Gå till innehåll

Planera din pension och få pengarna att räcka längre

Vi drömmer väl alla om en lång och aktiv pension. En tid att förverkliga sina drömmar utan en massa krav och måsten. Men det finns en rad fallgropar som på sikt kan leda till en betydligt lägre pension. – Vikten av pensionsplanering har ökat avsevärt, både vad gäller hur pengarna ska tas ut och hur de ska vara placerade under utbetalningstiden, säger Skandias pensionsekonom Mattias Munter.

Sverige har Europas, om inte världens, friskaste pensionärer. En 70-åring i dag har enligt forskare samma hälsa som en 50-åring hade på 1970-talet.

– Så dramatisk har den positiva hälsoutvecklingen varit. Dagens pensionärer har det bättre ställt och många har i dag råd att resa och göra saker som snarare påminner om hur man lever som ung, före jobb och familjeliv, säger Mattias Munter.

Allt fler 100-åringar

Antalet svenskar som fyllt 100 år har mer än 15-faldigats sedan 1970 och förväntas fortsätta att öka, inte minst när fyrtiotalisterna blir hundraplussare. År 2060 beräknas det enligt SCB finnas nästan 9 000 personer över 100 år.

Det innebär samtidigt att behovet av en jämnare pension under en längre tid har ökat. Många ställer sig frågan hur mycket pengar de kan få ut. I stället kan man tänka hur mycket man verkligen behöver för att kunna göra det man vill.

Hur kan du optimera dina pensionsutbetalningar? Vår guide hjälper dig att planera och optimera utbetalningen av din pension.

– Ett vanligt misstag många gör är att plocka ut sina pengar för snabbt, säger Mattias Munter, som vill inspirera svenskarna att tänka mer långsiktigt och se möjligheterna med pensionen.

Många lockas av korta utbetalningstider för att få ut en högre summa varje månad. Vi tittar kanske också på hur gamla släktingar från tidigare generationer blev och planerar utifrån det. När förutsättningarna för ett långt och aktivt liv förbättras ökar också vikten av pensionsplanering.

– Ett alltför hastigt pensionsuttag de första åren dränerar inte bara pensionskapitalet. Det kan dessutom leda till att du hamnar över brytgränsen för statlig skatt helt i onödan, säger Mattias Munter och konstaterar att enbart den allmänna pensionen inte är mycket att leva livet på.

– Tjänstepension och eget sparande är ett måste för att pensionen totalt sett ska bli bra. Men de delarna ska man också se till att fördela på ett klokt sätt så att pensionerna räcker hela livet.

Planera i tid

Rådet till alla som närmar sig pension är att börja planera i tid.

– Börja med att se över villkoren för dina olika pensioner, antingen på egen hand eller med hjälp av en rådgivare. Fråga ditt pensionsbolag om just din försäkring. Börja sedan med att plocka ut pengar från försäkringarna med sämst villkor, säger Mattias Munter.

Tänk också på hur pengarna ska vara placerade under utbetalningstiden. Det vanligaste misstaget här är att man sänker placeringsrisken för tidigt.

– Ju närmare pensionen vi kommer, desto vanligare blir det att vi viktar om i vårt sparande från aktier till räntor. där pengarna inte ges tillräcklig möjlighet att växa, säger Mattias Munter.

Eftersom pensionen ska räcka under så lång tid, innebär det att pensionspåsen kan växa till sig ytterligare även under utbetalningstiden

– Bara för att vi fyller 65 behöver vi inte placera allt i räntor. Att ha kvar en andel risktillgångar som exempelvis aktiefonder är en förutsättning för att pensionsutbetalningarna ska ha en chans att stiga. Målet bör åtminstone vara att pensionen hänger med och ökar i takt med inflationen, så att man har råd med samma saker även nästa år och så vidare, avslutar Mattias Munter.

Tänk på

En placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in. Informationen i artikeln är inte avsedd som rådgivning. Behöver du rådgivning utifrån dina personliga förutsättningar, kontakta gärna en rådgivare.