Gå till innehåll

Andra ”Börshajen” Farhad: Här är mina fem bästa spartips

Hon har byggt upp ett mångmiljonkapital och följs av tiotusentals sparintresserade i sociala medier. När Andra Farhad intog Hovet i Stockholm för norra Europas största finansevent, Börshajen Academy, fanns hela 7 800 besökare på plats – fler än på en fullsatt hockeymatch. Nu delar den 25-åriga supertalangen med sig av sina bästa tips för långsiktigt sparande.

Det går bra nu för Andra "Börshajen" Farhad. (Foto: Börshajen)

Redan som 21-åring hade hon tjänat sin första miljon.

Veckans Affärer kallar Andra Farhad, vd för Börshajen, för en av finansbranschens mest begåvade och "Årets stjärnskott" bland näringslivets mäktigaste kvinnor. Tidningen Företagaren rankar henne som en av Sveriges mest lovande unga företagare.

Men den drivna entreprenören är långt ifrån nöjd. Målet är att fler ska börja spara och investera.

– När jag var sex år flyttade familjen från Köping till stockholmsförorten Fittja. Det var tufft på många sätt, inte minst ekonomiskt, berättar Andra.

– Jag brinner verkligen för att få fler människor att engagera sig i sin privatekonomi för att på sikt skapa sig själva en tryggare framtid genom att spara och investera långsiktigt, hållbart och på ett ansvarsfullt sätt.

Fullsatt arena

Börshajen Academy på Hovet i Stockholm är en heldag fylld av inspiration och verktyg för dig som vill komma igång med, eller växla upp, ditt sparande och dina investeringar.

En fullsatt hockeymatch på Hovet rymmer cirka 7 300 personer. Börshajen lockade 7 763 personer – trots årets varmaste dag i Sverige.

– Vi trodde att det skulle ta flera veckor för biljetterna att ta slut men det tog bara elva dagar, säger Andra Farhad.

Bland talarna märktes Skandias pensionsekonom Mattias Munter, som finns på plats på scen för att prata vikten av tjänstepension och långsiktigt sparande. Andra Farhad konstaterar att vi svenskar lever allt längre och att pensionssparandet därmed ökar i betydelse. 

– Jag älskar det jag gör och har som många andra i min ålder svårt att se att jag någonsin kommer att sluta jobba.

– Men den allmänna pensionen sjunker för varje år och ju tidigare man börjar tänka på livet efter karriären desto bättre, för det innebär att man hinner planera och agera i tid. Min generation kan inte räkna med att staten ska ha råd med samma pensionsersättningar som idag.

Läs mer: "Tjänstepensionen extremt viktig"

Eget ansvar

Vi är ju faktiskt till stor del själva ansvariga för förvaltningen av vårt pensionskapital. Ett aktivt val kring placeringen av din tjänstepension, i kombination med ett eget sparande, kan få stor påverkan på sikt. 

– Många är idag helt utan långsiktigt sparande. Det är något jag vill ändra på, säger Andra Farhad. 

Andra Farhad har gjort kometkarriär både som företagare och sparare. 2017 mottog hon kungens stipendium Kompassrosen, med motiveringen att hon ”med varm karisma och stor omtanke öppnar dörrar till en ny ekonomisk värld åt de som själva inte haft mod till förändring”.

Googlade "Hur blir jag rik?"

Allt började redan som 16-åring – med en googling.

– Jag var fast besluten att ändra min och min familjs situation. Jag sökte på ”Hur blir jag rik?” och kom in på ett forum som handlade om aktier. På den vägen är det, berättar Andra Farhad.

Hon lyckades spara ihop 20 000 kronor på extrajobb och satsade allt på ett kort: aktier i stålindustrin. Värdet ökade 30 procent på fyra månader. Sedan förlorade hon allt.

– Det gav mig en nyttig läxa. Jag lärde mig att man långsiktigt inte kan satsa allt på ett kort. Diversifiering är det viktigaste av allt när det kommer till investeringar och långsiktigt sparande, alltså att sprida sina chanser och risker. 

Åtta år senare har Andra Farhad idag placeringar som heltidsjobb. 

Börshajen är numera Nordens största utbildningsplattform för sparande och investeringar. 

– Vissa av mina konkurrenter har funnits i 20 år men har inte hälften så många följare som jag. En framgångsfaktor tror jag är att hålla allt på en mänsklig nivå, så att folk förstår. Det är något av min styrka.

Börshajen Academy anordnades 5 maj.

Börshajens fem bästa spartips:

1. Se upp för snabba klipp. Tålamod och långsiktiga investeringar är nyckeln till framgång.

2. Spara regelbundet. Om du investerar allt vid ett tillfälle finns risk att du köper när aktien är dyr. Om du istället sätter in månadsvis får du in både toppar och dalar.

3. Satsa inte allt på ett kort. Sprid dina chanser och risker! Fördela pengarna mellan ett tiotal bolag i olika branscher som du tror på.

4. Våga ligga kvar vid nedgångar. 

5. Låt kapitalet jobba. Ränta- på räntaeffekten gör att aktier, fonder och andra investeringar mer eller mindre kan växa av sig själva.

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Spotify skapar tillväxt för Sverige – och Skandias kunder

Musikjätten är en av de bästa investeringarna någonsin i Skandias portfölj för onoterade företag över nästan 30 år.

Läs artikeln

Därför är tjänstepension så viktigt

Det är dags att på allvar ta tag i det privata pensionssparandet. Vår pensionsekonom Mattias Munter och ger smarta tips kring hur du kan tänka.

Läs hela artikeln

Ni bygger Sverige. Vi bygger er pension.

Vilka är de nya företagen som tar Sverige in i framtiden och skapar morgondagens jobb? Vi vill hylla alla er som skapar tillväxt. Därför är vi huvudpartner till Di Gasell, som varje år utser de snabbast växande företagen i landet till Gaseller.