Gå till innehåll

Så riggar du portföljen på en oroligare börs

Ökad riskbild och oroligare börs – då är det dags att skippa gissandet och fokusera på risken. Att våga vara tråkig på aktiemarknaden är kanske ett av höstens bästa spartips.– Nyckeln till ett framgångsrikt sparande ligger i att ta kloka beslut, säger vår ekonom Johan Lundqvist.

Läs senaste numret av Placeringsutsikter

Börsen har varit rekordstark i snart tio år, men det samlade budskapet från de finansiella marknaderna i år är att nervositeten har ökat och att osäkerheten är tillbaka.

– Istället för att spekulera i när nästa kris dyker upp bör man som aktiesparare skippa gissandet och fokusera på att portföljen är riggad för olika scenarios, säger Skandias ekonom Johan Lundqvist.
Börsuppgångar tar inte slut efter en viss tid – utan av specifika händelser, som en lågkonjunktur eller finanskris. Förr eller senare kommer även den här uppgången ta slut. Frågan är bara när.

– Om vi skulle sälja våra aktier så fort börsen darrade till är risken stor att vi sedan skulle vänta för länge när börsen vänder upp igen och på så sätt gå miste om avkastning, säger Johan Lundqvist.

Den långsiktige aktiespararen gör därför bäst i att avstå försök att ”tajma” börsrörelser. Men den som fasar över tanken på att portföljen skulle halveras i storlek – till exempel om målet med sparandet är en insats till en bostad – bör överväga att minska på risken.

– Man kan minska sitt aktieinnehav över en period om, exempelvis, ett år. Det viktiga är att man inte äventyrar mer än man är villig att riskera.

Så att ta ett beslut som kan tyckas ”tråkigt” är ingen dum idé just nu?

– Nej, nyckeln till ett framgångsrikt sparande och god långsiktig avkastning ligger i att göra kloka beslut, och sådana är inte alltid spännande, betonar Johan Lundqvist.
Han poängterar vikten av att rebalansera portföljen, det vill säga att återställa portföljens ursprungliga risk efter en längre tids uppgång.

– Det bör även den som väljer att behålla full aktieexponering göra med jämna mellanrum för att inte göra portföljen för beroende av de aktiemarknader som har gått bäst den senaste tiden.

Men att rebalansera räcker inte för den som inte är beredd att riskera sitt kapital.

– Då gäller det att minska på sina aktieinvesteringar och placera kapitalet i mindre riskfyllda placeringar, exempelvis räntefonder, avslutar Johan Lundqvist.

Få koll på marknaden

Tänk på

Tänk på att en investering i finansiella instrument alltid är förknippad med en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vid produkter med garanti kan du dock aldrig få lägre än det garanterade beloppet. Informationen i denna artikel ska inte i något avseende betraktas som ett råd inför tilltänkta investeringar eller andra transaktioner. Du ansvarar själv fullt ut för dina investeringsbeslut och du bör därför alltid ta del av detaljerad information innan du fattar ditt beslut om en investering. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter