Gå till innehåll

Räkna själv! Så här mycket behöver du spara till pensionen

Pensionen utgör 80 procent av den tidigare lönen. Så låter en vanlig uppfattning av vad man ”automatiskt” får ut när man slutar jobba. Men så enkelt är det inte, menar vår pensionsekonom Mattias Munter. Med Skandias pensionssnurra får du snabbt en indikation på vad som krävs av det egna sparandet.

Mattias Munter, pensionsekonom.

Räkna själv! Så mycket måste du spara

Den allmänna pensionen landar i regel på omkring halva slutlönen, medan den viktiga tjänstepensionen bidrar med ytterligare 10-20 procent. Då hamnar du någonstans runt 60-70 procent av din tidigare lön.

Men var ska den resterande pensionen komma ifrån?

Svaret: Det är upp till dig själv.

– Trots slopandet av avdragsrätten är det viktigt att fortsätta spara till din pension, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Enkel tumregel

Men hur ska man då lägga upp sitt sparande?

Det finns en enkel tumregel.

– Vi brukar råda våra kunder att avsätta en tiondel av bruttolönen till sparande. Det ska inkludera allt från buffertsparande till långsiktigt pensionssparande. Så, om du tjänar 45 000 kronor kan du med andra ord sträva efter att lägga undan 4 500 kronor varje månad, säger Mattias Munter.

För att grovt beräkna hur mycket du måste lägga undan i privat pensionssparande för att nå ditt önskade mål i framtiden, finns en enkel pensionssnurra. Du fyller i födelseår, bruttolön, när du vill gå i pension samt vilken inkomst du skulle önska som pensionär.

Då får du en indikation av vad som krävs av det egna sparandet, vilket förstås kan ske på olika sätt – till exempel i kapitalförsäkring eller investeringssparkonto (ISK) som är de två vanligaste.

– Även med tjänstepension genom ett långt yrkesliv så landar pensionen i förhållande till den lön man haft omkring 60–70 procent. Det är en pension som visserligen går att leva på men när förväntan på pensionen hos gemene man snarare ligger på 80 procent behövs ett eget sparande för att pensionen ska gå att leva gott på.

Räkna ut själv

Få en uppskattning av hur mycket du behöver månadsspara privat för att få den pension du önskar, baserat på din ålder och inkomst.

Jag är född och har en månadsinkomst på kr före skatt.

Det är bra att du funderar på ditt sparande, men du behöver inte börja spara just till pensionen än – kanske vill du spara till en bostad, resor eller liknande? Här får du koll! 

Det är helt rätt att se över pensionen, men det är bättre att optimera det du redan har än att fundera på om ditt månadssparande ligger på rätt nivå. Vi guidar dig genom pensionsålder, utbetalningstid och efterlevandeskydd för att du ska få en så bra pension som möjligt.

Så mycket behöver du spara
Jag vill gå i pension när jag är
65
år gammal...
...och jag vill ha
 
kr/mån att leva för.
Då behöver jag spara
 
kr i månaden.

Önskad pension

Vi har räknat med 80 % av lönen (före skatt) som önskad pension, men är medvetna om att alla har olika förutsättningar. Du kan alltid testa att fylla i ett eget belopp.

Så mycket behöver du spara

Beräkningen baseras på hur mycket en person i din ålder och med din månadsinkomst beräknas få i pension, vilket i sin tur bygger på:

  • angivet födelseår och önskad pensionsålder
  • den angivna månadslönen (före skatt), utan löneökning utöver den som följer inflationen
  • att du har en kollektivavtalad tjänstepension (ITP) och tar ut pensionen så länge du lever (sk livslångt uttag)
  • att du började arbeta vid 25 års ålder
  • att du har allmän pension
  • att du får en genomsnittlig avkastning på alla delar i pensionen med 2,1 % där det är möjligt att göra ett antagande (utöver inflation och andra påverkande faktorer); 2,1 % följer svensk prognosstandard och är samma avkastning som antas på Minpension.se

Vi har räknat med att du väljer en kapitalförsäkring för det som du ytterligare behöver spara för att nå önskad pension (det finns givetvis andra sätt att spara – läs mer i nästa steg) samt

  • att du sparar i kapitalförsäkringen fram till önskad pensionsålder
  • att du sedan väljer att ta ut pengarna under 20 år
  • att kapitalförsäkringen är utan avgift  
  • att avkastningsskatt betalas under hela försäkringstiden

Beloppen är avrundade till närmaste hundratal, lägsta belopp som visas är 100 kr.

Beräkningen ska ses som en ungefärlig uppskattning och är ingen garanti för just din pension. Du kan gå in på minpension.se för att få en individuell prognos, eller kontakta oss så hjälper vi dig med ditt sparande. 

Det här är inte en prognos för din individuella pension. Resultatet i beräkningen bygger på grova uppskattningar och antaganden, t.ex. har vi räknat med en person som har allmän pension och tjänstepensionsavtalet ITP (läs mer under Så har vi räknat). För en individuell prognos för hur mycket du beräknas få i pension rekommenderar vi att du loggar in på minpension.se.

Nästa steg: hitta din sparform

Ny sparform ska ge fler 80 procent i pension

Fler ska få 80 procent av lönen i pension. Det är målet med ett nytt politiskt förslag från Skandia, som ska underlätta för eget pensionssparande. – Det behövs en ny smart sparform, säger vår pensionsekonom Mattias Munter.

Läs artikeln

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.