Gå till innehåll

70-talist: Så höjer du din framtida lön

Du befinner dig mitt i karriären och har många år kvar att jobba. Som anställd har du säkert tjänstepension och en del eget sparande. Toppen i så fall! Som 70-talist finns gott om tid att påverka. Här ger vår pensionsekonom Mattias Munter sina bästa tips för dig och din generation.

Skaffa överblick 

Logga in på minpension.se och gör en första prognos. Med ett öga på prognosen, se främst över vilka delar du kan påverka och gör aktiva val som passar dig här och nu. Se över både risknivån i dina placeringar och anpassa familjeskyddet utifrån din familjesituation. 

Ju högre lön du har, desto större del av din pension kommer att bestå av tjänstepension och eget sparande. Som 70-talist har du troligtvis bytt jobb några gånger och kan därför ha tjänstepension hos flera olika pensionsbolag. Om du har din tjänstepension samlad på ett ställe blir det enklare att få en överblick både på placeringarna och utbetalningar. 

Boosta månadssparandet 

Du har hunnit vara med om både IT-krasch och finanskris och vet hur svårt det är att själv försöka tajma upp- och nedgångar på börsen. Att månadsspara kontinuerligt är ett bra sätt att jämna ut svängningar. Öka ditt sparande vid varje löneförhöjning, ett tips är att lägga hälften på sparande och den andra halvan på konsumtion. Våga fortsätta spara även när börsen går ned – du har lång tid kvar tills du ska använda pengarna som pension 

Ett bra knep är att själv öronmärka ett sparande till pensionen. I brist på en dedikerad sparform kan det vara smart att använda en särskild kapitalförsäkring för pensionen. Då kan det kännas mindre frestande att nalla av pengarna till skid- eller sommarsemestern.  

Löneväxla till tjänstepension 

För dig som tjänar lite mer kan det smartaste pensionssparandet vara att löneväxla. Det innebär att du avstår delar av bruttolönen och istället förstärker din tjänstepension 

Kom ihåg att du efter löneväxlingen inte ska ha en lön under 45 000 kr per månad för att inte den allmänna pensionen ska påverkas negativt. 

Så fortsätt bygga din karriär och se till att boosta det egna sparandet för att bygga en lika fin pension. 

Rätt hanterat är din pensionsframtid ljus! 

Räkna på hur mycket du ska spara

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.