Gå till innehåll

Så lyckas du med ditt sparande - sparfantastens bästa tips

Enligt den 26-årige sparentusiasten Albin Kjellberg, en av finalisterna i Årets Sparprofil, är det alla de små knepen som gör skillnaden om du vill få dina pengar att växa. Här avslöjar han hemligheterna bakom sitt eget framgångsrika sparande och hur du kan ta kontroll över din ekonomi (och vad som är halva vägen till att bli duktig på börsen).

Lyssna på avsnittet med Albin i vår podd En påse pengar ovan, där han berättar mer om sparande – och hur han ser på börsåret 2024 

– Att spara är ju att göra uppoffringar. Det är ju att göra avkall på att kunna konsumera idag, och vår hjärna vill verkligen inte göra det, och därför måste man ta till alla tricks som finns, det säger Albin Kjellberg i vår podd En påse pengar. 

Han är 26 år och han har inte gått samma väg som alla andra. Efter gymnasiet tjatade han in sig i finansbranschen och åtta år senare är han redan en rutinerad programledare, poddare och sparinspiratör, och en av finalisterna i Årets sparprofil.  

Sparintresse föddes när Albin fick sin första lön under sommarlovet mellan åttan och nian. Han hade aldrig haft så mycket pengar på kontot tidigare och tanken att det vore kul att få dem att bli ännu mer föddes. 

–  Att jag kanske kan få det här att växa genom aktier och börsen. Det rörde sig väl om att kunna trolla fram någon extra hundralapp i början, berättar han. 

Få in rutinen – varje krona räknas 

Idag sparar Albin alltid minst 10% av sin lön, ofta mer. Det viktiga för att lyckas med ett sparande menar han är att få in rutinen att spara varje månad. Ett tips är att inte ens se pengarna utan att sätta av dem med autogirot direkt i början av månaden. 

– Det är det enklaste och då vet du att det blir av, du behöver inte tänka på det, säger han och tillägger att varje krona räknas: 

– Den stora skillnaden är inte mellan någon som sparar 12% eller 22% av sin lön, utan den stora skillnaden är mellan de som har ett sparande och de som har noll. 

Sätt konkreta mål 

Är det också viktigt att man sätter ett mål för sitt sparande? Det beror på om du älskar sparande lika mycket som Albin eller inte. 

– För mig är det inte så viktigt, för jag tycker att det är så kul att spara och att investera. Men för de flesta som inte tycker att det är lika kul som jag gör, är mål ett sätt att få det lite roligare. Det finns jättemycket forskning på att vår hjärna är gjord för att överleva och inte spara för framtiden, och därför så är ett mål väldigt bra, för då kan man mycket tydligare visualisera vad pengarna man avstår idag ska gå till i framtiden, säger han. 

Att ha olika sparanden för olika mål hjälper också. Har man flera olika mål och bara ett sparande är risken stor att det blir otydligt, påpekar Albin. 

– Men har man ett sparande som heter ”första bostaden”, ett som heter ”första USA-semestern” och ett som heter ”första bilen”, så blir det så otroligt mycket tydligare vad det är man faktiskt gör uppoffringar till, säger han. 

Spara ihop en buffert – på sparkonto 

Albin slår även ett slag för buffertsparande. Inte minst för att en buffert kommer att göra dig mindre stressad ifall du ser en värdeminskning i ditt aktiesparande. 

– Att ha en buffert är jätteviktigt, och vill man bli duktig på börsen, oavsett om man ska spara i aktier eller i aktiefonder, så är buffertsparande halva vägen dit. För det kommer alltid att komma sättningar i ditt aktiesparande och vet du att du inte behöver sälja av om du behöver reparera bilen eller tvättmaskinen, då kommer det att kännas mycket bättre när det är stökigt, säger han och tillägger att bästa platsen för bufferten är ett sparkonto: 

– Ditt buffertsparande ska ju absolut inte vara på börsen, och med tanke på att det går att få så bra ränta nu på räntekonton så ska det absolut inte ligga på ett lönekonto heller.  

Utnyttja ränta på ränta-effekten 

Albin vänder sig emot bilden att det är först efter en viss ålder som man ska börja tänka på pensionssparandet. Eftersom tiden gör att ditt sparande kan växa exponentiellt. 

– Ränta på ränta-effekten gör ju att ju tidigare du börjar spara, desto bättre effekt får du. Så egentligen borde man sätta av som allra mest när man är ung. För då hinner pengarna gotta till sig riktigt, riktigt länge. Så det är aldrig för tidigt att börja, säger han. 

Läs mer om ränta på ränta-effekten här. 

Sätt igång! 

Det finns en övertro när det kommer till att spara på börsen att man behöver läsa sig till kunskap, menar Albin. En vanlig ursäkt för att inte spara är också att man inte känner sig tillräckligt påläst, menar han. Han tycker det är bättre att sätta i gång och sedan läsa på under tiden, annars är risken stor att det aldrig blir av. 

– Du kan ju inte läsa dig till att bli i starkare på gymmet utan du måste gå och träna, säger han och tillägger: 

– Börja bara! Många kommer på så många ursäkter till varför de ska vänta med att spara och det bästa är ju bara att börja. 

 

Lyssna på hela poddavsnittet med Albin, där han berättar mer om sparande – och hur han ser på börsåret 2024 – och prenumerera gärna på vår podd så att du inte missar nästa spännande avsnitt. Lyssna på Spotify Lyssna på Podcaster Lyssna här på sajten

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Vad kan ett månadssparande ge?

Hoppsan, ett fel uppstod

Nu får du 4,20 % i ränta på Fasträntekonto

Ett tryggt sparande håller drömmar vid liv. Genom att binda dina sparpengar på ett Fasträntekonto får du en högre ränta än på ett vanligt sparkonto.

Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kronor.

Läs mer om Fasträntekonto

Andra läser om

Se fler nyheter