Gå till innehåll

3 steg till en bättre pension

Passa på att se över pensionen när du får ditt orange kuvert! Hur inkomst- och premiepensionen ser ut är bara en del. – Det som sätter guldkant på tillvaron i framtiden är tjänstepension och privat pensionssparande, säger vår pensionsspecialist Trifa Chireh.

De kommande veckorna får miljontals svenskar kuvert från Pensionsmyndigheten – ett perfekt tillfälle att se över sitt pensionssparande.

Tydligt för många är att den klassiska pensionspyramiden har ändrat form. 

– Den allmänna pensionen uppgår kanske bara till 40 procent av din framtida slutlön. Det gör att tjänstepension och privat sparande ökar i betydelse. I alla fall för dig som vill komma upp i nivåer på runt 80 procent, där vi märker att många människors förväntan på pensionen ligger, säger Trifa Chireh.

– Ju högre lön du har, desto större del av din sammanlagda pension kommer att bestå av just tjänstepension och privat sparande, säger hon.

Som tur är kan du som har långt kvar till pensionen verkligen påverka din situation själv och skaffa dig den pension du önskar. Här är tre steg och tio smarta tips som kan ge dig bättre pension.

Steg 1: Skaffa totalbild

Långt ifrån alla har en totalbild över hela sin pension. Trifa berättar att hon som pensionsspecialist ofta träffar folk ”i karriären”, som känner sig osäkra på helheten och som vill skaffa sig bättre koll.

Ett första steg är att logga in på minpension.se för att få en överblick över hela din pension. Med vår pensionssnurra kan du sedan få en uppskattning av hur mycket du behöver månadsspara privat utöver tjänstepensionen, för att få den pension du önskar baserat på din ålder och inkomst.

– Många behöver spara mer privat än de tror till pensionen. Flera tusenlappar i månaden är inte alls ovanligt för en akademiker. Fundera igenom hur du ser på din framtid som pensionär och vilka möjligheter du har. Tänk bredare och ur ett livsstilsperspektiv. Vad tror du kommer fungera bäst för just dig? Om du utöver tjänstepensionen sparar på egen hand, så skapar du ett större utrymme i framtiden att agera, säger Trifa Chireh.

Steg 2: Välj långsiktig sparform

Det finns två huvudsakliga sparformer som passar extra bra för pensionssparande: traditionell förvaltning och fondförsäkring.

– Vid traditionell förvaltning hjälper vi som pensionsbolag dig att placera pengarna och garanterar en viss nivå på den framtida utbetalningen. Fondförsäkring innebär att du som sparare själv väljer risknivå och typ av placering, oftast i aktiefonder, räntefonder eller blandfonder.

Vilket val du gör handlar alltså om hur stort ansvar du själv vill ta för dina placeringar och hur mycket intresse och tid du har för att bevaka dina placeringar och hantera oväntade händelser på kapitalmarknaden.

– Den perfekta sparformen existerar inte – knepet är att spara på flera sätt. Det viktiga är att du sätter igång. Ett sparande med garanti är ofta en väldigt bra bas i ett långsiktigt pensionssparande, säger Trifa Chireh.

Steg 3: Låt pengarna jobba

Att månadsspara regelbundet är ett smart sätt att slippa fundera över om börsen ska upp eller ner. Ett tips kan vara att spara 10 procent av lönen varje månad. Lägg sedan hälften av varje löne­ökning på spar­andet, så kan det växa utan att det känns som en upp­offring.

– Särskilt viktigt är det att våga fortsätta sätta undan pengar även när börsen går ned. På så sätt sprider du risken och jämnar ut svängningarna över tid, säger Trifa. 

Om du tjänar lite mer kan det vara skattemässigt bra att löneväxla till tjänstepension. Det innebär att du avstår en del bruttolönen, som din arbetsgivare istället betalar in till en pensionsförsäkring. 

– Gränsen för att få maximal avsättning till den allmänna pensionen går vid drygt 43 300 kronor i månaden. Den som tjänar exempelvis 47 000 kronor i månaden innan skatt bör alltså inte löneväxla mer än ca 3 700 kronor i månaden. Prata med din arbetsgivare om vilka möjligheter som finns för just dig.

Andra läser om

Fler nyheter

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.