Gå till innehåll

Sänk sjukfrånvaron med Hälsoslussen

Sjukfrånvaro är en utmaning som påverkar både medarbetare och arbetsgivare. Med fokus på förebyggande insatser och stöd vid såväl fysiska som psykiska besvär är Hälsoslussen ett bra verktyg när det kommer till att hantera och förebygga hälsoproblem på arbetsplatser.

Hälsoslussen finns till för dig som inte mår bra eller riskerar att bli sjuk. Du som har en vård- eller hälsoförsäkring kan via Hälsoslussen få tillgång till förebyggande hjälp, planerad vård, sjukvårdsrådgivning och rehabilitering. Vi har byggt in låga trösklar för att man enkelt ska få hjälp i tid vid exempelvis nedstämdhet, stress, värk eller med rehabilitering för att snabbt komma tillbaka till jobbet. Hälsoslussen har en hög kundnöjdhet gällande både tillgänglighet digitalt och i telefon. Kunderna ger servicen 4,5 av 5 i genomsnittligt betyg. 

Så fungerar Hälsoslussen 

Hälsoslussen bemannas av sjuksköterskor från vår samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center (SRC) som kan ge sjukvårdsråd direkt till dig som kund. Natalie Öberg är sjuksköterska på Sophiahemmet Rehab Center och tycker det finns många fördelar med sitt jobb. 

Det roligaste med mitt jobb är att jag får hjälpa människor att må bättre och förbättra sin livskvalitet. Det är också givande att se hur Hälsoslussen kan bidra till att minska sjukfrånvaron och skapa friskare arbetsplatser, säger Natalie. 

Vilka kan söka hjälp via Hälsoslussen? Alla som har vår Vård- eller Hälsoförsäkring kan dra nytta av Hälsoslussen. När du kontaktar Hälsoslussen kommer du att prata med en sjuksköterska som har bred erfarenhet från vården samt är specialiserad på arbets- och hälsofrågor. Sjuksköterskan kommer att ta reda på dina besvär och hjälpa dig att hitta den hjälp du behöver. 

Våra kunder söker hjälp för många olika typer av problem och besvär. Exempelvis fysiska besvär såsom knä- och ryggbesvär eller högt blodtryck. Psykiska besvär såsom nedstämdhet, oro och ångest, men även arbetsrelaterade besvär såsom stress, konflikter och bristande arbetsmiljö.  Ju tidigare du söker hjälp, desto större är chansen att du snabbt kan få ett bra resultat och må bättre, berättar Natalie.  

Snabb och professionell hjälp 

Både medarbetare och arbetsgivare kan dra nytta av Hälsoslussen. Medarbetare får snabb och professionell hjälp, kan förebygga sjukfrånvaro och förbättra sitt välmående. Arbetsgivare kan minska sjukfrånvaron, öka medarbetarnas engagemang och produktivitet samt skapa en hälsosam arbetsmiljö. Arbetsgivare kan också få hjälp med en behovsanalys och få förslag på passande åtgärder. Om arbetsgivaren vill kan de komplettera med olika arbetsmiljö- och hälsotjänster.  

Genom låga trösklar blir den enkelt och man vågar att söka hjälp i tid. Det ska vara enkelt, tryggt och smidigt att få hjälp, oavsett om man är sjukskriven eller inte. Låga trösklar är viktigt för att tidigt upptäcka, förebygga och behandla hälsoproblem, säger Natalie och fortsätter: 

— Vi är ett fantastiskt team av sjuksköterskor på Hälsoslussen och vi brinner för att hjälpa våra kunder. Vi är stolta över vår arbetsplats och att få vara en del i att få våra kunder att må bättre. 

Behöver du komma i kontakt med Hälsoslussen? 

Hälsoslussen är öppen på vardagar mellan 08.00-16.30. Du kan boka tid digitalt och få sjukvårdsrådgivning dygnet runt.

Du får då stöd och rådgivning för att hantera din sjukdom, förbättra din arbetsförmåga eller förebygga ohälsa. Det spelar ingen roll om problemen beror på jobbet eller är privata.

Är du medarbetare som behöver komma i kontakt med Hälsoslussen behöver du inte berätta för din chef att du kontaktar Hälsoslussen, men det kan vara en bra idé då din chef kan vara med och stödja dig i din rehabilitering.

Till Hälsoslussen

Hälso- och rehabvägledaren David: ”Jag är med från start till mål”

Hälso- och rehabvägledaren David Linde delar med sig av sina bästa tips för skapa en hälsosam arbetsmiljö - men också hur du som chef kan tänka när en medarbetare inte mår bra. 

Läs Davids tips här

Psykologens tips: Så undviker du att gå in i väggen

Lång tid av överbelastning utan återhämtning kan leda till utmattningssyndrom. Här är varningstecknen att ta på allvar.

Psykologens bästa tips