Gå till innehåll

Vill du nå ekonomisk frihet? Här är sparprofilens 3 smarta byggklossar

Nu är ett bra läge att börja spara, enligt Ola Lauritzson, sparprofil och superentreprenör. Här avslöjar han sina guldtips för att växa ditt kapital - och ger bonustipsen för att maxa ditt pensionssparande.

Han har lång erfarenhet från aktiemarknaden, har skrivit böcker om både sparande och pension och arbetat med börsintroduktioner, innovation och som investerare. Dessutom är han en av Sveriges främsta hälsoentreprenörer som myntade begreppet GI-metoden, och startat ett flertal företag, som GI viktkoll och GI-boxen.

Ola Lauritzson har inte bara ett gediget cv, han hade också många tips i rockärmen när han gästade vår podd En påse pengar, där pratade han aktier, sparande, pension och entreprenörskap.

För mig har sparandet handlat om att nå ekonomisk frihet, och det har jag uppnått, konstaterar han och delar i podden med sig av sin strategi i tre steg (som du hittar i faktarutan nedan).

Bra tid att starta

Är du ny på sparande och investeringar, då är just nu en perfekt tid att komma i gång, enligt Ola.

– Värderingarna och aktiekurserna har kommit ner. Kan man komma i gång när marknaden, prissättningen är nedtryckt då är du en vinnare på lång sikt. Så det här är ett gyllene tillfälle på många sätt om du är långsiktig och gör det på ett klokt sätt. Men det är läskigt och det kommer vara volatilt. Vi har sett början av inflationstrycket här, vi har inte sett slutet av det och då kommer räntan att gå upp. Men det är från extremt låga nivåer, säger han.

När det är hög inflation så vill du inte ha pengarna på banken i likvider, framhåller Ola.

– Då vill du ha fasta tillgångar, aktier och hus och annat som så småningom också stiger i pris och värdering i takt med inflationen, säger han.

Sprid riskerna

Portionera ut ditt sparande, satsa inte allt på en gång, tipsade Ola. Han förespråkar automatiserade månatliga överföringarna som görs från till exempel ditt lönekonto utan att du tänker på det.

– Det gäller att vara medveten om vad du lägger pengarna på. Det finns så många små kostnader som man inte reflekterar över men som blir ganska många hundralappar i månaden, säger han.

Tiden – hur länge du sparar – och att investera på ett klokt sätt, där du minimerar avgifter och inte tar för stora risker, är viktiga byggstenar, lyfter Ola.

– Förmögenhetsskapande på lång sikt handlar om att begripa risktagandet och göra investeringar balanserat, säger han.

Hör fler av Olas tips i vår podd En påse pengar.

Här är Olas 3 byggklossar mot ekonomisk frihet

Steg 1: Basen - ett indexnära sparande med låga avgifter

Satsa på månatliga automatiserade investeringar i indexfonder eller investment bolag. För många räcker det här steget, man behöver inte gå längre upp i trappan.

Steg 2: Bygg en kupongjägare, en sedelpress

Hitta aktier som har en hög direktavkastning, utdelning i förhållande till aktiekursen, som är stabil – och gärna växande – över tid. Titta på kassaflödet från utdelningarna. Det här har visat sig vara en bra strategi över tid. Mindre svängningar och en kudde mot kraftiga nedgångar.

Steg 3: Spetsen – för dig som vill lägga ner tid och engagemang

Här gäller det att hitta guldkornen som man tror kan stiga på lång sikt, tillväxtaktier, och då är det kursuppgången man letar efter. Här kommer frågor in som vad är skillnad i värde och pris på aktien, var i konjunkturcykeln finns man, vilka tillväxtförväntningar har vi framöver? Börja med att gå till dig själv, titta på megatrender, handelsströmmar och snäva in sökande utifrån det. Sprid riskerna!

Maxa din pension – här är Ola tips:

  • Se till att sätta dig in i din pension tidigt. Förstår du pensionen och kan dra fram tidslinjen då kan du fatta viktiga beslut som kan bli avgörande.
  • Många har en bra pension och behöver inte vara oroliga. Men se till att orientera dig! Börja med att gå in på pensionsmyndighetens sida så att du får en känsla.
  • Se till att du förstår var dina pensionspengar finns placerade och vilka avgifter du betalar.
  • Titta även på tjänstepensionen – det är inte alla som har en sådan och då är man särskilt utsatt. Basdelen av pensionen kommer att vara knapp, som det ser ut nu.
  • Starta ett sparande inom eller utom det klassiska pensionssystemet. Sätt upp en månatlig överföring till en indexfond till ett separat konto som du inte rör – se till så att du inte är där och nallar!

Vad kan ett månadssparande ge?

Hoppsan, ett fel uppstod

Andra läser om

Se fler nyheter