Gå till innehåll

Företagarproffset: Så kan du utnyttja krisen till att bli mer lönsam 

Där andra ser problem, väljer Anders Andersson att se ljusglimtar! Här berättar den legendariske spar- och företagsexperten hur du kan utnyttja lågkonjunkturen till att vässa affären och bli en vinnare när det vänder. 

Lyssna på hela samtalet med Anders Andersson i vår podd ovan.

Han är lanthandlarsonen från Blekinge som blev en av Sveriges mest populära och mest legendariska ekonomi- och företagsexperter. Anders Andersson har i ett halvt sekel slagits för att hjälpa läsarna till en starkare ekonomi, och företagare till ökad lönsamhet.  

 Bland annat som journalist på Expressen och som vd och chefredaktör för Privata Affärer och egna tidningen Driva Eget.  

– Jag har ju egentligen även när jag jobbat kallat mig för entreprenör. Så jag tänkte att innan jag pensionerar mig så ska jag verkligen vara entreprenör på riktigt. Så då köpte jag en tidning som jag själv hade startat som hette Privata Affärer Företag och döpte om den till Driva Eget, och drev den några år innan jag sålde den vidare. Det var en härlig tid! berättade han när han nyligen gästade vår podd En påse pengar, och fortsatte: 

– Småföretagarperspektivet är härligt eftersom man tjänar pengar åt sig själv. Man kan aldrig skylla på någon annan. Gör jag något fel så är det mitt eget fel och ingen annans, och gör jag något bra så är det jag som har gjort det och ingen annan. 

Ljusglimtar just nu

Motgångar är dessutom lärdomar, framhåller Anders: 

– Jag har lärt mig av mina motgångar, och det tycker jag är ett bra råd. Har man någon motgång så ska man se: okej, jag gjorde fel. Vad kan jag göra så att det blir rätt nästa gång? 

Det är ett tufft läge ekonomiskt just nu, men allt är inte becksvart, säger Anders. 

– Det finns, om man letar lite, ljusglimtar i allt det elände som är. Företagarna som jag har vurmat mycket för i mina dagar kan kanske i en sådan här konjunktur se över sina affärsidéer på ett annat sätt. För många har det rullat på när man kunnat tjäna pengar på sina företag ganska lätt. En del av dem kanske idag tvingas se över sina kostnader, anpassa sig till sina kunder, och förändrar sin affärsidé lite grann – och när sen konjunkturen vänder, då har de med sig det nya beteendet in den nya i det nya läget. 

Granska er affär

Som företagare i lite sämre tider gäller det alltså att granska sin affär, säger Anders: 

– Fundera över er affärsidé och kunder, och se till att anpassa er lite mer efter det nya läget. Dra ner på onödiga kostnader fundera över hur ni kan fortsätta med företaget på smartast sätt. Sådana funderingar ska man ju egentligen alltid ha som företagare, men nu tvingas man till dem. Det är faktiskt något positivt med lågkonjunkturen – att man tvingas tänka till lite ordentligt. Det är ju det som skapar förändring och förändring är det som skapar lönsamma företag på sikt. 

Läs också: Här delar Anders med sig av de 3 knep som gjort honom ekonomiskt oberoende. 

Sex ljusglimtar som kan rädda din privatekonomi avslöjar Anders Andersson i vår podd! Lyssna på hela samtalet (och glöm inte att prenumerera så att du inte missar vårt nästa avsnitt av podden!)Lyssna på SpotifyLyssna på Podcaster Lyssna här på sajten 

Andra läser också om

Till nyhetsarkivet