Gå till innehåll

”Det ska vara enkelt att få en bra bolåneränta”

Rekordlåg bolåneränta gynnar dig med bolån – så varför betala mer än vad du behöver? Genom att jämföra bolån kan du spara många hundralappar varje månad enbart i ränteutgifter. – Det ska vara enkelt att få en bra bolåneränta, säger vår bolåneexpert Ulf Wikland.

Bolånemarknaden kryllar av aktörer med olika inriktningar. Har man varit kund hos en bank under en längre tid är den förutfattade meningen att man därmed belönas och får en bra rabatt – men så är inte alltid fallet.

– Dessutom kan det vara så att du fick en bra rabatt när du tog lånet eller när du sist omförhandlade men att den sedan försvunnit efter ett till två år, säger Ulf Wikland.

Att jämföra olika aktörers ränteerbjudanden innebär att du som kund kan spara mycket pengar i ränteutgifter årligen – pengar som du istället kan spara som exempelvis en buffert.

Vi är transparenta

Allt fler hittar till oss och vår transparenta prismodell med en av marknadens lägsta bolåneräntor. Vi på Skandia var först med en transparent prismodell på bolånemarknaden vilket är ett av initiativen som visar att vi står på kundens sida. Hos oss kan du som kund själv räkna ut vilken ränta du kan få. Med maximal rabatt blir bolåneräntan 1,09 % idag (effektiv ränta 1,10 %*) på tre månaders bindningstid. 

– Det krävs ingen förhandling för att få din bästa ränta och ingen omförhandling av rabatten efter ett till två år, då den ofta löper ut hos flera andra aktörer. Vi omprövar rabatten för att se att engagemanget kvarstår, men du får automatiskt din bästa ränta utan omförhandling, säger Ulf.

Han konstaterar att bolånekalkylen är en del av Skandias transparens.

– Där kan du se vilken rabatt och ränta vi kan erbjuda dig genom att fylla i lånebelopp, värde på bostaden samt svara på om du har tjänstepension hos oss och hur mycket privat sparkapital du kan placera. Du ser direkt vad vi kan erbjuda dig för ränta utan att du behöver skicka in en ansökan och att en kreditupplysning tas. Det ska vara enkelt att jämföra, säger Ulf Wikland. 

Vi är kundägda och har funnits i 160 år och är ett av Sveriges ledande pensionsbolag. Vår långa historia visar att vi står för långsiktighet med våra kunders bästa för ögonen. Vi erbjuder tjänstepension med förebyggande hälsoförsäkring för att du ska kunna bygga grunden till en trygg pension och vara frisk på vägen dit. Vi förvaltar mer än 600 miljarder åt våra närmare 2 miljoner kunder och låter pengarna jobba på ett sätt som ger bra avkastning och samtidigt bygger ett bättre samhälle. 

Att vi sedan 25 år tillbaka dessutom har en bank för bolån och sparande, möjliggör att vi kan hantera en stor del av kundens ekonomi – från pension till räkningar.

– Bolån och pension är två av de viktigaste privatekonomiska besluten. Vår nya bolånemodell kopplar på ett fiffigt sätt samman bolånet med just tjänstepensionen. Erbjudandet gäller alla som redan har sin tjänstepension hos oss och de som flyttar sin tjänstepension till oss på Skandia, säger Ulf Wikland.

Det avgör din ränterabatt hos oss

Förutom tjänstepension styrs rabatten av storleken på lånet, belåningsgraden på bostaden samt om du har ett privat sparande hos oss. Ulf Wikland berättar att Skandias bank tog nästan tio procent av nyutlåningen avseende svenska bolån under det första kvartalet 2019, enligt statistik från SCB. 

– Med vårt nya bolåneerbjudande har vi inte bara kunnat sänka bolåneräntan för nya kunder, utan också för befintliga bolånekunder. Så många som två tredjedelar av våra nya bolånekunder får maximal rabatt med vårt nya erbjudande och därmed en bolåneränta på 1,09 % (effektiv ränta 1,10 %*) på tre månaders bindningstid. 

Räkna ut din bolåneränta här!

Kr
%
Effektiv ränta ner till 1,10 %  

Din boränta beror på

 • Hur mycket du lånar 
 • Bostadens värde
 • Ditt sparande t.ex. tjänstepension
Belåningsgrad:  % Lånebelopp: 
Din rabatt

  • Lånebelopp och belåningsgrad
  • Tjänstepension
  • Sparkapital

Din ränta

Så här har vi räknat

 • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
 • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
 • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
 • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.


Månadskostnad efter skatteavdrag:

 • Räntebelopp
  Amortering %

  Vid belåningsgrad över 70 % ska 2 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

  Vid belåningsgrad över 50 % upp till och med 70 % ska 1 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

  Vid belåningsgrad som högst är 50 % kan amorteringsfrihet beviljas med max 5 år i taget.

  Vid skuldkvot som överstiger 4,5 gånger årsinkomsten tillkommer 1 % amortering per år, oavsett belåningsgrad. Läs mer här

  Kr

  Fyll i dina övriga boendekostnader, t ex driftskostnader, månadsavgift, fastighetsavgift och tomträttsavgäld. 


  • Total månadskostnad
  • Skatteavdrag
  • Efter skatteavdrag

* Effektiv ränta 1,10 %

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inkl. avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift för bostadslån och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Vår bästa ränta 1,09 % motsvarar en effektiv ränta på 1,10 %. 

Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med en bindningstid på 3 mån, ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 50 %, ett lånebelopp 2 000 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 5 151 kr (inkl. amortering om 3 334) och en total kreditkostnad om 2 545 963 kr utan hänsyn till ev. skatteavdrag.