Styrräntan sänks igen – så påverkas du av beskedet
Riksbanken sänker styrräntan för andra gången i år, från 3,75 procent till 3,50 procent. Det är den andra sänkningen efter att styrräntan höjts vid tio tillfällen sedan 2016. Vad betyder det för dig med bolån? Vår bolåneexpert Tommy Björinge ger sina svar.
Vad innebär sänkningen för mig?
Även om styrräntan är en av flera faktorer som påverkar vilka bolåneräntor banken kan erbjuda vid utlåning, har Skandia redan sänkt sin rörliga ränta då man förutspått en sänkning från Riksbanken.
– Vi sänkte den rörliga räntan redan den 9 augusti och då för femte gången i år, säger Tommy.
Viktigt att komma ihåg är dock att det som kallas rörlig ränta faktiskt är en ränta som är bunden i tre månader. Det innebär att du först märker effekten av en sänkning vid lånets nästa ränteändringsdag, som du ser i vår app eller på internetbanken.
Sänkningen innebär i praktiken att räntekostnaderna blir lägre för dig som bolånekund hos oss. Till exempel innebär en räntesänkning från 4,54 % till 4,29 % på ett lån på 3 miljoner kronor en besparing på 625 kronor i räntekostnader i månaden.
Är det läge att binda räntan?
Då även de bundna räntorna sjunkit och i många fall är lägre än tremånadersräntan är det många som undrar om de är läge att binda räntan. Att välja mellan bunden och tremånadersränta för ditt bolån kan vara svårt.
– I grund och botten handlar det om vilken livssituation du befinner dig i. Boendekostnaden är ofta den största utgiften, så det är viktigt att tänka på hur du hanterar din bolåneränta, säger Tommy.
Historiskt sett har det ofta varit mer fördelaktigt att inte binda bolåneräntan på längre perioder. Marknadens svängningar har gjort att tremånadersräntan ofta har varit lägre än de bundna över tid.
– Men om du vill sova lite lugnare på natten och får ett bra erbjudande kan du överväga att binda ditt bolån för att få kontroll över räntekostnaden de närmaste åren, säger Tommy.
Innan du beslutar dig för att binda hela eller delar av ditt bolån bör du fundera över hur länge du ska bo i din nuvarande bostad. Om du planerar att flytta den närmaste tiden kan det vara bra att välja en kortare bindningstid på lånet för att undvika eventuell ränteskillnadsersättning.
Så väljer våra kunder att binda sina lån
Kan man vänta sig fler sänkningar?
– Prognosen just nu är att inflationen kommer stabilisera sig runt inflationsmålet på 2 procent säger Tommy. Det innebär att Riksbanken kommer behöva sänka styrräntan ytterligare för att inflationen inte ska falla under målet.
I enlighet med Riksbankens egen prognos kan vi förvänta oss ytterligare två till tre räntesänkningar under andra halvåret. Med en förväntad styrränta mellan 2,75-3,00 procent.
Samtidigt påpekar man att läget är osäkert givet hur bland annat geopolitik, konjunktur och kronans växelkurs påverkar inflationen. Nästa besked från Riksbanken kommer den 25 september.
Byt till ett förhandlingsfritt bolån
Har du fått nog av att förhandla med din storbank? Vi tycker inte att du ska behöva bråka eller vara besvärlig för att få en schysst bolåneränta. Därför garanterar vi att du får samma rabatt som din granne om era förutsättningar är desamma.
Så flyttar du bolånetDärför ska du välja ett förhandlingsfritt bolån
Många bankkunder upplever problem med bankernas regler kring förhandling av bolåneräntor. Det finns en känsla av ... Läs mer
Riksbanken sänker styrräntan – så påverkas du som bolånetagare
Riksbanken meddelade nyligen att styrräntan sänks med 0,25 procentenheter till 3,25 procent. Efter hittills tre ... Läs mer
Köpa hus – här är tio viktiga saker att tänka på
Vill du förverkliga drömmen att få packa flyttkartonger, märka upp en nyckel i knippan och öppna dörren till ditt ... Läs mer