Gå till innehåll

Vi investerar miljarder i grön omställning – på väg mot klimatmålen 

På COP28 enades världen om gemensamma krafttag för klimatomställningen. För att möta och bidra till den stora klimatomställning som världen står inför sjösatte vi på Skandia redan 2020 en ambitiös klimatfärdplan. Vi investerar löpande i gröna investeringar, nyligen i stålproducentenvia Altor i H2 Green Steel samt en miljard kronor i en ny ”blended finance”-fond. Här berättar vår hållbarhetschef Gabriel Lundström hur pensionskapitalet spelar roll för att lösa planetens stora utmaningar.

På FN:s klimatkonferens COP28 nådde nyligen de över 200 deltagarländerna en historisk överenskommelse. Där betonades att världsekonomin behöver ställa om skyndsamt genom att bland annat minska fossila bränslen och öka gröna investeringar kraftigt. 

Ett viktigt budskap som har visat riktningen för världen. Sedan kan det kritiseras för att inte vara tillräckligt starkt, men det är ändå en ljusglimt som kommer att inge ytterligare kraft i det som många, inklusive oss själva, redan påbörjat. Det ligger väl i linje med vårt tänk som vi satt sedan flera år, konstaterar Gabriel Lundström, hållbarhetschef på Skandia. 

Offensiv klimatfärdplan 

För att möta och bidra till den stora klimatomställning som världen står inför sjösatte vi redan 2020 en offensiv klimatfärdplan. Målet är att till 2025 för Skandia Liv minska innehaven i fossil energi med 75 procent och fördubbla gröna investeringar. Vi ska även öka gröna investeringar med 40 miljarder kronor till 2030 jämfört med 2020. Vi har också ökat antalet fonder med hållbarhetsfokus i Skandia Link, för att möta våra kunders typiska placeringsbehov för hållbart sparande. 

Skandia Liv har idag omkring 45 miljarder kronor i gröna investeringar som på olika sätt utgör lösningar för omställningen till en klimateffektiv ekonomi. Bland annat gröna obligationer, Skandias klimateffektiva fastigheter och infrastrukturinvesteringar inom förnybar energi, som vindkraft i Sverige och solcellsparker i Afrika. 

– Våra pensionskunder har genom Skandia Liv till exempel möjliggjort att det genereras förnybar el motsvarande behovet hos 25 000 normalstora villor i Sverige, samtidigt som vinsterna över tid kommer att generera avkastning för deras pensionssparande. När du pensionssparar har du ett kapital som kan aktiveras och arbeta för bra saker i samhället. Vi har inom Skandia Liv jobbat länge och kommit långt med våra alternativa investeringar, säger Gabriel Lundström. 

”Blended finance” 

Ett område som diskuterades på COP28 var också behovet av så kallad ”blended finance”. Det är en struktur för blandfinansiering som kombinerar offentligt och privat kapital, med syfte att skapa partnerskap. Genom att dela investeringsrisken med utvecklingsbanker, underlättar det för institutionella investerare att bidra med kapital. I november investerade Skandia Liv 1 miljard kronor i en nyskapade ”blended finance”-fond som främjar klimatomställning i utvecklingsländer.  

– ”Blended finance” är ett väldigt bra och viktigt instrument för att kunna tillföra mycket större volymer pengar, och för oss att uppnå både god avkastning för våra sparare och betydande hållbarhetseffekter, säger Gabriel Lundström. 

Aktiv förvaltning viktigt 

De globala utsläppen av växthusgaser behöver minska med hela 40% fram till 2030 för att stödja Paris-avtalets mål om att begränsa den globala uppvärmningen till högst 1,5 grader, en gräns där konsekvenserna av klimatförändringarna förväntas vara mindre allvarliga jämfört med en högre uppvärmning. Det kräver mycket stora omställningar i världsekonomin, och det brådskar: 2022 var uppvärmningen ca 1,2 grader och 2023 verkar bli ännu ett rekordvarmt år för planeten.  

– Konsekvensen om vi inte ställer om är omfattande, sen är det viktigt hur man ställer om. Finansbranschens huvudroll är att möjliggöra omställningen genom att tillföra kapital som behövs och att påverka företagen vi investerar i att sätta vetenskapligt baserade klimatmål för att accelerera sin omställning. Som sparare kan man välja sparprodukter där förvaltarna integrerar klimathänsyn när de väljer in, väljer bort och påverkar investeringar utifrån klimat och hållbarhet, något vi gjort sedan länge, säger Gabriel Lundström. 

