulans, vilket också behövs i dessa tider!

Accenture bakom episkt hälsoprogram: "Vi är unika"

Cochlear: "Hälsofrämjande aktiviteter del av kulturen"

Det här är stegutmaningen

  • Utmaningen drog igång 9 april och pågår i 3 veckor
  • Antal team som deltar: 165 team från olika kundföretag
  • Alla som kommer upp till 7 000 steg/dag belönas med extra poäng
  • Kom ihåg: Varje steg räknas!

Andra läser också om

Fler nyheter