Gå till innehåll

”Tänka långsiktigt viktigare än någonsin”

Efter en flygande start på 2018 sprider sig nu börsoron över världen. Enligt vår sparekonom Maria Landeborn är det viktigare än någonsin att tänka långsiktigt. – Man kan inte stirra sig blind på vad som händer enskilda dagar. Det kan tyckas dramatiskt men det är fullt naturligt att börsen går upp och ned, säger hon.

Januari är en säsongsmässigt stark börsmånad och 2018 var inget undantag. Stockholmsbörsen fick en flygande start och steg ordentligt under årets inledande handelsveckor.

Men något har hänt.

Kyliga vindar blåser plötsligt från andra sidan Atlanten. På måndagen tappade amerikanska Dow Jones-index 4,6 procent eller 1175 punkter – det punktmässigt största raset genom tiderna och det största fallet i procent sedan 2011.

– Förutsättningarna var jättefina för en vecka sedan sett till både konjunkturen och de växande bolagsvinsterna – det förändras inte av en siffra som råkar visar att löneökningarna just den här månaden var lite högre än väntat i USA, säger Maria Landeborn.

– Men den snabba ränteuppgången senaste tiden skrämmer aktiemarknaden, och med tanke på höga värderingar och hög fallhöjd så går det fort när det blir oroligt och vinsthemtagningarna kommer som ett brev på posten. Och när det blir oroligt på en så stor marknad som den amerikanska, så sprider det sig mycket riktigt också till Stockholm.

Läge vara ödmjuk

Många har fått en oerhört god avkastning på sparandet de senaste åren och enligt Maria Landeborn är det läge att vara lite ödmjuk.

– I det långa perspektivet är vi fortfarande upp med omkring 250 procent sedan börsen bottnade i mars 2009 och den rekyl vi hittills sett senaste veckan är knappt synlig i den långa börsgrafen. Även om det skulle bli 10 procent ner härifrån är det egentligen inget anmärkningsvärt. Sånt händer med jämna mellanrum – det är bara att det var så länge sedan att man nästan glömt bort det, säger hon.

De underliggande förutsättningarna för aktier – med stark konjunktur, växande bolagsvinster och rekordlåga räntor – är fortfarande goda. Men Skandias sparekonom har länge varnat för höga värderingar och i år väntas centralbankerna fortsätta skala ner stimulanserna, om än i långsam takt.

– Även börsåret 2018 kan mycket väl sluta på plus. Men det blir kanske ett år med mer dramatik än fjolåret, säger Maria Landeborn och konstaterar att det får betraktas som ”anmärkningsvärt” att det sedan Brexit inte kommit någon kraftigare rekyl.

Inte förrän nu.

Se över din portfölj

För att bättre stå emot börsens svängningar över tid bör en bra sparportfölj vara balanserad med god riskspridning av tillgångsslag och regioner. Hur stor del som ska stå på börsen respektive sparkontot beror på när pengarna behövs och hur stor risk man är villig att ta i sitt sparande.

Riktigt långsiktigt sparande menat att användas först om tio år eller mer, behöver man enligt Maria Landeborn inte göra något alls med. Det kan mycket väl alltid vara placerat på börsen till största del. För sparpengar som ska användas de närmaste ett till två åren är rådet det motsatta – de pengarna bör inte placeras på börsen över huvud taget eftersom risken är för hög, särskilt efter en så lång uppgång.

– Börsen är inne på sitt nionde år av uppgång med ganska höga värderingar. Samtidigt ska centralbankerna börja dra tillbaka det här enorma penningpolitiska experimentet som man gjort. Det saknas med andra ord inte risker, säger Maria Landeborn.

Spara regelbundet

Det är oerhört svårt att pricka toppar och dalar på börskurvan – oavsett om man är nybörjare eller proffs. Det bästa sättet att slippa fundera över om börsen ska upp eller ner i ett långsiktigt sparande, är därför att spara regelbundet för att sprida riskerna och jämna ut svängningarna över tid.

Särskilt viktigt är det att våga fortsätta sätta undan pengar när börsen går ned.

– De flesta sparare är långsiktiga och vill inte vara inne och göra affärer. I så fall kan man mycket väl ligga kvar och har man ett månadssparande ska man inte röra det. På lång sikt tror vi fortfarande på aktier. Alternativet är placeringar som inte ger någon avkastning alls, säger Maria Landeborn.

– Men det kanske inte är ett bra läge att just nu öka exponeringen mot aktier. För sparande som ska användas någon gång däremellan kan det vara klokt att ta hem en del av de vinster man gjort för att säkra lite avkastning, och låta en del pengar stå kvar på börsen, säger sparekonomen.

Läs mer om månadssparande

Börsen går upp och ned

Historiskt har stora kriser inträffat var tionde år (1987, 1997, 2007 och några gånger däremellan) och en genomsnittlig konjunkturcykel är bara mellan fem och sju år lång. Det har vi passerat nu.

– Frågan är dock vad en historisk jämförelse säger om framtiden med tanke på att vi lever i en tid med unika ekonomiska förutsättningar med både stark konjunktur och minusränta. Verkligheten överträffar ständigt fantasin, säger Maria Landeborn.

Vid långsiktigt sparande, som till exempelvis pensionen, behöver man enligt sparekonomen inte vara så orolig.

– Börsen går upp och den går ned i cykler över tid. Men på lång sikt brukar det ofta ändå bli positiv avkastning, säger Maria Landeborn. 

Kapitalförsäkring Traditionell – spara tryggt och enkelt

Andra läser om

Se fler nyheter

Tänk på

En placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in. Informationen i artikeln är inte avsedd som rådgivning. Behöver du rådgivning utifrån dina personliga förutsättningar, kontakta gärna en rådgivare.