Gå till innehåll

Sval bostadsmarknad – hur ska man tänka nu? Vi reder ut

Törs man köpa en bostad nu? Ska man köpa eller sälja först? Hur hittar man bästa räntan? Vi ger dig svaren och går igenom vad du bör tänka på, nu när bostadsmarknaden blivit lite svalare.

Två kvinnor flyttar inredning

Vågar jag köpa bostad nu? 

Utbudet av bostäder till salu är nu rekordhögt medan spekulanterna är något färre och mer avvaktande. Trots den osäkra bostadsmarknaden kan det finnas olika anledningar att överväga att ge sig in i den. Om du redan äger en bostad och funderar på att köpa en ny, kan du glädja dig åt att du säljer och köper i samma marknad.  

Innan du köper en ny bostad bör du ansöka om ett bolån för att med säkerhet veta att du har finansieringen klar. Vårt råd är även att du själv gör en noggrann kalkyl över vad du är beredd att betala för ditt boende.

Titta inte enbart på vad lånet skulle kosta idag utan räkna på vad ytterligare räntehöjningar skulle innebära och räkna fram var din smärtgräns går. Se också till att du har utrymme för oväntade utgifter i din ekonomi, som att bilen går sönder eller du blir sjukskriven en period.  

Vi rekommenderar att du tar höjd för ett buffertsparande, pengar som du sparar för oförutsedda utgifter kopplade till hemmet, till exempel om du behöver köpa en ny tvättmaskin. Kom igång med ett buffertsparande idag. 

Tips! Lyssna också på vår podd om trygghet på bostadsmarknaden

Hur mår egentligen dagens nya bostadsmarknad? I vår podd En påse pengar pratar vi om en av livets allra största affärer och hur vi kan öka tryggheten och transparensen för både köpare och säljare med Sohel Sultan, grundare av tjänsten BudID och Tommy Björinge, bolånespecialist på Skandia.

Vill du få nya avsnitt automatiskt i din mobil kan du prenumerera via: Spotify  Apple Podcasts

Ska jag köpa eller sälja först? 

I osäkra tider väljer många att sälja sin bostad innan de köper en ny. Fördelen är då att du vet exakt hur mycket du kan lägga i kontantinsats för ditt nästa boende. Nackdelen är att du har en tidsgräns för att hitta ett nytt boende innan du måste lämna det gamla.

Vårt råd är att skaffa dig en så realistisk bild som möjligt av vad du skulle kunna få för ditt nuvarande boende. Titta på vad liknade boenden sålts för och prata gärna med en lokal mäklare, för att få en så bra bild som möjligt av prisläget.  

Vi rekommenderar också att du pratar med banken innan du slår till på en ny bostad. Få hjälp med att räkna på var gränserna går för dig, hur skulle det till exempel se ut om du skulle behöva behålla två boenden under en period? Detta ger dig en klarare bild av din ekonomiska situation innan du tar ditt nästa steg på bostadsmarknaden.

Hur ska jag tänka kring räntor?

Det är alltid smart att hitta förmånliga priser och se över din ränta, för att säkerställa att du inte betalar onödigt mycket för ditt boende. Vi är stolta över att våra bolånekunder har betalat mindre än marknadens snittränta de senaste fyra åren! Just nu ligger snitträntan på 4,44% för lån med tre månaders bindningstid. Varför inte räkna på vilken ränta vi kan erbjuda dig?  

Hos de flesta banker behöver du vara en duktig förhandlare för att få rabatt på ditt bolån. Vi tycker inte att det är rättvist. Allt fler upptäcker våra förhandlingsfria bolån. Hos oss kan du lita på att du får samma rabatt som din granne om era förutsättningar är desamma.  

Att flytta ditt bolån till oss är enkelt, och vi finns här för att hjälpa dig med flytten! 

Lika viktigt som att inte betala för mycket i bolåneränta är det att se till att du får ränta på dina sparpengar. Hos oss får du idag 3,65% i ränta på ett sparkonto och mellan 3,90% - 4,20% i sparränta om du placerar dina pengar på 3 månader eller 1 år. Självklart omfattas alla kontona av insättningsgarantin. Ta gärna en titt på våra sparkonton och se vilket som passar dig.

Självklart gäller insättningsgarantin

Vårt sparkonto och fasträntekonto omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kronor. Riksgälden ska göra ersättningen tillgänglig för kunden för utbetalning inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Utöver detta belopp kan kunden få ersättning för insättningar kopplade till vissa särskilt angivna händelser, t.ex. försäljning av privatbostad, erhållet avgångsvederlag och erhållen försäkringsersättning med högst 5 miljoner kronor. För mer information läs mer här.

Räkna ut din bolåneränta här!


Det ger dig extra rabatt på bolånet!

Det ger dig extra rabatt på bolånet!

%

Din boränta beror på

 • Hur mycket du lånar 
 • Bostadens värde
 • Om du har tjänstepension hos oss
 • Om bostaden har energiklass A-B
Din ränta
Effektiv ränta

Så här har vi räknat

 • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
 • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
 • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
 • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.

Din rabatt
Lånebelopp
Belåningsgrad
Månadskostnad
efter skatteavdrag
Din rabatt
Din ränta

Så här har vi räknat

 • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
 • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
 • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
 • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.

Belåningsgrad

 • Räntebelopp
  Amortering (minst %,  kr)
  kr

  Vid belåningsgrad över 70 % ska 2 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

  Vid belåningsgrad över 50 % upp till och med 70 % ska 1 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

  Vid belåningsgrad som högst är 50 % kan amorteringsfrihet beviljas med max 5 år i taget.

  Vid skuldkvot som överstiger 4,5 gånger årsinkomsten tillkommer 1 % amortering per år, oavsett belåningsgrad. Läs mer här

  kr

  Fyll i dina övriga boendekostnader, t ex driftskostnader, månadsavgift, fastighetsavgift och tomträttsavgäld. 


  • Total månadskostnad
  • Skatteavdrag
  • Efter skatteavdrag

Två kvinnor flyttar inredning

Flytta ditt bolån till oss

Dags för ett förhandlingsfritt bolån? Att flytta bolånet till oss är enkelt och ofta finns det mycket pengar att spara.

Läs mer om att flytta bolånet

Fler nyheter