Gå till innehåll

Framtidsspanaren om pensionen: ”Förolämpning för lika många som en befrielse”

Han är PR-konsulten som är en stark röst i debatten kring ålderism. Nu delar John Mellkvist med sig av knepet för ett hållbarare liv och varför vi måste tänkta på hur vi pratar om pensionen.

Lyssna på hela samtalet med John Mellkvist i vår podd ovan.

John är rådgivare på Kreab och har varit en ledande röst på sociala medier när det kommer till ålder. För cirka sju år beslutade han sig för att dagligen lyfta ämnet kring ålder och ålderism på hans kanaler. Men vad är egentligen ålderism och hur påverkar det vårt samhälle?

– Ålderism är kort sagt fördomar baserat på ålder som riskerar att leda till diskriminering, som är själva handlingen. När fördomen leder till en exkludering så har det gått över till en olaglig handling, förklarar John i vår podd En påse pengar

Han menar att åldrande är högst individuellt ­och handlar mer om hur vi lever och utvecklas än vad som står i våra pass. Något som arbetsgivare borde ta mer hänsyn till när en anställd närmar sig pensionen.

– Vi hamnar otroligt lätt in i att alla ska behandlas på samma sätt. Jag brukar säga att det är en förolämpning för lika många som det är en befrielse med pensionen och att ens väcka frågan. Vi har ju en tendens att släcka ner människor för snabbt, säger John och fortsätter:

–Om det är något som blir tydligare och tydligare så är det hur individuellt åldrandet är. Det är någonting som man behöver ta hänsyn till när man diskuterar pensionsfrågor.

Vara ledig i 150 år

I takt med att människan lever allt längre kan det också vara läge att se över vår livscykel, menar John. Att sprida ut de stora händelserna i livet över en längre tidsperiod, och kanske arbeta längre upp i åldrarna än vi i regel gör idag.  

– Forskning visar att blivande 200-åringar redan kan vara födda och vad ska de då göra i 140-150 år om de inte får jobba, säger John.

Han menar i stället att det är viktigt att se till ett långsiktigt perspektiv och att skapa förutsättningar för ett mer hållbart liv.

– Vi måste börja tänka om kring hur vi disponerar vår tid. Vi kan inte bara ha en period i tidiga medelåldern då allting ska ske. Vi ska skaffa barn, bostad, karriär och gärna renovera i omgångar. Allting ska ske ungefär samtidigt och har det inte skett så blir vi stressade, säger han och fortsätter:

– Jag brukar säga att om man ska dra ut tiden för möjligheter så skulle våra liv bli mycket mer hållbara generellt sett. Man skulle absolut kunna byta karriär vid 55-60 år, det kanske är först då man vet vad man vill hålla på med.

Jobba efter 65

John menar att det idag finns en stark tradition av att man nästan knuffas ur från arbetsmarknaden när man kommer upp i en viss ålder och hade hellre sett en öppnare arbetsmarknad för äldre. Där man kan bryta tankemönster som ”det är för sent för mig att byta jobb”.

– Vi gjorde nyligen en undersökning och då svarade en stor andel i stil med att ”hade jag bara fått frågan om jag ville fortsätta ett par år till så skulle jag göra det.” I stället väcks frågan om man ska sluta jobba betydligt tidigare. Redan i 60-årsåldern påminns man om pensionen, säger John.

Att lyfta ämnet kring ålder och ålderism är viktigt, menar John. Att ges möjligheter att jobba även efter man passerat riktåldern för pension gynnar inte bara individen utan också samhället i stort.

– WHO har utlyst ålderism till en global utmaning. Studier visar hur mycket ålderismen kostar samhället och i USA kunde man se att under ett år så stod ålderismen som enskild merkostnad för 63 miljarder US dollar. Om fler kan komma i arbete och generera intäkter så kommer alla tjäna på det.

Läs också: Pensionsvalen att ha koll på innan du går i pension

Andra läser om

Fler nyheter