Gå till innehåll

Så minskar du sjukfrånvaron på företaget

Tillsammans med våra tjänstepensionskunder har vi de senaste 12 åren halverat medarbetarnas sjukfrånvaro och ökat företagens lönsamhet. David Nord, som startade Gasellföretaget Work Systems i sin pappas garage 2009, berättar hur han skapat en hälsosam arbetsplats, där medarbetare vill vara och arbeta.

Tjänstepension är idag en hygienfaktor för många företag. Men det är mer än bara sparande för framtiden. Vi behöver också känna trygghet här och nu. 

För David Nord, som startade Gasellföretaget Work Systems i sin pappas garage 2009, ligger största fokuset idag på att ta hand om personalen.

Det är a och o om du ska kunna rekrytera i framtiden också. Vi måste ha välfungerande medarbetare som har work-life balance och kan prestera på daglig basis. Har vi en hälsosam och stimulerande arbetsplats som utvecklar medarbetare, då skapar vi en bra arbetsmiljö, säger han.

– Ju fler anställda vi blir, desto mer tänker vi på att rekrytera väldigt bra, hungriga individer. Då blir tjänstepension med hälsoförsäkring en väldigt viktig del i hela vårt erbjudande, säger David.

Se till att förebygga sjukfrånvaro

I tjänstepensionspaket från Skandia kan personalen bland annat få rådgivning för att se över tjänstepensionen. Här ingår även en hälsoförsäkring, en heltäckande lösning som inte bara tar hand om sparande till pensionen, utan även hjälper arbetsgivaren att fånga upp medarbetaren redan innan hen riskerar att bli sjukskriven.

Skaffa pension och hälsoförsäkring – testa vår guide här

Via vår Hälsosluss kan den som känner sig nedstämd eller stressad, eller på annat sätt är i riskzonen att bli sjukskriven, få hjälp och råd av en hälso- och rehabvägledare.

– Ofta är det en mix av arbetssituationen och problem i privatlivet som utlöser behovet av stöd. Kanske är man mitt i en separation samtidigt som man haft det stressigt på jobbet och oroar sig för sin situation. Det fiffiga är att man kan kontakta oss i ett tidigt skede, så fort man känner att något är på väg åt fel håll, säger Kristina Hagström, hälsostrateg på Skandia.

– Det är självklart omöjligt att helt undvika sjukfrånvaro, men våra kunders erfarenhet är att sjuktalen kan halveras med förebyggande insatser, säger hon.

Det hela är jämförbart med arbetet att undvika dyrbara eldsvådor genom att installera brandvarnare, som upptäcker faran i tid. På samma sätt kan både arbetsgivaren och medarbetaren undvika höga kostnader och långdraget lidande genom förebyggande åtgärder.

– Många av oss känner kanske att det inte finns någon risk att hamna i stressrelaterade problem men alla kan drabbas. Åtta av tio som kontaktar vår Hälsosluss gör det i förebyggande syfte. Det ger möjlighet att få hjälp innan problemen leder till sjukskrivning.

Testa om vårt digitala tjänstepensionspaket passar dig och ditt företag

Andra läser också om

Fler nyheter