Gå till innehåll

”Tack vare forskningen fick vi ytterligare ett liv”

Livet lekte och karriären pekade spikrakt uppåt. Men när Leo Razzaks pappa drabbades av cancer rasade familjens tillvaro samman. – Tack vare forskningen har vi fått möjlighet till ytterligare ett liv, säger Leo som nu själv blivit pappa. Enligt cancerforskaren Anna Karlsson kan vi idag göra saker som vi tidigare bara kunde drömma om. Men det behövs pengar för att kunna tillämpa all ny teknik. – Att investera i cancerforskning är att investera i framtiden, säger hon. I år har Skandia och Cancerfonden samarbetat i 30 år för att besegra cancer. Tillsammans med alla sparare i fonden Skandia Cancerfonden har vi lyckats samla in 145 miljoner kronor till svensk cancerforskning – forskning som bidrar till att färre drabbas och fler överlever cancer.

Han har hyllats som talare och vi känner honom både som skådespelare, social entreprenör och sommarvärd i P1. För några år sedan hamnade Leo Razzak på plats nummer 15 på Veckans Affärers lista över Sveriges 101 supertalanger.

Men plötsligt en dag rämnade marken under hans fötter.

Leos pappa Raton berättade att han drabbats av cancer.

– Många människor som får ett sådant besked… man hade ju ändå hört om det. Men när det drabbar en själv så har jag svårt att hitta ord för… svårt att beskriva det. Våra liv vändes upp och ned. Min pappa betyder allt för mig. Vi är inte bara far och son, vi är också bästa vänner, säger Leo Razzak.

Tillsammans gör vi skillnad - spara i Skandia Cancerfonden

Varannan drabbad

Man brukar säga att varannan svensk är drabbad av cancer. Antingen själv eller indirekt via en anhörig. Men samtidigt som över 60 000 personer i Sverige får ett cancerbesked varje år har dödligheten minskat dramatiskt de senaste decennierna.

– I dag överlever två tredjedelar som får ett cancerbesked. Det är fantastiskt! Men det finns mycket arbete kvar att göra, säger Anna Karlsson, specialistläkare och professor inom klinisk mikrobiologi och vetenskaplig sekreterare på Cancerfonden.

Som forskare brinner Anna för att göra nya upptäckter. Det kan ofta vara väldigt små upptäckter, men som hon själv uttrycker det drivs hon starkt av känslan att kunna bidra med pusselbitar till den stora helheten.

– Cancerforskning är viktig för att livet är viktigt. Vi forskar för livet. Och ingenting är väl viktigare än det? säger Anna Karlsson.

Tillsammans mot cancer

Spararna i Skandia Cancerfonden har sedan starten för 30 år sedan bidragit med 145 miljoner kronor till svensk cancerforskning. Tillsammans med Cancerfonden kan vi som ledande pensionsbolag bidra till mer forskning och kunskap om livsviktiga frågor för att förebygga ohälsa och för att fler människor ska bli friska. Det tjänar alla på.

– Under de senaste 30 åren har cancerforskningen gått framåt väldigt, väldigt mycket. Några av de vanligaste verktygen vi använder idag inom forskningen fanns inte för 30 år sedan, säger Anna Karlsson.– Att säga om var vi befinner oss om 30 år det går förstås inte. Men jag är helt säker på att vi har kommit långt vad gäller cancerforskning. Vi kanske bara är en generation från att besegra cancer. Det är fullt möjligt. Den tekniska utvecklingen ger oss forskare enorma möjligheter. Vi kan idag göra saker som vi tidigare bara kunde drömma om. Men det behövs pengar för att kunna tillämpa all den ny teknik som finns tillgänglig, säger hon.

Utan bidrag skulle det inte vara mycket till cancerforskning i Sverige, menar Anna Karlsson.

– Då skulle vi ligga på en väldigt låg nivå. Cancerforskningen är beroende av alla bidrag som privatpersoner, företag och insamlingar ger.

Forskning gör skillnad

Den forskning, sjukvård och de insatser som familjen Razzak fått ta del av har varit ovärderlig, berättar Leo. 

– Tack vare forskningen känner jag verkligen att vi har fått möjlighet till ytterligare ett liv. Utan den så hade vi med största sannolikhet inte kommit ut med samma resultat. Därför är det så viktigt att man stöttar de här initiativen; att pengarna måste gå till forskning, säger han.

När man är frisk så drömmer man om tusen grejer, när man är sjuk drömmer man om en grej. Att kunna drömma om vad som helst; det är en lyx, menar Leo, som nu själv gått och blivit pappa.

– Jag är övertygad om att vi kommer att lösa frågan om cancer under min livstid. Mina barn kommer inte att växa upp och känna att "ok, vi dör av cancer". Nej, nej, nej. Framtiden för mig och pappa känns ljus. Vi har varandra, vi har kärleken och vi har kul. Det är det enda man behöver.

Forskning gör skillnad - spara i Skandia Cancerfonden

Vi har samarbetat med Cancerfonden i 30 år för att besegra cancer

Tack alla sparare i Skandia Cancerfonden! Tillsammans har vi lyckats samla in 145 miljoner kronor till svensk cancerforskning – forskning som bidrar till att färre drabbas och fler överlever cancer. Genom att börja spara i Skandia Cancerfonden kan du hjälpa cancerforskningen framåt. 

Läs mer om samarbetet

Tänk på

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Mer detaljerad information om fonderna och riskerna finns i fondernas faktablad som finns i anslutning till respektive fond i fondlistan. Denna produktinformation ska inte ses som placeringsrådgivning. Kontakta en rådgivare om du önskar personlig rådgivning utifrån dina individuella förutsättningar. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser också om

Fler nyheter