Gå till innehåll

70-talist: Så höjer du din framtida lön – här är tre bästa tipsen

Vilka är dina mål för livet efter karriären? Än finns gott om tid att påverka. Här ger vår pensionsekonom Mattias Munter sina bästa pensionstips för dig som är född på 70-talet, så att du kan ge din framtid de bästa förutsättningarna.

Som 70-talis befinner du dig mitt i karriären och har många år kvar att jobba. Som anställd har du säkert tjänstepension och en del eget sparande. Toppen i så fall! Här är vår pensionsekonoms bästa tips till dig:

1. Skaffa överblick 

Logga in på minpension.se och gör en första prognos. Med ett öga på prognosen, se främst över vilka delar du kan påverka och gör aktiva val som passar dig här och nu. Se över både risknivån i dina placeringar och anpassa familjeskyddet utifrån din familjesituation. 

Ju högre lön du har, desto större del av din pension kommer att bestå av tjänstepension och eget sparande. 

Som 70-talist har du troligtvis bytt jobb några gånger och kan därför ha tjänstepension hos flera olika pensionsbolag. Om du har din tjänstepension samlad på ett ställe blir det enklare att få en överblick både på placeringarna och utbetalningar. Samla din pension hos oss och få flera fördelar, som rabatt på bolån. Just nu får du även Vårdförsäkring Olycksfall kostnadsfritt.

2. Se över månadssparandet 

Som förd dpå 70-talet har du hunnit vara med om både IT-krasch och finanskris och vet hur svårt det är att själv försöka tajma upp- och nedgångar på börsen. Att månadsspara kontinuerligt är ett bra sätt att jämna ut svängningar.

Öka ditt sparande vid varje löneförhöjning, ett tips är att lägga hälften på sparande och den andra halvan på konsumtion. Våga fortsätta spara även när börsen går ned – du har lång tid kvar tills du ska använda pengarna som pension 

Ett bra tips är att själv öronmärka ett sparande till pensionen. I brist på en dedikerad sparform kan det vara smart att använda en särskild kapitalförsäkring för pensionen. Då kan det kännas mindre frestande att nalla av pengarna till skid- eller sommarsemestern.  

3. Löneväxla till tjänstepension 

För dig som tjänar lite mer kan det smartaste pensionssparandet vara att löneväxla. Det innebär att du avstår delar av bruttolönen och istället förstärker din tjänstepensionKom ihåg att du efter löneväxlingen inte ska ha en lön under drygt 51 000 kr per månad för att inte den allmänna pensionen ska påverkas negativt. 

Så fortsätt bygga din karriär och ditt sparandet - och i förlängningen en lika fin pension. 

Rätt hanterat är din pensionsframtid ljus! 

Mattias 3 snabba tips till dig som är 70-talist

  1. Skaffa överblick. Se över pension och försäkringar och gör aktiva val
  2. Se över månadssparandet  
  3. Löneväxla till ökad tjänstepension - 5 anledningar att löneväxla

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Man och kvinna i dykardräkter håller hand

Hur vill du ha det i framtiden? Räkna på din pension – få koll snabbt

Med vår pensionskalkylator, som tar hänsyn till hela din pension, får du snabbt förslag på hur mycket du bör spara och vilken sparform som passar dina behov bäst.

Testa vår pensionskalkylator!

Andra läser om

Se fler nyheter