Påverkar marknaden 

Överenskommelsen från COP28 kommer troligtvis att påverka de finansiella marknaderna, tror Gabriel Lundström:  

–  Det kommer troligen att återspeglas i hur investeringsportföljer utvecklar sig och i slutändan hur privatpersoners pensionskapital investeras. Övergången till förnybar energi och klimateffektiva lösningar kommer troligen accelerera, säger han och tillägger: 

– Pensionskapitalet vill investera mer i klimatlösningar men det är viktigt med långsiktigt stabila förutsättningar för det. Där behöver statlig politik hitta långsiktig stabila överenskommelser med höga ambitioner, säger han. 

Läs mer om hur du kan spara hållbart hos oss här

Här är 4 av Skandias gröna investeringar senaste tiden 

Skandia gör löpande gröna investeringar i linje med Klimatfärdplanen 2025. Enbart senaste månaden har vi inom Skandia Liv bland annat genomfört investeringar för totalt ett par miljarder kronor i följande investeringar, några exempel på hur våra kunders pengar jobbar för den gröna omställningen: 

Kreditfond för FN:s hållbarhetsmål

Fonden, som är ett partnerskap mellan Allianz Global Investors och den holländska utvecklingsbanken FMO, kommer att ha formen “blended finance” som syftar till att göra det enklare för institutionella investerare att bidra med kapital till utvecklingsländer. Fondens tre målsektorer – förnyelsebar energi, finansiella institutioner och jordbruk – är centrala i det globala samhällets klimatomställning. 

H2 Green Steel

Stålindustrin står för hela 10% av utsläppen av växthusgaser i Sverige och 7% av utsläppen globalt. En övergång till stål med lägre klimatpåverkan är centralt för omställningen. H2 Green Steel, är ett svenskt företag med planer att producera stål med en nästintill fossilfri process. Bolaget håller på att bygga ett stålverk i Norrbotten, med målet att producera 5 miljoner ton stål per år från 2030 till upp till 95% lägre CO2-utsläpp än vanlig stålproduktion. Skandia har investerat i H2 Green Steel via Altor. 

Zenobe

Brittisk världsledande utvecklare och leverantör av batterilösningar för eldrivna fordon och kraftanläggningar. Bolaget har hittills levererat över 1 000 eldrivna bussar och är en av Storbritanniens största leverantörer av reserv- och balanskraft i det brittiska elsystemet. 

Grön obligation utgiven av Sveaskog

Finansierar hållbart skogsbruk med hänsyn till bevarade naturvärden och ökande klimatnytta. Obligationens emissionsbelopp är 500 miljoner kr, där Skandia ensamt investerade hela beloppet.  

Så kan du som kund hos oss klimatanpassa ditt sparande: 

Det är en fördel att välja sparprodukter där förvaltarna integrerar klimathänsyn när de väljer in, väljer bort och påverkar investeringar utifrån klimat och hållbarhet.  

  • Söker du ett sparande som ger en jämn utveckling över tid, kan Skandia Liv (traditionell förvaltning) med återbäringsränta och garanti vara en bra lösning. 
  • Vill du spara i fonder kan du i Skandia Link antingen välja själv eller få hjälp med fondvalen och hitta en risknivå som passar dig. 

I båda sparformerna erbjuder vi dig en sparportfölj som både ger god riskspridning och har en tydlig hållbarhetsprofil. Vi granskar fonderna i Skandia Link och investeringarna i Skandia Liv utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Allt från affärsetik, till miljö och mänskliga rättigheter samt hur investeringarna bidrar till en hållbar utveckling. Vi erbjuder även ett brett och växande utbud av fonder med hållbarhetsfokus, dessa hittar du i vår fondlista genom att klicka i boxen ”hållbarhetsfokus”. 

Skandia Liv i siffror – traditionell förvaltning

Siffrorna är angivna före skatt och avgifter. Siffrorna uppdateras månadsvis i slutet av månaden efter. Vid års-, halvårs- och kvartalsskifte ska Skandia Livs styrelse godkänna bokslutet innan siffrorna redovisas. Då kan det dröja lite längre.
Återbäringsränta 

Genomsnittlig återbäringsränta de senaste 5 åren (2019–2023)

6,3 %

Återbäringsränta 1 juni 2024

6 %

Genomsnittlig återbäringsränta de senaste 12 månaderna (november 2023-oktober 2024)

5,1%
Totalavkastning

Totalavkastning under året t.o.m. 2024-10-31

6,2%

Totalavkastning de senaste 12 månaderna (november 2023-oktober 2024)

9,2%
Solvens 

Solvensgrad 2024-10-31

206%
Konsolidering   

Kollektiv konsolideringsgrad 2024-10-31

106% 
Marknadsvärde   

Marknadsvärdesfaktor fr.o.m. 2009-09-16

1.00 (0%)