Gå till innehåll

Räkna själv! Så här mycket behöver du spara till pensionen

Pensionen utgör 80 procent av den tidigare lönen. Så låter en vanlig uppfattning av vad man ”automatiskt” får ut när man slutar jobba. Men så enkelt är det inte, menar vår pensionsekonom Mattias Munter. Med Skandias pensionssnurra får du snabbt en indikation på vad som krävs av det egna sparandet.

Räkna själv! Så mycket måste du spara

Den allmänna pensionen landar i regel på omkring halva slutlönen, medan den viktiga tjänstepensionen bidrar med ytterligare 10-20 procent. Då hamnar du någonstans runt 60-70 procent av din tidigare lön.

Men var ska den resterande pensionen komma ifrån?

Svaret: Det är upp till dig själv.

– Trots slopandet av avdragsrätten är det viktigt att fortsätta spara till din pension, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Enkel tumregel

Men hur ska man då lägga upp sitt sparande?

Det finns en enkel tumregel.

– Vi brukar råda våra kunder att avsätta en tiondel av bruttolönen till sparande. Det ska inkludera allt från buffertsparande till långsiktigt pensionssparande. Så, om du tjänar 45 000 kronor kan du med andra ord sträva efter att lägga undan 4 500 kronor varje månad, säger Mattias Munter.

För att grovt beräkna hur mycket du måste lägga undan i privat pensionssparande för att nå ditt önskade mål i framtiden, finns en enkel pensionssnurra. Du fyller i födelseår, bruttolön, när du vill gå i pension samt vilken inkomst du skulle önska som pensionär.

Då får du en indikation av vad som krävs av det egna sparandet, vilket förstås kan ske på olika sätt – till exempel i kapitalförsäkring eller investeringssparkonto (ISK) som är de två vanligaste.

– Även med tjänstepension genom ett långt yrkesliv så landar pensionen i förhållande till den lön man haft omkring 60–70 procent. Det är en pension som visserligen går att leva på men när förväntan på pensionen hos gemene man snarare ligger på 80 procent behövs ett eget sparande för att pensionen ska gå att leva gott på.

Ny sparform ska ge fler 80 procent i pension

Fler ska få 80 procent av lönen i pension. Det är målet med ett nytt politiskt förslag från Skandia, som ska underlätta för eget pensionssparande. – Det behövs en ny smart sparform, säger vår pensionsekonom Mattias Munter.

Läs artikeln

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.