Gå till innehåll

Hej, 90-talist! Här är några tips för att höja din pension

Är du född på 90-talet? Då är det dags att sätta sig in i ditt långsiktiga sparande. Det är inte så svårt! Här är 5 tips.

Räkna på hur mycket du ska spara

Du har kickat igång karriären och har många år kvar att jobba.

Det är riktigt bra för ditt sparande!

Du har kanske fyllt 25 och redan börjat få tjänstepension.

Grymt bra i så fall!

Du som 90-talist är del av en ny, spännande och flexibel arbetsmarknad. Samtidigt tvingas du ta allt större eget ansvar. Den tidigare synen på lojalitet kopplad till trogen statisk tjänst på guldklockenivå känns förlegad.

Det kan kännas avlägset att tänka på pensionen när man är så ung. Men det är nu du kan påverka.

En del 90-talister når bara upp till 40 procent av sin framtida slutlön i allmän pension från staten. Kom ihåg att tjänstepensionen och privat pensionssparande är en stor del av det du ska leva på när du slutat jobba.

Vår rapport visar att en civilingenjör med beräknad slutlön vid 67 års ålder på knappt 70 000 kr/mån, behöver spara ihop totalt över 3,4 miljoner kronor privat, utöver tjänstepensionen. Detta för att komma upp i nivåer på runt 80 procent av slutlönen, där vi märker att många människors förväntan på pensionen ligger.

Det motsvarar ett sparande på 3 280 kronor i månaden – från dag ett på arbetsmarknaden.

Motsvarande 90-talist utan tjänstepension behöver istället ett privat sparkapital på totalt ca 4,9 miljoner kronor den dagen det är dags för pension. Det kräver ett månadssparande på över 4 700 kr/mån från dag ett på arbetsmarknaden.

Det som talar för dig som 90-talist är att du har många år kvar på arbetsmarknaden och hinner spara länge och mycket. Även ett mindre sparande kan göra stor skillnad på sikt!

Här är 5 tips till dig som är 90-talist:

1. Glöm inte tjänstepensionen!

Se till att din arbetsgivare erbjuder tjänstepension. Om du ingår i gig-ekonomin måste du själv ta ett större ansvar för pensionen. Se till att kompensera det genom att spara privat. Det handlar om stora belopp så se till att ta höjd för detta.

2. Börja månadsspara.

Det man bör tänka på som ung är att få igång ett långsiktigt sparande vilket är viktigare än allt annat. Att det ska vara naturlig del att sparandet. Några hundralappar per månad kan ge ett stort sparkapital på 40 års sikt.

3. Hur ser pensionen ut?

Aktivera ditt konto på minpension.se och se de olika pusselbitarna. Även med tjänstepension kan exempelvis en civilingenjörsutbildad 90-talist inte förvänta sig mer än 53 procent av slutlönen i pension. Tjänstepension och privat pensionssparande är avgörande!

Räkna på hur mycket du ska spara

4. Kolla risken i ditt sparande.

För dig som har börjat få tjänstepension – se över riskprofilen i ditt sparande. På sparhorisonter över 20 år kan risknivån få stor betydelse för din slutliga pension. Pengarna behöver få avkastning för att kunna öka i värde och stiga i takt med inflationen.

5. Är du egenföretagare?

Att tänka på pensionen är inte alldeles självklart för en företagare som är i uppstarten av karriären – men det borde det vara. Som företagare ansvarar du själv för att säkra din framtida pension.

Skaffa tjänstepension för enskilda firmor och mindre aktiebolag eller sök rådgivning och skaffa ett eget pensionssparande!

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.