Gå till innehåll

Räkna med större börsrörelser

Donald Trumps plötsliga besked om handelstullar på stål och aluminium satte skräck i världens börser i slutet av förra veckan. Att skydda den amerikanska industrin var ett av de löften Trump gick till val på, och redan då orsakade oron för ett eventuellt handelskrig turbulens på marknaden. Sedan dess har hotet mer eller mindre fallit i glömska, men nu ser det alltså ut att med mycket kort varsel bli allvar.

Få vinnare och många förlorare

Nyheten skakade till en början om de amerikanska börserna. Bara stålbolagen steg på förhoppningar om mindre konkurrens och högre inhemska stålpriser. Stålbolagen är dock möjligen de enda vinnarna på Trumps handelspolitik. Att hitta förlorare är betydligt enklare.

Risken för ett globalt handelskrig orsakade börsnedgångar i både Asien och Europa. På Stockholmsbörsen hörde gruvbolag som SSAB och Sandvik till förlorarna i slutet av förra veckan, inte i första hand för att de riskerar att drabbas av tullarna, utan på grund av att andra stålexporterande länder kommer att försöka hitta nya marknader för sina produkter. Det skulle exempelvis kunna göra att den europeiska marknaden får ett inflöde av statligt subventionerat kinesiskt stål vilket skulle pressa priserna. Även Volvo-aktien backade kraftigt eftersom bolaget har stor produktion i USA och därför drabbas av högre inköpspriser på stål.

Men även andra cykliska bolag drabbas indirekt av oron för ett globalt handelskrig, som kan öka kostnaderna för vissa bolag och skapa prispress för andra. Resultatet av tullar och straffavgifter blir att den globala handeln och tillväxten i världsekonomin riskerar att skadas, precis när konjunkturen fått upp farten. Ett av de första företagen att agera på nyheten om tullarna var Electrolux, som meddelade att de tills vidare fryser en planerad miljardinvestering i USA i väntan på mer information. Anledningen är att tullarna riskerar att få en negativ effekt på bolagets konkurrenskraft på den amerikanska marknaden.

De enskilda länder som påverkas mest är Kanada, Brasilien och Sydkorea som är de tre länder som exporterar mest stål till USA. Risken finns att tullarna gör att de egna marknaderna svämmar över av stål som inte går att sälja utan att dumpa priserna.

Trump motiverar beslutet med att amerikanska företag behandlats orättvist av andra länder i decennier, och att det här är ett sätt att skydda landet. Även om han har en poäng, är åtgärden inte odelat positiv för ens USA. Samtidigt som den gynnar bolag och arbeten i den inhemska stålindustrin så ökar den kostnaden för andra sektorer, som bil- och oljeindustrin. Den kan också avskräcka utländska investeringar vilket också är negativt.

I slutändan drabbar tullarna även amerikanska konsumenter genom högre pris på stålprodukter. Om omvärlden dessutom inför tullar på amerikanska exportvaror är även det negativt för USA. Vad nettoeffekten blir är dock omöjligt att veta eftersom det beror både på effekten av tullarna, och på vad omvärldens motåtgärder blir.

Massiv kritik och hot om motåtgärder

Kritiken från omvärlden har varit massiv de senaste dagarna. Såväl EU och Kina som Australien och Kanada har uttalat sig starkt emot tullarna. Vad världsekonomin behöver för att fortsätta växa är stabilitet och fungerande frihandel, inte oförutsägbarhet och protektionism.

Hoten om motåtgärder har också duggat tätt. Chefsekonomen på Stockholms Handelskammare nämner bilar och maskiner som möjliga varor att tullbelägga för att sätta press på Donald Trump. Cecilia Malmström, som är EU:s handelskommissionär, säger att hon är djupt besviken och att det finns ett starkt stöd inom EU för att vidta motåtgärder som slår mot viktiga exportprodukter för USA. I helgen har bland annat har nämnts Harley Davidson-motorcyklar, Levi’s-jeans och Bourbon-whiskey.

Mer börsoro att vänta

Vid sidan av oro för ett handelskrig som lär fortsätta stå högt på agendan, pågår också viktiga regeringsbildningar i Europa. I helgen stod det dock äntligen klart att Tyskland undviker nyval och att Angela Merkel sitter kvar som förbundskansler. Det har varit osäkert ända sedan valet i september. Nu väntas slutresultatet från det italienska valet där vallokalsundersökningar tyder på att euroskeptiska partier gjort ett starkare val än väntat, och där inga koalitioner vinner egen majoritet. Komplicerade regeringsförhandlingar väntar med största sannolikhet.

Att vara inställd på att det kan fortsätta svänga på börsen är förmodligen klokt.