Gå till innehåll

Så påverkas jag av Riksbankens besked

Sveriges Riksbank väljer att behålla reporäntan oförändrad på -0,25 procent. Men vad betyder det för mig som bolånetagare? Vi har ställt fem frågor till vår expert Ulf Wikland.

Hur påverkas jag av Riksbankens besked?
– Det lär inte hända något dramatiskt med bolåneräntorna i närtid. Vi tror på fortsatt låga räntor framåt.

Hur länge kommer det vara så här?
– Det vet vi inte. Dagens räntebesked visar att vi lever i en väldigt speciell värld. Men det vi vet med säkerhet är att marknaden förändras snabbt. Vi följer löpande marknadsräntornas utveckling för att sätta rätt pris på respektive bindningstid. Vi vill ha ett attraktivt erbjudande för våra kunder, vilket vi har just nu. Med tjänstepension i Skandia kan man nu få ned till 1,10 % i fem år effektiv ränta hos oss.

Är det samma boränta på alla bindningstider?
– Ja, under sommaren har vi sänkt räntorna för bolån med både tre och fem års bindningstid. Nu finns det möjligheter att få lägsta ränta, 1,10 % effektiv ränta, på samtliga bindningstider från tre månader upp till fem år.

– Vi baserar våra räntor på en transparent prismodell. Har du din tjänstepension hos Skandia, eller flyttar den dit, förbättras räntan direkt. Men rabatten beror även på lånets storlek, belåningsgrad och nivån på ditt sparande, säger Ulf Wikland. 

Räkna på din ränta

Bör jag binda räntan nu?
– Sett i backspegeln har det nästan alltid varit fördelaktigt att inte binda sina bolåneräntor. Men om du vill sova lite lugnare om natten kan du absolut titta på att binda om du får ett bra erbjudande. Då vet du med säkerhet hur stor din räntekostnad blir de närmaste åren. Det kan ge en känsla av ökad trygghet i ekonomin. Att binda räntan kan på så sätt skapa trygghet för den totala ekonomin.

– Rent generellt kan det vara bra att binda bolånet på en längre löptid i ett läge när räntorna är låga och förväntas stiga. Men jag tycker du först ska jämföra bolåneräntor för olika bindningstiderna och ta hänsyn till övriga punkter eller räkna på din ränta i vår bolånekalkyl innan du bestämmer dig, säger Ulf Wikland.

Hur aktiv ska jag vara?
 – Vi har jämfört statistik från SCB över svenskars genomsnittliga boränta i juli 2019 på 1,52 procent med vår egen snittränta för 3 månader bundet lån på 1,35 procent. Siffrorna visar att svenskar betalar nästan 5 miljarder kronor för mycket i boränta, jämfört med vad personen skulle behöva göra hos oss sett utifrån snitträntan hos Skandia. Beloppen varierar stort i landet även om problemet främst är koncentrerat till storstäderna där lånevolymerna är störst.

– De med störst bolån har störst anledning att vara aktiva, men även låntagare med mindre lån har pengar att spara, säger Ulf Wikland.

Här betalar man för mycket i boränta – kommun för kommun

Andra läser om...

Till nyhetsarkivet

* Effektiv ränta 1,29 %

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inkl. avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift för bostadslån och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Vår bästa ränta 1,28 % motsvarar en effektiv ränta på 1,29 %. 

Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med en bindningstid på 3 mån, ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 50 %, ett lånebelopp 2 000 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 5 151 kr (inkl. amortering om 3 334) och en total kreditkostnad om 2 545 963 kr utan hänsyn till ev. skatteavdrag.