Gå till innehåll

Tre steg till en bättre pension

Passa på att se över pensionen när du får ditt orange kuvert! Hur inkomst- och premiepensionen ser ut är bara en del. – Tjänstepensionen och privat pensionssparande är en stor del av det du ska leva på när du slutat jobba, säger vår pensionsekonom Mattias Munter.

De kommande veckorna får miljontals svenskar sina kuvert från Pensionsmyndigheten – ett perfekt tillfälle att se över sitt pensionssparande.

Tydligt för många är att den klassiska pensionspyramiden har ändrat form. 

– Allt fler märker att den allmänna pension vi får från staten minskar som andel av den totala pensionen. Att medvetenheten ökar är positivt, för det innebär att allt fler hinner agera i tid, säger Mattias Munter.

– Ju högre lön du har, desto större del av din sammanlagda pension kommer att bestå av just tjänstepension och privat sparande, säger han.

Här är tre steg till en bättre pension.

Steg 1: Skaffa totalbild

Logga in på minpension.se och få överblick över hela din pension.

Med vår pensionssnurra kan du sedan få en uppskattning av hur mycket du behöver månadsspara privat utöver tjänstepensionen, för att få den pension du önskar baserat på din ålder och inkomst.

Många behöver spara mer privat än de tror till pensionen. Flera tusenlappar i månaden är inte alls ovanligt för en akademiker. Fundera igenom hur du ser på din framtid som pensionär och vilka möjligheter du har. Tänk bredare och ur ett livsstilsperspektiv. Vad tror du kommer fungera bäst för just dig? Om du utöver tjänstepensionen sparar på egen hand, så skapar du ett större utrymme i framtiden att agera.

Jag tycker du kan ha som vana att se över sin framtida pension åtminstone en gång om året.

Steg 2: Välj långsiktig sparform

Det finns två huvudsakliga sparformer som passar extra bra för pensionssparande: traditionell förvaltning och fondförsäkring.

Vid traditionell förvaltning hjälper vi som pensionsbolag dig att placera pengarna och garanterar en viss nivå på den framtida utbetalningen. Fondförsäkring innebär att du som sparare själv väljer risknivå och typ av placering, oftast i aktiefonder, räntefonder eller blandfonder.

Vilket val du gör handlar alltså om hur stort ansvar du själv vill ta för dina placeringar och hur mycket intresse och tid du har för att bevaka dina placeringar och hantera oväntade händelser på kapitalmarknaden.

Den perfekta sparformen existerar inte – knepet är att spara på flera sätt. Det viktiga är att du sätter igång. Ett sparande med garanti är ofta en väldigt bra bas i ett långsiktigt pensionssparande.

Steg 3: Låt pengarna jobba

Att månadsspara regelbundet är ett smart sätt att slippa fundera över om börsen ska upp eller ner. Ett tips kan vara att spara 10 procent av lönen varje månad. Lägg sedan hälften av varje löne­ökning på spar­andet, så kan det växa utan att det känns som en upp­offring.

Särskilt viktigt är det att våga fortsätta sätta undan pengar även när börsen går ned. På så sätt sprider du risken och jämnar ut svängningarna över tid. 

Om du tjänar lite mer kan det vara skattemässigt bra att löneväxla till tjänstepension. Det innebär att du avstår en del bruttolönen, som din arbetsgivare istället betalar in till en pensionsförsäkring. 

Gränsen för att få maximal avsättning till den allmänna pensionen går vid drygt 44 900 kronor i månaden från 1 januari 2020. Den som tjänar exempelvis 48 000 kronor i månaden innan skatt bör alltså inte löneväxla mer än ca 3 100 kronor i månaden. Prata med din arbetsgivare om vilka möjligheter som finns för just dig.

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter