Gå till innehåll

Anders Tegnell: Därför kan vi inte bara jobba hemma

198 presskonferenser och en svensk coronastrategi utöver det vanliga gjorde Anders Tegnell till global kändis. Här berättar han om lärdomarna, vad han ångrar, och vad vi ska tänka på framåt – och hur är det, kan man kan gå till jobbet förkyld?

Lyssna när Anders Tegnell, före detta statsepidemiolog gästar vår podd Hur är läget egentligen? i spelaren ovan.

– Vi tyckte väl att vi hela tiden tog fullt rimliga beslut. Att det uppfattades som så extremt av många i världen gjorde nog oss ganska förvånade egentligen, det säger Anders Tegnell, före detta statsepidemiolog i vår podd Hur är läget egentligen? (lyssna på hela samtalet här).

Svensk coronastrategi följde en långdistanslinje. Möjligheten att arbeta hemifrån, och incitamenten för att stanna hemma när man är sjuk var bland de mest avgörande för att begränsa smittspridningen, enligt Anders Tegnell.

Men, finns det något beslut under pandemin han ångrar?

– Det var ju inte så mycket vårt beslut, men det här med att helt förbjuda besök på äldreboenden det tror jag inte var speciellt effektivt och det skapade väldigt mycket onödig oro och ångest och saknad på ett sätt som inte var riktigt rimligt, säger han.

Flera lärdomar

När det kommer till lärdomar från pandemin, pekar Anders Tegnell på svagheter i äldreomsorgen och behovet av bättre integration. Han uppmanar också företag att ha beredskapsplaner för att kunna fortsätta verksamheten under olika förhållanden.

– Det handlar ju mycket om det här som man kallas ”business continuity”, alltså att man ska ha en plan för hur man kan fortsätta att bedriva verksamhet under olika typer av förhållanden. Hur kan vi ställa om så att många kan jobba hemifrån om det skulle vara nödvändigt? Hur ser vi till att vi har tekniken på plats för det? Jag tror att den typen av ganska enkla åtgärder kan göra rätt stor skillnad, säger han.

Jobba på distans

Att jobba hemma-trenden håller i sig, med flexiblare arbetsvillkor, teams möten, hybridkontor och färre långa affärsresor, tror Anders Tegnell i grunden är positivt.

– Det har ju många positiva effekter att vi inte reser så mycket som vi gjorde innan. Även att man kan vara mer flexibel i sitt arbetsliv, säger han men framhåller samtidigt vikten av balans:

– Sen är det väl som vanligt så att pendeln har ju alltid en tendens att slå lite för långt. Vi behöver nog träffas en del också, det finns saker som är svårt att lösa på distans, säger han.

Han betonar också vikten av arbetsgivarens ansvar för att främja de anställdas hälsa, även när de jobbar hemifrån. Samtidigt kan det kan vara svårare att fånga upp signaler från anställda när de sitter på distans, framhåller han.

– Jag tror att det viktigaste just nu är att följa detta, och se till att man inte tappar bort folk bara för att de sitter hemma, som kan behöva hjälp på olika sätt, säger han.

Vara lite förnuftig

Men hur är det, stannar vi hemma lättare nu än förr när vi är sjuka? Inte enligt Anders Tegnell.

– Vi är nog nere på ungefär samma nivåer som innan. Jag tror att man måste försöka vara lite förnuftig där. Lite småsnorig kan man väl vara och ändå gå till jobbet, framför allt om man då varit sjuk någon dag och det sen börjar kännas lite bättre, säger han.

Lyssna och läs mer

Lyssna på hela samtalet med Anders Tegnell, före detta statsepidemiolog i vår podd Hur är läget egentligen?, podden finns där poddar finns - prenumerera gärna så att du inte missar något avsnitt.

Som extra medskick från Anders till dig som lyssnar på Hur är läget egentligen? får du köpa nya boken Tankar efter en pandemi till ett rabatterat pris: 199 kr plus 25 kr i frakt. Klicka här för att ta del av erbjudandet (Ange ”Skandia2024” som rabattkod i kassan, erbjudandet gäller tom 15/3 2024)

Hjärta

Hälsoslussen

Få hjälp och råd för att må bättre. Du kan till exempel få hjälp med samtalsterapi, sjukgymnastik, ergonomi och yrkeslivsplanering. ​​

Du kan kontakta Hälsoslussen alla dagar.

 
Till Hälsoslussen
Kvinna dricker vatten ur ett glas

  1. Kontakta Hälsoslussen

    Medarbetaren kan kontakta Hälsoslussen direkt vid t.ex. nedstämdhet, stress och sömnsvårigheter. Det spelar ingen roll om det rör jobbet eller privat­livet.
  2. Hjälp via hälso- och rehab­vägledare

    Via Hälsoslussen får medarbetaren hjälp av en hälso- och rehab­vägledare som bokar in ett möte för att göra en bedömning av vilket stöd som behövs, t.ex. samtalsterapi, sjukgymnastik eller ergonomi.
  3. Råd & stöd hela vägen

    Hälso- och rehabvägledaren följer medarbetaren från start till dess att behandlingarna är avslutade och gör regelbundna avstämningar.
Till Hälsoslussen för medarbetaren

Andra läser också om

Fler nyheter