Experten förklarar: Så kan du tänka när det svänger på börsen
Senaste tiden har bestått av stora kursrörelser på börsen. Hur ska du tänka kring ditt långsiktiga sparande när det är turbulent på börsen? Vår makroekonom Seyran Naib reder ut.
Augusti månad har hittills präglats av stora marknadsrörelser, vilket vittnar om att osäkerheten är stor. Men trots den senaste månadens turbulens har ett världsindex sedan årsskiftet fortfarande avkastat närmare 14 procent i svenska kronor, vilket är betydligt mer än en genomsnittlig årsavkastning under de senaste 10 åren.
När svängningarna på aktiemarknaden är stora är det vanligt att oron för att förlora mer kapital ökar ordentligt och instinkten att ”rädda det som räddas kan” tar överhand. Om oron tar överhand bör man givetvis fundera på om den långsiktiga risknivån är rätt. Eller om det är just då man ska se över portföljen.
För de allra flesta brukar det bästa vara att hålla sig till sin långsiktiga sparstrategi. Man brukar säga att tid på börsen slår tajming och historiskt har det visat sig att den som sparar regelbundet och är långsiktig ofta är den som lyckas bäst med sina investeringar. Oftast ska man sitta lugnt i båten när det blåser som mest. Men det förutsätter såklart att du har en lång sparhorisont och känner dig trygg med risknivån i din portfölj.
Tre snabba tips
1. Se över din risknivå
För den som sparar långsiktigt, säg 10 år eller längre, kvarstår det faktum att aktier historiskt sett visat sig svårslaget. Men det är viktigt att se till att risknivån är rätt för dig. Kapital som behöver användas inom en snar framtid har inget på börsen att göra. Dessutom, om den senaste tidens börsturbulens bidragit till sömnlösa nätter och oro så bör man fundera på om den långsiktiga risknivån i portföljen är rätt.
2. Sprid riskerna i ditt långsiktiga sparande
För att skydda sig mot bakslag behöver vi tänka på balansen i portföljen. Det kan handla om att sprida innehaven mellan olika risknivåer, branscher, och fördelningen mellan fondtyper (aktiefonder, räntefonder, blandfonder m.m.). Men också fördelningen mellan exempelvis tillväxtaktier och värdeaktier.
3. Spara regelbundet
Sprid ut dina investeringstillfällen med hjälp av månadssparande, det är svårt att tajma marknaden.
Det här har hänt på aktiemarknaden:
Sedan slutet av oktober förra året har optimismen på aktiemarknaden varit stor och kursrekorden har avlöst varandra. Volatiliteten på aktiemarknaden har varit låg och investerare har inte sett några tydliga orosmoln framför sig. Men sedan början av augusti har en del av uppgången raderats.
Den främsta orsaken till turbulensen är svagare amerikansk makrostatistik. USA:s ekonomi, som tidigare varit mycket motståndskraftig, ser nu ut att bromsa in. Sedan juli månad har makrosiffrorna försämrats så pass mycket att investerarna nu är oroliga för att den amerikanska ekonomin försämras i allt för snabb takt och att Fed är för sena med räntesänkningar.
Därutöver har aktievärderingen i USA (främst för de AI-relaterade bolagen) varit ansträngd. Sektorrotationen inom aktiemarknaden från tech-och AI relaterade bolag till mer defensiva sektorer påbörjades redan vid halvårsskiftet, men har tilltagit i styrka under den senaste månaden. Trots att rapportsäsongen för andra kvartalet hittills har varit ganska bra, har tech-bolagen inte lyckats nå upp till marknadens högt ställda förväntningar. Högt värderade bolag som rapporterat svagare än väntat har därför straffats extra hårt. Det positiva är dock att värderingen på amerikanska bolag nu har kommit ned.
Parallellt med svagare makrostatistik och ansträngda aktievärderingar har den geopolitiska oron i Mellanöstern eskalerat ytterligare och involverat fler länder. Hittills har effekten på de globala finansmarknaderna varit begränsad men skulle hot om hämndattacker infrias och situationen eskalera ytterligare så kommer effekterna bli desto mer betydande. Att det ännu inte har gett tydligare avtryck på exempelvis oljepriset är troligen på grund av att oron för recession i USA är större.
En annan katalysator var räntehöjningen från den japanska centralbanken (BoJ) som bidrog till att japanska aktier föll kraftigt i börsoron. Risken att inflationen stiger allt för mycket har oroat centralbanken, som även väntas fortsätta sina räntehöjningar under hösten. Det finns givetvis något positivt med att Japan lämnar deflationen (som varat sedan 1990-talet) och att BoJ nu blygsamt kan börja höja räntan. Men reaktionerna på aktie-och valutamarknaden har varit kraftiga och vittnar om att framtida ränteskillnader mellan länder spelar stor roll. Sedan räntehöjningen den 31 juli har den japanska yenen stärkts mot dollarn och Nikkei-indexet fallit med närmare 11 procent.
Avkastningssiffrorna är per den 12 augusti 2024
Vi sköter förvaltningen
Du får en aktiv förvaltning med unika placeringsmöjligheter som vi vi sköter åt dig efter hur marknaderna ändras.
Så sparar du i Skandia LivTänk på
Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.
Andra läser om
Sugen på att komma igång med ett sparande? Bästa tipsen till dig
Du är ung och taggad, i slutet av gymnasiestudierna eller kanske precis i början av nästa kapitel i livet där planer på ... Läs mer
Spara med omtanke och bidra till cancerforskning
Varje år drabbas fler än 70 000 personer av cancer i Sverige. Men tack vare forskningens framsteg kan idag två av tre ... Läs mer
Riksbanken sänker styrräntan – så påverkas du som bolånetagare
Riksbanken meddelade nyligen att styrräntan sänks med 0,25 procentenheter till 3,25 procent. Efter hittills tre ... Läs mer