Gå till innehåll

5 smarta tips för din skatteåterbäring

Vad tänker du göra med din skatteåterbäring, investera, spendera eller kanske en kombination? För många är det lite som en oväntad bonus. Här är 5 tips för dig som vill ge pengarna möjlighet att växa på sikt.

Dator på skrivbord

1. Gyllene spartillfälle

För den som ligger efter med sparandet och har möjlighet, är det ett gyllene tillfälle att fylla på! Efter en turbulens börsvår är det smart att se över sina placeringar. Det bästa sparandet är det som blir av!

Svara på 4 enkla frågor – se vilket sparande som kan passa dig

2. Våga ta risk – men inte för mycket

Har du redan en buffert för oförutsedda utgifter? Bra! Den kan med fördel ligga kvar på ett sparkonto lätt att komma åt. Men för ett långsiktigt sparande är det viktigt att låta pengarna jobba och ge dem chansen att växa. Då måste du också ta någon form av risk. Hitta en lämplig risknivå genom att välja olika typer av sparformer, marknader och placeringar.

Den perfekta sparformen existerar inte – knepet är att spara på flera sätt. Det viktiga är att du sätter igång!

Spara i aktier eller fonder?

3. Ränta på ränta-effekten

Det här är ditt bästa argument för att börja spara här och nu! Ränta-på-ränta-effekten lär av Albert Einstein ha kallats för världens åttonde underverk och den starkaste kraften i universum. Varje år du får ränta eller avkastning på dina pengar så ökar ditt belopp. När du sedan får avkastning eller ränta året därpå, så ökar även fjolårets avkastning och ränta.

Ett bra exempel på ränta på ränta-effekt är vår Kapitalförsäkring Traditionell.  Återbäringsräntan kan variera över tid – de senaste 15 åren har den varit 6,1 % i genomsnitt.

Spara långsiktigt med garanti och återbäringsränta

4. Månadsspara

Att månadsspara är ett smart sätt att sprida riskerna, oavsett nivån på ditt sparande. Eftersom det är omöjligt att veta om börsen ska gå upp eller imorgon, sprider du dina risker genom att köpa vid olika tidpunkt.

Hur mycket ger ditt sparande? Räkna här.

5. Spara till barn och pension

Många tänker enbart "halvlångsiktigt" i sitt sparande; vi sparar till sommarhus, köksrenovering ock så vidare. Här är det lätt att det långsiktiga sparandet glöms bort, som att amortera, spara till barn och pension. Många behöver spara mer privat än de tror till pensionen. Flera tusenlappar i månaden är inte alls ovanligt för en akademiker. Kom ihåg att tjänstepensionen och privat pensionssparande är en stor del av det du ska leva på när du slutat jobba!

Räkna ut hur mycket du behöver pensionsspara

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter