Gå till innehåll

Andra ”Börshajen” Farhad: Här är mina fem bästa spartips

Hon är en stjärna bland unga spararintresserade och följs av tiotusentals i sociala medier. Här delar den drivna supertalangen med sig av sina bästa tips för långsiktigt sparande.

Redan som 21-åring hade hon tjänat sin första miljon.

Andra Farhad, vd för Börshajen, har varit sparexpert på TV4 och kallats stjärnskott och en av näringslivets mäktigaste kvinnor. Tidningen Företagaren rankar henne som en av Sveriges mest lovande unga företagare.

Men den drivna entreprenören är långt ifrån nöjd. Målet är att fler ska börja spara och investera.

– När jag var sex år flyttade familjen från Köping till stockholmsförorten Fittja. Det var tufft på många sätt, inte minst ekonomiskt, berättar Andra.

– Jag brinner verkligen för att få fler människor att engagera sig i sin privatekonomi för att på sikt skapa sig själva en tryggare framtid genom att spara och investera långsiktigt, hållbart och på ett ansvarsfullt sätt.

Ökad betydelse

Andra Farhad konstaterar att vi svenskar lever allt längre och att pensionssparandet därmed ökar i betydelse. 

– Jag älskar det jag gör och har som många andra i min ålder svårt att se att jag någonsin kommer att sluta jobba.

– Men den allmänna pensionen sjunker för varje år och ju tidigare man börjar tänka på livet efter karriären desto bättre, för det innebär att man hinner planera och agera i tid. Min generation kan inte räkna med att staten ska ha råd med samma pensionsersättningar som idag.

Läs mer: "Tjänstepensionen extremt viktig"

Eget ansvar

Vi är ju faktiskt till stor del själva ansvariga för förvaltningen av vårt pensionskapital. Ett aktivt val kring placeringen av din tjänstepension, i kombination med ett eget sparande, kan få stor påverkan på sikt. 

– Många är idag helt utan långsiktigt sparande. Det är något jag vill ändra på, säger Andra Farhad. 

Andra Farhad har gjort kometkarriär både som företagare och sparare. 2017 mottog hon kungens stipendium Kompassrosen, med motiveringen att hon ”med varm karisma och stor omtanke öppnar dörrar till en ny ekonomisk värld åt de som själva inte haft mod till förändring”.

Googlade "Hur blir jag rik?"

Allt började redan som 16-åring – med en googling.

– Jag var fast besluten att ändra min och min familjs situation. Jag sökte på ”Hur blir jag rik?” och kom in på ett forum som handlade om aktier. På den vägen är det, berättar Andra Farhad.

Hon lyckades spara ihop 20 000 kronor på extrajobb och satsade allt på ett kort: aktier i stålindustrin. Värdet ökade 30 procent på fyra månader. Sedan förlorade hon allt.

– Det gav mig en nyttig läxa. Jag lärde mig att man långsiktigt inte kan satsa allt på ett kort. Diversifiering är det viktigaste av allt när det kommer till investeringar och långsiktigt sparande, alltså att sprida sina chanser och risker. 

Åtta år senare har Andra Farhad idag placeringar som heltidsjobb. 

Börshajen är numera Nordens största utbildningsplattform för sparande och investeringar. 

– Vissa av mina konkurrenter har funnits i 20 år men har inte hälften så många följare som jag. En framgångsfaktor tror jag är att hålla allt på en mänsklig nivå, så att folk förstår. Det är något av min styrka.

Börshajens fem bästa spartips:

1. Se upp för snabba klipp. Tålamod och långsiktiga investeringar är nyckeln till framgång.

2. Spara regelbundet. Om du investerar allt vid ett tillfälle finns risk att du köper när aktien är dyr. Om du istället sätter in månadsvis får du in både toppar och dalar.

3. Satsa inte allt på ett kort. Sprid dina chanser och risker! Fördela pengarna mellan ett tiotal bolag i olika branscher som du tror på.

4. Våga ligga kvar vid nedgångar. 

5. Låt kapitalet jobba. Ränta- på räntaeffekten gör att aktier, fonder och andra investeringar mer eller mindre kan växa av sig själva.

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.