Dags för lönesamtal? Löneväxling är ett bra sätt att locka och behålla talanger
Attrahera och behåll de bästa medarbetarna – utan någon extra kostnad för dig som arbetsgivare. Att erbjuda dina medarbetare att löneväxla är en riktig ”win-win”, och från i år lönar det sig för fler än någonsin. Så se till att lyfta löneväxling i kommande lönesamtal och vid rekrytering. Så här fungerar det.
En vanlig miss är att bara ha en lönediskussion – bredda i stället till att berätta om hela ditt förmånspaket. Både när du rekryterar och när du har lönesamtal med befintliga kollegor.
Ett förmånspaket innehåller flera komponenter än lönen, till exempel tjänstepension, hälsoförsäkring, andra trygghetslösningar och pensionspolicys och avtal. Dessutom är det en del av ett större paket där varumärke, miljö, kollegor, lön och karriärutveckling också ingår.
Lyft till exempel detta:
- Hur stor del av lönen sätts av i tjänstepension varje månad, gärna i kronor och ören.
- Vad har ni för hälsoförsäkring och vad ingår i den?
- Har ni en vårdförsäkring, vad innebär den konkret?
- Har ni en sjukförsäkring, vad ingår där?
- Har ni en hälsoapp?
- Erbjuder ni löneväxling till mer tjänstepension?
- Har ni tjänstepension hos oss kan era medarbetare få rabatt på bolån.
- Har ni andra förmåner, inom eller utanför tjänstepensionen?
Erbjud löneväxling
Inflationen har gjort att brytpunkten för den statliga inkomstskatten inte ska justeras upp automatiskt i år. Det innebär att fler kan löneväxla 2024, vilket är ett förmånligt sätt för dina medarbetare att pensionsspara lite extra. Bra anställningsförmåner som till exempel att erbjuda löneväxling underlättar för att både behålla och locka de bästa medarbetarna till företaget.
Löneväxling, där du kommer överens med din medarbetare att omvandla en del av lönen till pension, är ett bra erbjudande vid löneförhandlingar, jobbintervjuer och en förmån som allt fler medarbetare efterfrågar.
— Om du har medarbetare som börjar betala statlig inkomstskatt 2024, kan löneväxling vara en bra möjlighet att lyfta upp i årets medarbetarsamtal, säger Michael Enberg affärsspecialist på Skandia.
Löneväxling - en win-win
Löneväxling är en riktig "win-win" för både arbetsgivare och anställda. Eftersom skatten på pensionssparande är lägre än sociala avgifter på lönen kan du till och med välja att betala in upp till ca 6 procent extra till medarbetarens pension utan att det kostar företaget mer.
För medarbetaren är det ett bra sätt att spara extra till pensionen. Sparandet kan nämligen bli högre än löneminskningen då man betalar skatt först på pensionsutbetalningarna – och den kan bli lägre än vad medarbetarna i dag betalar i skatt på lönen.
För vem passar löneväxling?
Det är upp till varje arbetsgivare att bestämma ifall de vill erbjuda löneväxling.
Löneväxling till tjänstepension passar i första hand den som tjänar lite mer, med en lön minst 51 200 kronor (för 2024) efter avdraget för löneväxlingen. Om lönen blir lägre minskar allmän pension, sjukpenning, föräldrapenning och andra förmåner inom socialförsäkringen.
Vill du erbjuda löneväxling till dina medarbetare – Kontakta din rådgivare.
Vår löneväxlingstjänst underlättar
För att underlätta löneväxling har vi på Skandia tagit fram en tjänst utan extra kostnad. Den innebär att era medarbetare enkelt kan ansöka om att löneväxla digitalt, och förenklar administrationen för både mindre och lite större företag.
Vill du komma igång med digital löneväxling? Ta kontakt med din rådgivare för mer information.
3 fördelar med löneväxling för dig som arbetsgivare
- Attraktiv arbetsgivare – ett sätt att både behålla och rekrytera talangfulla medarbetare.
- Löneväxling påverkar inte den ordinarie lönestrukturen.
- Sparandet för medarbetaren blir högre än löneminskningen.
Andra läser också om
Bästa redskapen mot psykisk ohälsa – 3 tips som hjälper dig att agera i tid
Den 1 juli slopades ersättning för höga sjuklönekostnader. Det ökar pressen på dig som chef att hjälpa de medarbetare ... Läs mer
Checklista för jobbintervjun: Så lockar ditt företag de bästa talangerna
Vill du attrahera de bästa talangerna? Det finns en sak som väldigt många missar och som är högaktuellt i tider när ... Läs mer
Slopad ersättning för sjuklön gör hälsoarbetet viktigare
Från och med den 1 juli 2024 kommer arbetsgivare inte längre få ersättning för höga sjuklönekostnader. Detta kan leda ... Läs mer