Gå till innehåll

Hej, 60-talist! Här är några tips för att höja din pension

Är du född på 1960-talet? Då börjar det brinna i knutarna! Men som tur är finns ännu tid att agera. Här är 5 tips

Räkna på hur mycket du ska spara

Som 60-talist etablerade du dig nog tidigt på arbetsmarknaden, i snitt redan vid 21 års ålder.

Det är riktigt bra för pensionen, då varje år med inkomst bidrar till en högre pension.

Du har förmodligen tjänstepension och eget pensionssparande, tack vare avdragsrätten för privat pensionssparande som gällde fram till 2016.

Skönt!

Du som 60-talist kom också ut på bostadsmarknaden innan 90-talets stora prisrally.

Ännu bättre!

Trots allt detta behöver du spara en rejäl slant till pensionen, utöver din tjänstepension.

En del 60-talister når bara upp till 40 procent av sin framtida slutlön i allmän pension från staten. Kom ihåg att tjänstepensionen och privat pensionssparande är en stor del av det du ska leva på när du slutat jobba.

Vi har i en rapport jämfört 60-talister, 70-talister, 80-talister, 90-talister och 00-talister och deras väg mot pensionen. Den visar att ju längre du har kvar till pension – desto mer kommer du själv behöva ta ansvar för att få en rimlig pension.

Exempelvis en civilingenjör född på 60-talet med en beräknad slutlön vid 66 års ålder på strax under 60 000 kr/mån, behöver spara ihop totalt över 1,2 miljoner kronor privat under karriären, utöver tjänstepensionen. Detta för att komma upp i nivåer på runt 80 procent av slutlönen, där vi märker att många människors förväntan på pensionen ligger.

Det motsvarar ett sparande på 1 260 kronor i månaden – från dag ett på arbetsmarknaden. Motsvarande 60-talist utan tjänstepension, behöver istället ett privat sparkapital på totalt ca 4,3 miljoner kronor den dagen det är dags för pension. Det kräver ett månadssparande på över 4 300 kr/mån från dag ett på arbetsmarknaden.

Det positiva i det hela är att det ännu finns tid att påverka din pension!    

Här är 5 tips till dig som är 60-talist:

1. Jobba några år extra om du har möjlighet.

Om du har möjlighet – se till att jobba några år extra. Det kan göra underverk för din framtida pension! Om du har möjlighet att vänta med att ta ut den allmänna pensionen och dessutom försöka arbeta längre desto mer pengar får du ut månadsvis som pensionär. Varje extra arbetsår efter 65 års ålder ger för de flesta upp till 7–8 procent högre allmän pension – för resten av livet.

Om du fortsätter att arbeta efter sin 66-årsdag betalar du lägre skatt på lönen, på grund av dubbelt jobbskatteavdrag och höjt grundavdrag.

2. Skaffa totalbild över hela din pension.

Våra rådgivare träffar ofta folk ”i karriären”, som känner sig osäkra på helheten och vill skaffa bättre koll. Det gäller att lägga hela pusslet: allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande.

Efter ett yrkesliv kan man som bekant ha tjänstepension hos flera olika förvaltare. Om du har din tjänstepension samlad på ett ställe blir det enklare att få en överblick både på placeringarna och utbetalningar.

Aktivera ditt konto på minpension.se och se över helheten!

3. Löneväxla till tjänstepension.

Ett smart sätt att ge en extra skjuts i pensionssparandet är att löneväxla. Det innebär att du som tjänar över brytpunkten 43 309 kr/mån avstår delar av bruttolönen och istället låter arbetsgivaren sätta in motsvarande summa eller mer till en tjänstepensionsförsäkring. Bruttolönen bör efter löneväxling alltså överstiga 43 309 kronor per månad (8,07 inkomstbasbelopp år 2019). Detta för att inte försämra socialförsäkringsförmåner så som den allmänna pensionen.

Här kan du läsa mer om vad det innebär att löneväxla. 

4. Sänk inte placeringsrisken för tidigt.

Pensionen ska räcka resten av livet och behöver lite avkastning för att kunna stiga i takt med inflationen. 70 år är det nya 50 och många underskattar hur många år man ska leva som pensionär. Ju längre ifrån pension desto högre risk kan du ta. Här finns det en generell tumregel att utgå ifrån. När du har mindre än tio år kvar till pension kan en klok utgångspunkt vara att ha motsvarande din egen ålder i räntefonder i ditt sparande. Alltså 60 procent räntefonder om du är 60 år. Från det utgångsläget kan du sedan välja om du vill ta högre eller lägre risk än så.

5. Sök rådgivning

Tveka inte att ta hjälp av en rådgivare! Tillsammans ser vi över din sparprofil och ditt försäkringsskydd. Klarar familjen sig på egen hand kanske du inte längre behöver efterlevandeskydd, vilket kan höja din pension. Relationen mellan skyddet och det egen pension är viktig aspekt att titta på. Du som är född tidigt på 60-talet kan tillsammans med din rådgivare börja planera dina pensionsuttag, så att pengarna räcker längre.

Hur mycket behöver du som 60-talist pensionsspara? Räkna här

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.