90-talist: Bästa knepet för att säkra din framtida lön
Du är ung och taggad, mitt uppe i universitetsstudier eller i början av karriären med många år kvar att jobba. Du har kanske hunnit fylla 25 och redan börjat få tjänstepension genom din arbetsgivare. Grymt bra i så fall! Här ger vår pensionsekonom Mattias Munter sina bästa tips för dig och din generation.
Kom igång med karriären
Det kan kännas avlägset att tänka på pensionen när man är så ung. Jag vet. Det viktigaste pensionsbeslutet du kan ta i den här åldern är när du på allvar börjar arbeta och bygga den framtida pensionen.
En bra utbildning är en bra förutsättning för karriären och samtidigt bra för pensionen. Men tar du din universitetsexamen sent kan det innebära ett större behov av eget sparande under karriären för att få den pension du vill ha.
Se till att ha tjänstepension
Säkerställ att du har tjänstepension! Det är det viktigaste för att trygga ”lönen efter karriären”. Den allmänna pensionen kommer inte att ge ens hälften av lönen när du går i pension så tjänstepensionen blir avgörande för att pensionen ska gå att leva på.
Om du driver eget måste du spara mer på egen hand för att säkra pensionen. Tjänstepensionen handlar om stora belopp över tid så se till att ta höjd för detta i din affärsidé.
Med Bas Digital får du ett av marknadens mest prisvärda tjänstepensionspaket
Starta eget sparande
Utöver tjänstepensionen behöver du ett eget långsiktigt sparande. Enklast är att sätta igång med ett månadssparande som dras direkt när lönen kommer. Pengar du inte märker av är pengar du inte saknar! Att försöka spara det som blir över varje månad brukar inte fungera lika bra. Även ett mindre sparande kan göra stor skillnad på sikt.
Ett annat knep är att öronmärka en del av månadssparandet till pensionen. Idag finns inte någon särskild sparform för just pensionen och där tycker jag att det är smart att välja en särskild kapitalförsäkring. Då blandar du inte ihop pensionssparandet med annat sparande som ska gå till skidresan eller sommarsemestern.
Kör hårt i karriären och se till att komma igång med ett långsiktigt sparande så tidigt som möjligt.
På så sätt kan du se ljust på din pensionsframtid!
Tänk på
Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.