Gå till innehåll

60-talist: Så höjer du din pension – mina tre bästa tips

Som 60-talist etablerade du dig nog tidigt på arbetsmarknaden. Du har vid det här laget kanske hunnit bygga upp en tjänstepension och kommit en bit med det egna sparandet. Det är bra! Nu gäller det att lägga hela pusslet: allmän pension, tjänstepension och sparande. Det positiva är att det ännu finns tid att påverka! Här ger vår pensionsekonom Mattias Munter sina bästa tips för dig och din generation.

Skaffa helhetsbild 

Aktivera ditt konto på minpension.se och se över totalbildenSjälva pensionsprognosen blir mer relevant ju närmare pensionen du kommer. Titta särskilt på delar du själv kan påverka genom egna val. 

Efter en lång karriär kan din tjänstepension finnas spridd hos flera aktörer. Om du samlar den på ett ställe blir det enklare att få en överblick både på placeringar och utbetalningar. Anpassa familjeskydd och liknande utifrån din aktuella situation och tveka inte att ta hjälp av en rådgivare – särskilt när utbetalningspusslet ska läggas.  

Boosta sparandet 

När barnen flyttat ut är det ett utmärkt tillfälle att öka på det egna sparandet ytterligare. Ett bra knep är att vid årets löneförhöjning lägga hälften direkt på sparandet och låta andra hälften gå till ökad konsumtion. På så sätt belönar du dig själv både på kort och på lång sikt. 

Som 60-talist har du hunnit vara med om både 90-talskris, IT-krasch och finanskris och vet hur svårt det är att själv försöka tajma upp- och nedgångar på börsen. Att månadsspara regelbundet är ett bra sätt att jämna ut svängningar.  

För dig som tjänar lite mer kan det smartaste pensionssparandet vara att löneväxla. Det innebär att du avstår delar av bruttolönen och istället förstärker din tjänstepension. 

Kom ihåg att du efter löneväxlingen inte ska ha en lön under 45 000 kr per månad för att inte den allmänna pensionen ska påverkas negativt. 

Långt och aktivt liv 

Vi har Europas friskaste befolkning och enligt forskare har en 70-åring idag lika god hälsa som en 50-åring på 1970-talet. Därför är det viktigare än någonsin att spara och planera för ett långt och aktivt liv. 

Kanske vill du minska risken något i ditt sparande ju närmare du kommer pension. Men sänk inte risken för mycket för tidigt. Pengarna ska räcka resten av livet och har många år kvar att växa även om du börjat leva livet för pensionspengarna.  

Varje extra arbetsår efter 65 års ålder ger cirka 7–8 procent högre allmän pension – för resten av livet. Om du fortsätter att arbeta efter din 66-årsdag betalar du dessutom lägre skatt på lönen grund av dubbelt jobbskatteavdrag och höjt grundavdrag. Kom ihåg att förhandla med arbetsgivaren om tjänstepensionsavsättningar efter 65 års ålder – det är ingen självklarhet.  

Så kör hårt och börja planera för livet efter karriären. 

Din framtid är ljus!  

Räkna på hur mycket du ska spara

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.