Gå till innehåll

Vanligt att gå ner i tid för att vårda anhöriga

Hela 1,2 miljoner svenskar vårdar en närstående vid sidan av sitt arbete och var sjunde person lägger så mycket som 30 timmar eller mer per vecka. Det visar vår nya rapport ”Nära och kära”.  Med vår tjänst Omtanke vill vi stötta.

Tre generationer av tjejer

Att ta hand om sina närstående vid sidan av sitt arbete är vanligt i Sverige, visar vår nya rapport Nära och kära. Det vanligaste är att personer som själva är i medelåldern ger vård till sina föräldrar, som får försämrad hälsa och därmed behov av vård, i takt med att de åldras.

Var sjunde anhörigvårdare lägger ned 30 timmar eller mer per vecka på vård av sina anhöriga, en tredjedel upplever att det påverkar deras arbetsförmåga, och en dryg tredjedel förlorar sömn minst en natt per vecka på grund av anhörigvård.

– Vi ser att det är vanligt att man någon gång under livet stöttar en närstående. Det som är oroväckande är att så många anger att de gått ner i arbetstid samt att de förlorar sömn till följd av arbetet som de lägger ner. Vi ser en tydlig risk att anhörigvård, för dessa personer, kan bli en börda som konkurrerar med andra delar av livet såsom sömn, arbete, den egna hälsan och relationer, säger vår hälsoekonom Jenny Wiener. 

Vanligare bland kvinnor

Ungefär fyra av fem som går ner i arbetstid för att vårda en närstående är kvinna.

– Det är klart att vi som pensionsbolag ser stora risker med att det är övervägande kvinnor som går ner i tid för att ta hand om en närstående. I Sverige har närmare 15 000 kvinnor gått ner i arbetstid, vilket innebär att dessa kvinnor får det extra kämpigt själva när det är dags att gå i pension, fortsätter Jenny Wiener.

Nya Skandia Omtanke 

Precis som rapporten visar finns det ett stort behov av innovativa trygghetstjänster i olika skeden av livet.

I våras lanserade vi Skandia Omtanke. En tjänst där våra kunder kan köpa kvalitetsgranskande vardagstjänster till ett förmånligt pris hos våra utvalda samarbetspartners. Det kan exempelvis handla om avlastning och vägledning i kontakt med vård och omsorg, sällskap och stöd i vardagen, städ och enklare matlagning, samt hjälp inför möte med biståndshandläggare.   

Med Skandia Omtanke får du en hjälpande hand i kontakt med vård och omsorg. Du får även tillgång till vardagstjänster till ett förmånligt pris hos våra utvalda samarbetspartners. En extra trygghet och avlastning för dig den dag du behöver det.

Läs mer om Skandia Omtanke här

Skandia Omtanke –  på 1 minut!

Så funkar Skandia Omtanke – för dig och dina nära

Du som har en tjänstepension och en vårdförsäkring hos oss kan köpa kvalitetsgranskade vardagstjänster till ett förmånligt pris hos våra utvalda samarbetspartners. Med allt samlat på ett ställe kan du och dina nära få extra hjälp för att leva ett fortsatt rikt liv.

  • Avlastning och vägledning i kontakten med vården och omsorgen
  • Hjälp och sällskap i vardagen, som hemlagad mat och IT-fix
  • Få hjälp inför mötet med biståndshandläggaren och stöd med vardagsomställning inför pension
Läs mer och logga in

Andra läser om

Se fler nyheter