Gå till innehåll

Hej, 70-talist! Här är några tips för att höja din pension

Är du född på 1970-talet? Då är det hög tid att se över pensionssparandet. Som tur är finns ännu tid att agera! Här är några smarta tips.

Räkna på hur mycket du ska spara

Du befinner dig mitt i karriären och har många år kvar att jobba.

Det är bra för pensionen!

Du har förmodligen tjänstepension och kanske en del eget pensionssparande, tack vare avdragsrätten som gällde fram till 2016.

Grymt bra i så fall!

Trots allt detta är det som 70-talist nu hög tid att se över ditt pensionssparande.

En del 70-talister når bara upp till 40 procent av sin framtida slutlön i allmän pension från staten. Kom ihåg att tjänstepensionen och privat pensionssparande är en stor del av det du ska leva på när du slutat jobba.

Spara rejäl slant

Vi har i en  rapport  jämfört 60-talister, 70-talister, 80-talister, 90-talister och 00-talister och deras väg mot pensionen. Den visar att ju längre du har kvar till pension – desto mer kommer du själv behöva ta ansvar för att få en rimlig pension.

Du som 70-talist behöver spara en rejäl slant till pensionen, utöver din tjänstepension! Exempelvis en civilingenjör med beräknad slutlön vid 67 års ålder på knappt 70 000 kr/mån –behöver spara ihop totalt närmare 1,4 miljoner kronor privat, utöver tjänstepensionen. Detta för att komma upp i nivåer på runt 80 procent av slutlönen, där vi märker att många människors förväntan på pensionen ligger.

Det motsvarar ett sparande på över 1 300 kronor i månaden – från dag ett på arbetsmarknaden. Motsvarande 70-talist utan tjänstepension behöver istället ett privat sparkapital på totalt ca 4,4 miljoner kronor den dagen det är dags för pension. Det kräver ett månadssparande på över 4 200 kr/mån från dag ett på arbetsmarknaden.

Det positiva i det hela är att det finns tid att påverka din pension!    

Här är 5 tips till dig som är 70-talist:

1. Skaffa totalbild över din pension

Våra rådgivare träffar ofta folk ”i karriären”, som känner sig osäkra på helheten och vill skaffa bättre koll. Det gäller att lägga hela pusslet: allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande.

Räkna på hur mycket du ska spara

Som 70-talist har du troligtvis bytt jobb några gånger och kan som bekant ha tjänstepension hos flera olika pensionsbolag. Om du har din tjänstepension samlad på ett ställe blir det enklare att få en överblick både på placeringarna och utbetalningar.

2. Öka ditt månadssparande

70-talisterna hade möjlighet att utnyttja avdragsrätten för privat pensionssparande, exempelvis genom sparformen IPS. Många 70-talister har därför ett IPS-sparande i sparportföljen från de åren. Avdragsrätten upphörde 2016. Behovet av att pensionsspara försvann däremot inte och idag finns det istället flera andra bra alternativ till att spara extra till sin pension. Med vår räknesnurra kan du få en uppskattning av hur mycket du behöver månadsspara privat för att få den pension du önskar, baserat på din ålder och inkomst.

3. Löneväxla till ökad tjänstepension

Ett smart sätt att ge en extra skjuts i pensionssparandet är att löneväxla. Det innebär att du som tjänar över brytpunkten avstår delar av bruttolönen och istället låter arbetsgivaren sätta in motsvarande summa eller mer till din tjänstepension. Viktigt är att bruttolönen efter löneväxling inte understiger 43 309 kronor per månad (8,07 inkomstbasbelopp år 2019).

Här kan du läsa mer om vad det innebär att löneväxla.

4. Se över din riskprofil

Riskspridning är en grundbult i ett framgångsrikt långsiktigt sparande. Passa på att se över dina fondval inom premiepensionen och tjänstepensionen. På 20 år kan risknivå få stor betydelse för din slutliga pension. Ju längre ifrån pension desto högre risk kan du ta.

5. Håll koll på dina försäkringar

Att vara sjukskriven innebär både lägre inkomster och lägre pension. Se över eventuella försäkringar som du har på jobbet och privat så att du har stöd om något händer. Väljer du ett återbetalningsskydd till din försäkring ger du din familj större ekonomisk trygghet. Ofta behöver man större skydd när barnen är små. En tilläggsförsäkring som skapar ökad trygghet är premiebefrielse.

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.