Gå till innehåll

80-talist: Så höjer du din framtida lön – här är tre bästa tipsen

Vilka är dina mål för livet efter karriären? Du har gott om tid att påverka. Här ger vår pensionsekonom Mattias Munter sina bästa pensionstips för dig som är född på 80-talet, så att du kan ge din framtid de bästa förutsättningarna.

Som 80-talist har du kommit en bit på väg i karriären och har många år kvar att jobba. Som anställd har du nog tjänstepension och en del eget pensionssparande. Toppen i så fall! Här är vår pensionsekonoms bästa tips till dig:

1. Gör aktiva val för din tjänstepension

Viktigast av allt för att trygga ”lönen efter karriären” är tjänstepension. Den allmänna pensionen kommer inte att ge ens hälften av lönen när du går i pension så tjänstepensionen blir avgörande för att pensionen ska gå att leva på. Du kan själv påverka hur den placeras genom aktiva val.  

Arbete är vad som bygger pension så jobba inte deltid under längre perioder utan att först räkna på effekterna. Är du inte anställd utan egenföretagare? Se till att du har minst samma trygghet i form av tjänstepension och försäkringar som du skulle haft som anställd. Tjänstepension handlar om stora belopp över tid.  

Genom minpension.se kan du se hur din tjänstepension är placeradGör aktiva val för hur pengarna ska placeras som passar hur aktiv du vill vara och välj försäkringsskydd utifrån din familjesituation här och nu. Om familjesituationen ändras – se över valen på nytt.  

2. Se över månadssparandet

Utöver tjänstepensionen behöver du ett eget långsiktigt sparande. Om du inte redan tagit tag i det är det dags nu 

Enklast är att sätta igång med ett månadssparande som dras direkt när lönen kommer. Pengar du inte märker av är pengar du inte saknar! Att försöka spara det som blir över varje månad brukar inte fungera lika bra. Även ett mindre sparande kan göra stor skillnad på sikt. 

Ett annat tips är att öronmärka en del av månadssparandet till pensionen. Idag finns inte någon särskild sparform för just pensionen, ett bra tips är därför att välja en särskild kapitalförsäkring för pensionssparande. Då blandar du inte ihop pensionssparandet med annat sparande som ska gå till skidresan eller sommarsemestern. 

3. Löneväxla till tjänstepension 

Som 80-talist har du kanske ännu inte hunnit nå upp i de riktigt höga lönerna. Men för dig som tjänar lite mer kan det smartaste pensionssparandet vara att löneväxla. Det innebär att du avstår en del av bruttolönen och istället förstärker din tjänstepension.  

Kom ihåg att du efter löneväxlingen inte ska ha en lön under drygt 51 000 kr per månad för att inte den allmänna pensionen ska påverkas negativt. 

Så fortsätt bygga din karriär och ditt sparandet - och i förlängningen en lika fin pension. 

Du har alla möjligheter till en ljus pensionsframtid!

3 snabba tips till dig som är 80-talist

  1. Gör aktiva val för din tjänstepension
  2. Se över månadssparandet 
  3. Löneväxla till tjänstepension

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Man och kvinna i dykardräkter håller hand

Hur vill du ha det i framtiden? Räkna på din pension – få koll snabbt

Med vår pensionskalkylator, som tar hänsyn till hela din pension, får du snabbt förslag på hur mycket du bör spara och vilken sparform som passar dina behov bäst.

Testa vår pensionskalkylator!

Andra läser om

Se fler nyheter