Gå till innehåll

Stressigt innan sommaren? Lugn! Så här hinner du

Ofta är juni en hektisk tid - både på jobbet och privat. Hur får du till ett bra avslut, så att du kan koppla av i sommar? Hur hittar du positiv energi och kraft? Här är psykologens tips till chefer och ledare – jo, den här texten hinner du läsa!

Glass

Den sista perioden innan sommarsemestern är det ofta mycket både på jobbet och privat. För att orka gäller det att våga prioritera – och då inte prioritera bort återhämtning, vi behöver den för att för att lättare klara av en stressig period.

– De inplanerade sommarfesterna kommer också att bli roligare om du tar hand om din återhämtning. Om du som chef kan hitta balans mellan arbete, privatliv och återhämtning så kommer du som bäst kunna stötta dina medarbetare. Tänk på att den känsla som de tar med sig in i semestern kommer att spegla hur de reflekterar över tillvaron – och sitt arbete – under ledigheten, säger Magdalena Wiik, legitimerad psykolog hos vår samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

 

Här är Magdalenas tips för att få ett bra avslut innan sommaren

1. Gör tid för återhämtning

Att prioritera bort återhämtning kan leda till att vi blir långsammare, får sämre tålamod och svårare att samla fokus och prioritera rätt saker. Vi kan också tappa energi och lust.

Fundera över vad som får dig att varva ned, och hur du bäst fyller på med ny energi. Är det att arbeta i trädgården eller fixa med båten? Löpträna eller kanske göra en utflykt med familjen? Gör tid för det.

2. Ta små pauser under dagen

Om vi tar små pauser under dagen klarar vi en arbetstopp bättre. Så om du just nu har en intensiv period är det extra viktigt att du tar dina pauser.

Tänk att du bör återhämta dig fem gånger om dagen och göra något helt annat än den aktivitet du just utfört en kortare stund, kanske 10–15 minuter. Både de små pauserna, helgerna och kvällarnas lite längre pauser hjälper dig att prestera bra ändå in till semestern.

3. Ta det lugnt!

När vi blir stressade har vi en tendens att försöka arbeta fortare, vilket inte gör oss effektivare på lång sikt och kan bidra till att vi får svårt att slappna av när den efterlängtade ledigheten väl infinner sig. Så sänk tempot.

4. Avsätt tid för summering, planering och beslutsfattande

Många ökar takten och kör på för fullt för att ”hinna klart” och sedan tar det mycket lång tid att komma ner i varv när ledigheten väl börjar.

Om du stannar upp och summerar och planerar innan du går på semester minskar du risken att jobbtankar ligger kvar och stör din semester.

Sannolikt kommer detta att kräva att du prioriterar ned vissa saker för att skapa utrymmet. Vinsten är att du kan släppa tankar på arbetet i högre utsträckning och kan komma tillbaka med nya intryck och påfylld energi efter sommarledigheten!

5. Prioritera!

Om du prioriterar och vid behov vågar välja bort så kommer det att ge positiv effekt på din och på ditt teams välmående och långsiktiga prestation.

Om det känns svårt att prioritera bort något, tänk på att du är vald för att organisationen litar på ditt omdöme och att det är ditt mandat att besluta i de processer/delar du är ansvarig för.

Om det är något som vore skönt att bli klar med - men som inte är viktigt att bli klar med innan sommaren – prioritera bort det till i höst. Om tanken på uppgiften kommer upp i sommar - välj att stå fast vid din prioritering.

6. Prioritera tid med medarbetarna

Om du prioriterar tid att följa upp med dina medarbetare, summera och visa uppskattning över deras prestationer får de med sig en känsla av att det de gör har en mening och att de har ett sammanhang. Kanske är det någon som är stressad och behöver praktisk hjälp?

Att ge tid för detta brukar medföra både kontroll och en positiv känsla som ni tillsammans kan ha med er när höstens kick-off närmar sig.

 

Få ett friskare företag

Vi är ensamma i Sverige om vår Hälsokedja – försäkringar och kompletterande tjänster som bidrar till friskare medarbetare och ökad lönsamhet.

Det här får du hos oss

Andra läser också om

Till nyhetsarkivet