Gå till innehåll

Så fattar du ditt livs bästa ekonomiska beslut

Alla beslut måste inte vara perfekta, men vill du fatta ett riktigt bra så behövs både analys och intuition. Det säger ekonomiprofessor Gustav Tinghög som forskar på beslutsfattande – och konstaterar att vägen till finansiell framgång stavas automatisering! Här är hans 4 smarta tips för att göra rätt val mot ekonomisk framgång.

Lyssna på ekonomiproffesor Gustav Tinghög i vår ekonomipodd En påse pengar i klippet ovan.

Vi tar mellan 20 000-35 000 beslut om dagen, och de flesta går av bara farten, det säger ekonomiprofessor Gustav Tinghög i vår ekonomipodd En påse pengar. Att väga för- och nackdelar och ta in information för att försöka komma fram till det perfekta beslutet är nämligen bland det mest mentalt jobbiga som finns, så det orkar vi bara göra kanske tre gånger om dagen.

– De flesta av våra beslut går på rutin eller någon slags tumregel. De bygger mycket på erfarenhet, säger han.

Det gäller att lägga fokus rätt, ibland tenderar vi att fastna i beslut som kanske inte är så relevanta, framhåller Gustav och poängterar att det oftast är bättre att fatta nio beslut som är ”good enough” än ett som är jättebra:

– Man ska inte slösa för mycket av sin mentala beslutskapacitet på beslut som inte är viktiga. Viktiga beslut är sådana som har långtgående konsekvens för en själv, som var ska jag bo, vad ska jag bli?

Intuition och analys

Vissa av oss är mer analytiskt lagda och vill använda oss av Excelark och fatta beslut utifrån någon egenhändigt ihopsnickrad algoritm, medan andra går mer på magkänsla, berättar Gustav.

– Vad som avgör om man är en bra beslutsfattare är förmågan att skifta mellan att kunna använda sig av intuition och att tänka lite mer analytiskt och noggrant. Bra beslutsfattande bygger på analys, men tar in känslan, säger han och tillägger:

– Vårt analytiska tänk leder ofta till att vi begränsar vilken information vi tar till oss, för vi kan inte ta till oss allt, medan vår magkänsla har mycket bättre förmåga att se till helheten.

Självreflektion och automatisering

För att ge sig själv de bästa förutsättningarna är det viktigt att fundera över vad som brukar leda till att man fattar sämre beslut och sedan försöka undvika att gå i de fällorna.

– Jag brukar prata om beslutshygien, att man ser till att inte skaffa sig en massa dåliga beslutsvanor som att alltid handla efter jobbet när man är hungrig, trött och sur.

Det är också smart att automatisera beslut, framhåller Gustav. Som att starta ett autogiro för ditt sparande som dras automatiskt varje månad när lönen precis kommit in på kontot.

– Det är alltid mycket enklare att fatta sådana beslut med pengar man precis har fått än att göra det när man liksom har vant sig vid en viss levnadsnivå och ska försöka skära tillbaka, säger han.

Fatta de bästa besluten för din ekonomi – Gustavs 4 tips

1) Lev inte över dina tillgångar. Det gäller inte bara finansiella tillgångar, vilket också är viktigt, utan också mentala tillgångar: slösa inte din energi på onödiga saker.

2) Försök se till helheten. Både vad gäller den finansiella aspekten, och hela ditt liv. Se då och då över din situation och de beslut du tagit och korrigera om det behövs, så att du ser till att du är på rätt väg. Det kan handla om att se över ditt sparande och justera din risk och dina investeringar.

3) Gör tid för självreflektion. Fundera över vad du är bra och mindre bra på när det kommer till finansiella beslut och försök skapa rutiner för att undvika att gå i dina fällor. Lär av dina misstag.

4) Automatisera jobbiga beslut. Det kan till exempel handla om att starta ett autogiro för ditt sparande, så att det dras direkt när lönen kommit in på kontot. På så sätt blir det med större säkerhet av.

Lyssna på hela poddavsnittet med Gustav – och prenumerera gärna på vår ekonomipodd En påse pengar så att du inte missar nästa spännande avsnitt. Lyssna på Spotify Lyssna på Podcaster Lyssna här på sajten

Tips! Du vet väl att vi också har en hälsopodd: Hur är läget egentligen?

Vad kan ett månadssparande ge?

Hoppsan, ett fel uppstod

Andra läser om

Se fler nyheter