Gå till innehåll

60-talist: Så höjer du din framtida lön – här är tre bästa tipsen

Vilka är dina mål för livet efter karriären? Ännu finns tid att påverka! Här ger vår pensionsekonom Mattias Munter sina bästa pensionstips för dig som är född på 60-talet, så att du kan ge din framtid de bästa förutsättningarna.

Som 60-talist etablerade du dig nog tidigt på arbetsmarknaden. Du har vid det här laget kanske hunnit bygga upp en tjänstepension och kommit en bit med det egna sparandet. Det är bra! Nu gäller det att lägga hela pusslet: allmän pension, tjänstepension och sparande. Här är vår pensionsekonoms bästa tips till dig:

1. Skaffa helhetsbild

Aktivera ditt konto på minpension.se och se över totalbildenSjälva pensionsprognosen blir mer relevant ju närmare pensionen du kommer. Titta särskilt på delar du själv kan påverka genom egna val. 

Efter en lång karriär kan din tjänstepension finnas spridd hos flera aktörer. Om du samlar den på ett ställe blir det enklare att få en överblick både på placeringar och utbetalningar. Samla din pension hos oss och få flera fördelar, som rabatt på bolån. Just nu får du även Vårdförsäkring Olycksfall kostnadsfritt.

Anpassa familjeskydd och liknande utifrån din aktuella situation och tveka inte att ta hjälp av en rådgivare – särskilt när utbetalningspusslet ska läggas.

2. Se över ditt sparande

När barnen flyttat ut är det ett utmärkt tillfälle att öka på det egna sparandet ytterligare. Ett bra tips är att vid årets löneförhöjning lägga hälften direkt på sparandet och låta andra hälften gå till ökad konsumtion. På så sätt belönar du dig själv både på kort och på lång sikt. 

Som 60-talist har du hunnit vara med om både 90-talskris, IT-krasch och finanskris och vet hur svårt det är att själv försöka tajma upp- och nedgångar på börsen. Att månadsspara regelbundet är ett bra sätt att jämna ut svängningar.  

För dig som tjänar lite mer kan det smartaste pensionssparandet vara att löneväxla. Det innebär att du avstår delar av bruttolönen och istället förstärker din tjänstepension. Kom ihåg att du efter löneväxlingen inte ska ha en lön under drygt 51 000 kr per månad för att inte den allmänna pensionen ska påverkas negativt. 

3. Planera för ett långt och aktivt liv

Vi har Europas friskaste befolkning och enligt forskare har en 70-åring idag lika god hälsa som en 50-åring på 1970-talet. Därför är det viktigare än någonsin att spara och planera för ett långt och aktivt liv. 

Kanske vill du minska risken något i ditt sparande ju närmare du kommer pension. Men sänk inte risken för mycket för tidigt. Pengarna ska räcka resten av livet och har många år kvar att växa även om du börjat leva livet för pensionspengarna.  

Varje extra arbetsår efter 65 års ålder ger cirka 7–8 procent högre allmän pension – för resten av livet. Om du fortsätter att arbeta efter din 67-årsdag betalar du dessutom lägre skatt på lönen grund av dubbelt jobbskatteavdrag och höjt grundavdrag. 

Så kör hårt och börja planera för livet efter karriären. 

Din framtid är ljus! 

Mattias 3 bästa tips till dig som är 60-talist

  1. Skaffa helhetsbild över din pension 
  2. Se över sparandet
  3. Planera för långt och aktivt liv
Kvinna med bowlingklot

Optimera pensionen?

Planerar du att gå i pension inom 5 år och vill få råd kring hur du bäst tar ut den? Då ska du boka en pensionsoptimering med oss. Vi hjälper dig skapa ekonomiskt trygghet, och gör en plan som matchar dina önskemål.

Boka pensionsoptimering

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Biljardtriangel med biljardklot

För enklare pension – samla den hos oss

  • Enklare utbetalning med hela pensionen på ett ställe
  • Vi hjälper dig med flytten av dina pensioner
  • Få personlig rådgivning om fortsatt sparande
Samla din pension

Andra läser om

Se fler nyheter