Gå till innehåll

Hej, 80-talist! Här är några tips för att höja din pension

Är du född på 80-talet? Då är det dags att se över ditt pensionssparande. Som tur är finns tid att agera! Här är några smarta tips.

Räkna på hur mycket du ska spara

Du har börjat komma in i karriären och har många år kvar att jobba.

Det är riktigt bra för pensionen!

Du har kanske tjänstepension och en del eget pensionssparande, tack vare avdragsrätten som gällde fram till 2016.

Grymt bra i så fall!

Trots allt detta behöver du spara en rejäl slant till pensionen, utöver tjänstepension. Du som 80-talist är del av en ny, spännande och flexibel arbetsmarknad. Samtidigt tvingas vi ta allt större eget ansvar för att i framtiden få ut en rimlig lön som pensionär.

En del 80-talister når bara upp till 40 procent av sin framtida slutlön i allmän pension från staten. Kom ihåg att tjänstepensionen och privat pensionssparande är en stor del av det du ska leva på när du slutat jobba.

Vår  rapport visar att exempelvis en civilingenjör med beräknad slutlön vid 67 års ålder på drygt 63 000 kr/mån, behöver spara ihop totalt närmare 2,8 miljoner kronor privat, utöver tjänstepensionen. Detta för att komma upp i nivåer på runt 80 procent av slutlönen, där vi märker att många människors förväntan på pensionen ligger.

Det motsvarar ett sparande på 2 650 kronor i månaden – från dag ett på arbetsmarknaden.

Motsvarande 80-talist utan tjänstepension behöver istället ett privat sparkapital på totalt ca 4,2 miljoner kronor den dagen det är dags för pension. Det kräver ett månadssparande på över 4 000 kr/mån från dag ett på arbetsmarknaden.

Det positiva i det hela är att det finns gott om tid att påverka din pension!    

Här är 5 tips till dig som är 80-talist:

1. Glöm inte tjänstepension!

Se till att din arbetsgivare erbjuder tjänstepension. Om du ingår i gig-ekonomin måste ett större eget ansvar tas för pensionen. Räkna på effekterna! Är du egenföretagare? 

2. Öka ditt månadssparande.

Det finns flera bra alternativ till att spara extra till sin pension. Med vår räknesnurra kan du få en uppskattning av hur mycket du behöver månadsspara privat för att få den pension du önskar, baserat på din ålder och inkomst.

3. Löneväxla till tjänstepension.

Som 80-talist har du kanske ännu inte hunnit nå upp i de riktigt höga lönerna. Det innebär att du som tjänar över brytpunkten avstår delar av bruttolönen och istället låter arbetsgivaren sätta in motsvarande summa eller mer till din tjänstepension. Viktigt är att bruttolönen efter löneväxling inte understiger 43 309 kronor per månad (8,07 inkomstbasbelopp år 2019).

Här kan du läsa mer om vad det innebär att löneväxla.

4. Skaffa totalbild över din pension.

Våra rådgivare träffar ofta folk ”i karriären”, som känner sig osäkra på helheten och vill skaffa bättre koll. Det gäller att lägga hela pusslet: allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande.

Räkna på hur mycket du ska spara

5. Se över din riskprofil.

Passa på att se över dina fondval inom premiepensionen och tjänstepensionen. På 30 år kan risknivå få stor betydelse för din slutliga pension. Ju längre ifrån pension desto högre risk kan du ta.

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.