Gå till innehåll

Riksbanken höjer räntan igen – är räntetoppen nådd?

Som väntat höjde Riksbanken idag styrräntan med 0,25 procentenheter. Räntan lyftes därmed till 4 procent, vilket är den högsta nivån sedan 2008. Vad händer nu, och hur kan man tänka som bolånetagare? Vi reder ut.

Centralbankernas stora och snabba räntehöjningar sedan början av förra året har bidragit till att konjunkturen dämpats och att den globala inflationen börjat sjunka. I september valde den amerikanska centralbanken Fed att trycka på pausknappen. Den europeiska centralbanken ECB höjde räntan ytterligare men signalerade samtidigt att penningpolitiken kommer att anpassas framöver. Räntetoppen för dessa centralbanker är troligtvis nådd, men samtidigt finns det en beredskap att agera och man stänger inte dörren för ytterligare räntehöjningar framöver.  

Riksbankens nya räntebana indikerar att styrräntan kan komma att höjas ytterligare. Visserligen går utvecklingen åt rätt håll då både tillväxten och inflationen mattats av under de senaste månaderna. Men inflationstrycket i svensk ekonomi är fortfarande för högt och Riksbanken vill se ännu tydligare tecken på avmattning innan de trycker på pausknappen. Samtidigt flaggar man för att räntesänkningar ligger långt fram i tiden.  

Svag krona ger Riksbanken huvudbry 

Den svenska kronan fortsätter sin kräftgång och har försvagats kraftigt mot både euron och dollarn på senare tid. I mitten på september nådde kronan dessutom en ny bottennivå mot euron och ligger i skrivande stund kvar kring bottennivåerna. 

I samband med dagens räntebesked betonas problematiken med kronförsvagningen. Även om Riksbanken inte har ett mål för växelkursen finns ett stort missnöje med den svaga valutan då det spär på inflationsuppgången och gör centralbankens arbete svårare. För att stötta kronan beslutade Riksbanken vid förra mötet i juni att öka takten ytterligare på försäljning av värdepapper.  

I samband med det penningpolitiska beskedet i september meddelade även Riksbanken att de kommer valutasäkra en del av sin valutareserv, vilket syftar till att begränsa Riksbankens förluster om kronan stärks. Riksbanken tydliggör dock att beslutet inte har något penningpolitiskt syfte, men oavsett skickar det en signal om att den svaga kronan inte uppskattas av Riksbanken.  

Vad händer med räntan framöver?  

Efter dagens höjning signalerar Riksbanken att styrräntan kan komma att höjas ytterligare till följd av det höga inflationstrycket och den svaga kronan. Risken för att inflationen inte ska falla tillräckligt snabbt har därmed ökat.  

Riksbanken poängterar dock att styrräntan nu ligger på en åtstramande nivå. Efterfrågan i ekonomin har dämpats och inflationen har vikt ned. Men för att säkerställa att inflationen fortsätter ner och stabiliseras kring inflationsmålet om 2 procent behövs fortsatta åtstramningar. Enligt Riksbanken behöver penningpolitiken dessutom vara åtstramande under en längre period. Även om inflationen kommer att komma ner i snabb takt i år dröjer det ändra fram till 2024 innan den viktiga kärninflationen (inflation exklusive energipriser) närmar sig inflationsmålet.  

Man kan alltså konstatera att räntetoppen är nära men att jobbet kanske inte riktigt är klart ännu. Inkommande statistik kommer därmed vara avgörande för när Riksbanken väljer att trycka på pausknappen.   

Hur kan man tänka som bolånetagare?

Skandiabankens vd Arvid Krönmark kommenterar:

"Riksbankens senaste höjning var väntad av marknaden – vi ska komma ihåg att även om inflationen har stävjats något så ligger den fortfarande långt över Riksbankens mål.

Bolåneräntorna påverkas av kostnaden att låna upp pengar, stiger styrräntan så stiger således även bolåneräntorna. För majoriteten av svenska hushåll har bolånekostnaderna ökat markant sedan början av 2022 och det kan därför vara läge för många att se över sin privatekonomin.

Mitt tips är att jämföra de olika aktörernas villkor och se om det kan vara lönsamt att byta bolånegivare."

Byt till ett förhandlingsfritt bolån

Har du fått nog av att förhandla med din storbank? Vi tycker inte att du ska behöva bråka eller vara besvärlig för att få en schysst bolåneränta. Därför garanterar vi att du får samma rabatt som din granne om era förutsättningar är desamma.

Så flyttar du bolånet

Bolånekalkyl – se din ränta direkt


Det ger dig extra rabatt på bolånet!

Det ger dig extra rabatt på bolånet!

%

Din ränta beror på

  • Hur mycket du lånar 
  • Bostadens värde
  • Om du har tjänstepension hos oss
  • Om bostaden har energiklass A-B
Din ränta
Effektiv ränta

Så här har vi räknat

  • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
  • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
  • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
  • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.

Din rabatt
Lånebelopp
Belåningsgrad
Månadskostnad
efter skatteavdrag
Din rabatt
Din ränta

Så här har vi räknat

  • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
  • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
  • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
  • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.

Belåningsgrad

  • Räntebelopp
    Amortering (minst %,  kr)
    kr

    Vid belåningsgrad över 70 % ska 2 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

    Vid belåningsgrad över 50 % upp till och med 70 % ska 1 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

    Vid belåningsgrad som högst är 50 % kan amorteringsfrihet beviljas med max 5 år i taget.

    Vid skuldkvot som överstiger 4,5 gånger årsinkomsten tillkommer 1 % amortering per år, oavsett belåningsgrad. Läs mer här

    kr

    Fyll i dina övriga boendekostnader, t ex driftskostnader, månadsavgift, fastighetsavgift och tomträttsavgäld. 


    • Total månadskostnad
    • Skatteavdrag
    • Efter skatteavdrag

Andra läser om...

Till nyhetsarkivet