Checklista: 6 tips – så kan du höststäda din ekonomi
Genom att höststäda ditt sparande kan du bygga en stark grund även om det börjar storma. Här är en checklistan som hjälper dig få bättre koll på ditt sparande.
1. Skaffa koll
Har du koll på ditt sparande? Både på kort och lång sikt, kanske ända till pension? Passa på att se över dina sparkonton och gör en årlig check av din ISK, kapitalförsäkring och tjänstepension.
Även mindre summor kan bli stora belopp om man sparar under en längre tid. Det är bättre att spara ett lägre belopp än att helt sluta spara – varje krona räknas. Med ränta-på-ränta-effekten kan värdet på dina investeringar öka utan att du behöver göra något själv. Det är därför man säger att tiden är spararens bästa vän – ett litet sparande kan till slut bli stort!
2. Automatisera månadssparandet
Med ett regelbundet sparande kan du bygga upp ett kapital och samtidigt jämna ut börssvängningar över tid. Med ett automatiskt månadssparande behöver du inte varje månad tänka på att sätta undan. Det är genom månadssparande som alla kan bygga ett sparkapital och det gäller att låta det trumma på, månad efter månad, år efter år – även genom tuffare tider. Öka beloppen successivt under livet och karriären.
Ett bra sätt att göra plats hemma och samtidigt få in lite extra klirr i kassan är att sälja av gamla prylar. Gör en ordentlig rensning hemma och sälj av saker du inte längre använder.
3. Kolla bolånet
Högre räntor hör till det nya ekonomiska landskapet. Är du bolånetagare är det viktigt att se över din ränta för att säkerställa att du inte betalar onödigt mycket för ditt boende. Hos de flesta banker behöver man vara en duktig förhandlare för att få rabatt på sitt bolån. Vi tycker inte att det är schysst.
Vårt bolån har en av marknadens lägsta bolåneräntor där du slipper jobbiga förhandlingar, omförhandlingar och hårda helkundskrav. Hos oss får alla med samma förutsättningar samma ränta, helt enkelt.
4. Spara med hållbart fokus
Klimatomställningen är en av vår tids stora frågor, oavsett om man sitter i ett styrelserum eller pratar runt köksbordet. Nu kan du både investera med hållbart fokus och samtidigt skapa möjlig avkastning till låg avgift. Här kan du läsa mer.
5. Överväg att löneväxla
Löneväxling innebär att du kommer överens med din arbetsgivare om att sätta av en viss del av din lön innan skatt till pension. För dig som tjänar lite mer är ett smart sätt att månadsspara till pensionen att löneväxla till tjänstepension.
Ju högre lön du har, desto större del av din sammanlagda inkomst som pensionär kommer att bestå av tjänstepension och eget sparande. Att säkra lönen efter karriären är därför det kanske mest långsiktiga sparandet av dem alla.För att löneväxla bör du ha en månadslön på minst 51 245 kr (2024) efter avdraget för löneväxling. Om din lön blir mindre än så minskar du din allmänna pension, sjukpenning, föräldrapenning och andra socialförsäkringsförmåner.
6. Glöm inte att pensionsspara
Framtidens pensionärer kommer inte att få lika mycket i pension som tidigare generationer. Vill du leva livet som pensionär i närmare 30–40 år – då är det ditt privata pensionssparande som bidrar till en god levnadsstandard. Att prioritera sitt pensionssparande i god tid innan pensionen gör att du säkrar upp för framtiden.
Förstå hur mycket du bör spara och vilken sparform som passar dina behov bäst.
Vad kan ett månadssparande ge?
Tänk på
Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.
Andra läser om
Vi utökar vårt fondutbud – allt du vill veta om Carnegie Global Plus
Vi utvecklar fondutbudet löpande för att erbjuda ett brett utbud av prisvärda fonder med god avkastningspotential. Nu ... Läs mer
5 tips för en mer jämställd pension
De löneskillnader som fortfarande finns idag mellan kvinnor och män på arbetsmarknaden påverkar också den framtida ... Läs mer
Peter kombinerar jobb och pension: ”Jag vill fortsätta jobba så länge det är kul”
Att helt lägga jobbet på hyllan finns inte på kartan för Peter Lundgren 65 år, musiklärare, frilansmusiker och tidigare ... Läs mer