Gå till innehåll

Checklista: 6 tips – så kan du höststäda din ekonomi

Genom att höststäda ditt sparande kan du bygga en stark grund även om det börjar storma. Här är en checklistan som hjälper dig få bättre koll på ditt sparande.

Kvinna ser över sitt sparande i mobil

1. Skaffa koll

Har du koll på ditt sparande? Både på kort och lång sikt, kanske ända till pension? Passa på att se över dina sparkonton och gör en årlig check av din ISK, kapitalförsäkring och tjänstepension.

Även mindre summor kan bli stora belopp om man sparar under en längre tid. Det är bättre att spara ett lägre belopp än att helt sluta spara – varje krona räknas. Med ränta-på-ränta-effekten kan värdet på dina investeringar öka utan att du behöver göra något själv. Det är därför man säger att tiden är spararens bästa vän – ett litet sparande kan till slut bli stort!

Spara och investera med bättre koll

2. Automatisera månadssparandet

Med ett regelbundet sparande kan du bygga upp ett kapital och samtidigt jämna ut börssvängningar över tid. Med ett automatiskt månadssparande behöver du inte varje månad tänka på att sätta undan. Det är genom månadssparande som alla kan bygga ett sparkapital och det gäller att låta det trumma på, månad efter månad, år efter år – även genom tuffare tider. Öka beloppen successivt under livet och karriären. 

Ett bra sätt att göra plats hemma och samtidigt få in lite extra klirr i kassan är att sälja av gamla prylar. Gör en ordentlig rensning hemma och sälj av saker du inte längre använder. 

Börja månadsspara redan idag

3. Kolla bolånet

Högre räntor hör till det nya ekonomiska landskapet. Är du bolånetagare är det viktigt att se över din ränta för att säkerställa att du inte betalar onödigt mycket för ditt boende. Hos de flesta banker behöver man vara en duktig förhandlare för att få rabatt på sitt bolån. Vi tycker inte att det är schysst.

Vårt bolån har en av marknadens lägsta bolåneräntor där du slipper jobbiga förhandlingar, omförhandlingar och hårda helkundskrav. Hos oss får alla med samma förutsättningar samma ränta, helt enkelt.

Se vilken ränta du kan få här

4. Spara med hållbart fokus

Klimatomställningen är en av vår tids stora frågor, oavsett om man sitter i ett styrelserum eller pratar runt köksbordet. Nu kan du både investera med hållbart fokus och samtidigt skapa möjlig avkastning till låg avgift. Här kan du läsa mer.

5. Överväg att löneväxla

Löneväxling innebär att du kommer överens med din arbetsgivare om att sätta av en viss del av din lön innan skatt till pension. För dig som tjänar lite mer är ett smart sätt att månadsspara till pensionen att löneväxla till tjänstepension.

Ju högre lön du har, desto större del av din sammanlagda inkomst som pensionär kommer att bestå av tjänstepension och eget sparande. Att säkra lönen efter karriären är därför det kanske mest långsiktiga sparandet av dem alla. Du behöver en månadslön på minst 50 000 kronor efter avdraget för löneväxling (2023).

Så funkar löneväxling

6. Glöm inte att pensionsspara

Framtidens pensionärer kommer inte att få lika mycket i pension som tidigare generationer. Vill du leva livet som pensionär i närmare 30–40 år – då är det ditt privata pensionssparande som bidrar till en god levnads­standard. Att prioritera sitt pensionssparande i god tid innan pensionen gör att du säkrar upp för framtiden.

Förstå hur mycket du bör spara och vilken sparform som passar dina behov bäst.

Vad kan ett månadssparande ge?

Hoppsan, ett fel uppstod

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter