Gå till innehåll

Sparproffset avslöjar: 3 knepen han följt för att bli ekonomiskt oberoende

Finns det några magiska trolleritricks för att maxa sin ekonomi? Det – och sina bästa råd som han själv följt när han blivit miljonär och ekonomiskt oberoende – avslöjar en av Sveriges tyngsta ekonomijournalister här. ”Det är inte så svårt att spara ihop till en miljon som många kanske inbillar sig”, säger Anders Andersson.

Lyssna på hela samtalet med Anders Andersson i vår podd ovan.

Han är lanthandlarsonen från Blekinge som blev en av Sveriges mest populära och mest legendariska ekonomiexperter. Anders Andersson är idag pensionär efter att i ett halvt sekel slagits för att hjälpa läsarna till en starkare ekonomi, bland annat som journalist på Expressen och som vd och chefredaktör för Privata Affärer och Driva Eget. När han nyligen gästade vår podd En påse pengar, var det inget undantag.

– Man ska tänka på att inte betala något i onödan och man ska ta tillvara sina sparpengar på ett smart sätt, sa han bland annat.

Följer sina egna råd

Själv har han alltid levt som han lär – något som gjort honom ekonomiskt oberoende. Hemligheten? Det finns inga magiska tricks.

– Jag har följt mina egna råd helt enkelt, så är det ju. Jag har ju aldrig haft några trolleritrick som jag själv använt som jag inte också har gett till mina läsare. Det finns ju de som har kommit till mig och bett om specialråd, som ”kan du berätta nu hur man verkligen ska göra?” Då är ju svaret att alla mina råd har jag berättat offentligt för alla. Jag har inga egna råd som är bättre än de jag har skrivit om, säger han.

Vid 50 års åldern hade Anders sprängt miljonvallen tack vare att han kom in på marknaden med en programvara för deklaration.

– Det gav rätt så stora royaltiinskomster och där följde jag mina egna råd och placerade pengarna på ett bra sätt. Det var väl grunden till mitt ekonomiska oberoende, säger han.

Vid något tillfälle har han till och med lovat att alla kan bli miljonärer – något han håller fast vid, med visst förbehåll:

– Ja, det var speciellt en rubrik där i Privata Affärer som väl var lite tillspetsad. Det gällde väl under vissa förutsättningar. Att man hade månadssparat under väldigt lång tid och haft turen att köpa rätt aktier eller rätt fonder. Gör man det under lång tid så är det ju faktiskt inte alls omöjligt att spara ihop till en miljon. Det är inte så svårt som många kanske inbillar sig.

Anders 3 bästa tips

Så vilka är då Anders bästa tips, förutom att hålla i månadssparandet?

– Det första är att inte lägga alla ägg i samma korg. Man ska sprida sina risker med olika fonder, olika aktier, olika slags placeringar. Det andra är att man ska ha lite is i magen. Man ska inte hoppa in och ur marknaden utan vara lite lugn hela tiden, säger han.

Det betyder dock inte att man alltid ska ha samma aktie och samma fonder, förtydligar Anders.

– Men man ska alltid ha lite aktier och aktiefonder. Sen kan man variera den där graden. Om man är pessimistisk så drar man ner aktieandelen och ökar räntedelen och är man väldigt optimistiskt så har man fler aktier och aktiefonder, säger han och tillägger:

– Man ska aldrig hoppa ur aktiemarknaden helt och hållet och sen hoppa in igen, det går aldrig. På sikt så är det alltid bättre med aktier och aktiefonder än allt annat egentligen.

Trägen vinner

Spara regelbundet, sprid riskerna och tänk långsiktigt, alltså. Det är råden du behöver om du vill få ihop en miljon, snarare än magiska trolleritricks:

– Trägen vinner. Man ska månadsspara och vara envis, och inte hoppa in och ur marknaden, sammanfattar Anders.

Och det här med tur då? Kanske ligger det något i ordstävet att "ju mer man tränar desto mer tur får man"...

– Jag har haft så rasande mycket tur genom livet på olika sätt, säger Anders och tillägger:

– Men det kanske är så att jag har skapat mig ganska många tillfällen där jag kan ha tur, det är nog så.

Det är ett tufft läge ekonomiskt just nu, men om man anstränger sig lite så kan man också hitta ljusglimtar, säger Anders.

– Det finns, om man letar lite, ljusglimtar i allt det elände som är. Det är lätt för mig att säga som inte behöver tänka så mycket på att på att gneta. Jag är ju väldigt ödmjuk och är medveten om att att många har det väldigt, väldigt tufft men det går kanske att göra situationen något bättre. Det är ju lite positivt att man får en liten ränta ändå på sitt sparkonto, det kan ändå vara en liten tröst. Och pensionärerna kan trösta sig med att inflationen har stigit lite grann då inkomstpensionen räknats upp 3% sen januari (8,7% för garantipension).

Fler ljusglimtar som kan rädda din ekonomi avslöjar Anders Andersson i vår podd! Lyssna på hela samtalet (och glöm inte att prenumerera så att du inte missar vårt nästa avsnitt av podden!) Lyssna på Spotify Lyssna på Podcaster Lyssna här på sajten

Anders Anderssons 3 knep

1. Månadsspara

Se till att spara regelbundet, länge.

2. Lägg inte alla ägg i en korg

Sprida dina risker genom att investera i lite olika tillgångar, olika fonder, olika aktier, olika slags placeringar. 

3. Sitt lugnt i båten

Ha is i magen och tänk långsiktigt. Försök inte tajma aktiemarknaden genom att hoppa in och ut ur den. Däremot kan du variera graden aktier och räntor i din portfölj.

Vad kan ett månadssparande ge?

Hoppsan, ett fel uppstod

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter